GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Johnson & Johnson prestaje s prodajom baby pudera u SAD-u i u Kanadi

Johnson & Johnson prestaje s prodajom baby pudera u SAD-u i u Kanadi
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Tvrtka Johnson & Johnson izvijestila je da prekida prodaju baby pudera na bazi talka u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, u sklopu sveobuhvatne revizije svojih proizvoda i strategije donesene usred pandemije koronavirusa.

U priopćenju stoji i da je jedan od razloga pad potražnje za ovim proizvodom nakon, kako se ističe, "dezinformacija" o njegovoj sigurnosti usljed mnoštva tužbi.

Američki farmaceutski div, koji proizvodi lijekove, medicinske i farmaceutske proizvode, priopćio je da će u predstojećih nekoliko mjeseci postupno smanjivati prodaju pudera, koji u Sjedinjenim Državama čini 0,5 posto njezinih ukupnih proizvoda, no da će se u trgovinama i dalje prodavati preostale zalihe.

Protiv tvrtke je do danas podignuto više od 19.000 tužbi potrošača koji tvrde da su zbog korištenja Johnsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i baby puder, dobili karcinom.

U seriji uzoraka dječjeg pudera pronađeni su tragovi azbesta čije je djelovanje povezano s rijetkom vrstom karcinoma. Iz tvrtke su prije par godina kazali da se radi o određenoj seriji baby pudera proizvedenoj u SAD-u 2018.

Podsjetimo, koncem 2018. objavljeno je izvješće u kojemu stoji da je Johnson & Johnson još od 1971. znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest.

Većinu tužbi tek treba razmotriti sud države New Jersey. U tužbama se navodi da su proizvodi tvrtke koji sadrže talk kontaminirani azbestom, no "J&J" tvrdi da su oni u potpunosti sigurni te se poziva na "desetljeća pomnih znanstvenih studija".

U travnju je sud u New Jerseyu donio odluku po kojoj tisuće podnositelja tužbi, koji tvrde da proizvodi tvrtke izazivaju rak, mogu iznijeti svoje slučajeve, no na tim je suđenjima ograničeno svjedočenje stručnjaka.

"J&J" i dalje tvrdi da testiranja što ih je provela tvrtka upućuju na to da u baby puderu nije pronađen azbest, nakon što su testiranja što ih je provela američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrila azbest u tragovima.

Zbog rezultata testiranja FDA, tvrtka je u listopadu prošle godine povukla iz prodaje jednu seriju baby pudera.

"Potražnja za J&J baby puderom na bazi talka u Sjevernoj Americi se, u velikoj mjeri smanjila zbog izmijenjenih navika potrošača, kao i zbog dezinformacija o sigurnosti proizvoda te zbog neprestanih poziva na tužbe protiv tvrtke", stoji u priopćenju "J&J".

Tvrtka je izvijestila da će u Sjevernoj Americi nastaviti s prodajom baby pudera na bazi kukuruznog škroba, a da će ostale proizvode, i one na bazi talka i na bazi kukuruznog škroba prodavati na drugim tržištima u svijetu.

Tagovi: Johnson & Johnson, baby puder
PROČITAJ I OVO
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
PROJEKTI
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
ZAGREB - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i Financijska agencija (Fina) sklopili su u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih gotovo 12 milijuna kuna za projekt “Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi”, priopćeno je iz Ministarstva.
Slovenski ugostitelji protiv obveznih covid potvrda za goste
PROTIVLJENJE
Slovenski ugostitelji protiv obveznih covid potvrda za goste
LJUBLJANA - Slovenski ugostitelji u otvorenom su pismu vladi zatražili ukidanje obvezujućih covid potvrda, upozorivši da im pada promet, te da potvrde prema novim pravilima moraju imati i gosti koje poslužuju na terasama.
Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika
REZOVI
Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika
MADRID - Španjolska aviokompanija Iberia najavila je u ponedjeljak privremeno otpuštanje između 4000 i 5000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima uslijed restrikcijskih mjera uzrokovanih koronavirusom.
Lufthansa najavila dokapitalizaciju radi otplate državnih potpora
KAPITAL
Lufthansa najavila dokapitalizaciju radi otplate državnih potpora
BERLIN - Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa najavila je povećanje kapitala u iznosu od 2,14 milijardi eura kako bi vratila dio državne pomoći koju je dobila u pandemiji covida 19 i poboljšala svoje financije.
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
HGK
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučio je prije isteka mandata sadašnjeg predsjednika krenuti u izbore za novog predsjednika/icu HGK, a izborna skupština bi se trebala održati 4. listopada, najavio je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović na skupštini Komore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE