GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Johnson & Johnson prestaje s prodajom baby pudera u SAD-u i u Kanadi

Johnson & Johnson prestaje s prodajom baby pudera u SAD-u i u Kanadi
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Tvrtka Johnson & Johnson izvijestila je da prekida prodaju baby pudera na bazi talka u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, u sklopu sveobuhvatne revizije svojih proizvoda i strategije donesene usred pandemije koronavirusa.

U priopćenju stoji i da je jedan od razloga pad potražnje za ovim proizvodom nakon, kako se ističe, "dezinformacija" o njegovoj sigurnosti usljed mnoštva tužbi.

Američki farmaceutski div, koji proizvodi lijekove, medicinske i farmaceutske proizvode, priopćio je da će u predstojećih nekoliko mjeseci postupno smanjivati prodaju pudera, koji u Sjedinjenim Državama čini 0,5 posto njezinih ukupnih proizvoda, no da će se u trgovinama i dalje prodavati preostale zalihe.

Protiv tvrtke je do danas podignuto više od 19.000 tužbi potrošača koji tvrde da su zbog korištenja Johnsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i baby puder, dobili karcinom.

U seriji uzoraka dječjeg pudera pronađeni su tragovi azbesta čije je djelovanje povezano s rijetkom vrstom karcinoma. Iz tvrtke su prije par godina kazali da se radi o određenoj seriji baby pudera proizvedenoj u SAD-u 2018.

Podsjetimo, koncem 2018. objavljeno je izvješće u kojemu stoji da je Johnson & Johnson još od 1971. znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest.

Većinu tužbi tek treba razmotriti sud države New Jersey. U tužbama se navodi da su proizvodi tvrtke koji sadrže talk kontaminirani azbestom, no "J&J" tvrdi da su oni u potpunosti sigurni te se poziva na "desetljeća pomnih znanstvenih studija".

U travnju je sud u New Jerseyu donio odluku po kojoj tisuće podnositelja tužbi, koji tvrde da proizvodi tvrtke izazivaju rak, mogu iznijeti svoje slučajeve, no na tim je suđenjima ograničeno svjedočenje stručnjaka.

"J&J" i dalje tvrdi da testiranja što ih je provela tvrtka upućuju na to da u baby puderu nije pronađen azbest, nakon što su testiranja što ih je provela američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrila azbest u tragovima.

Zbog rezultata testiranja FDA, tvrtka je u listopadu prošle godine povukla iz prodaje jednu seriju baby pudera.

"Potražnja za J&J baby puderom na bazi talka u Sjevernoj Americi se, u velikoj mjeri smanjila zbog izmijenjenih navika potrošača, kao i zbog dezinformacija o sigurnosti proizvoda te zbog neprestanih poziva na tužbe protiv tvrtke", stoji u priopćenju "J&J".

Tvrtka je izvijestila da će u Sjevernoj Americi nastaviti s prodajom baby pudera na bazi kukuruznog škroba, a da će ostale proizvode, i one na bazi talka i na bazi kukuruznog škroba prodavati na drugim tržištima u svijetu.

Tagovi: Johnson & Johnson, baby puder
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE