GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jiang Yu će ulagati u Kumrovec, ali i Krapinske Toplice

Jiang Yu će ulagati u Kumrovec, ali i Krapinske Toplice
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2019 / 19:56
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - O kineskoj poduzetnici Jiang Yu, zainteresiranoj za kupovinu zgrade negdašnje Političke škole u Kumrovcu i cijeli niz velikih ulaganja širom Hrvatske, ne zna se puno. 

Dojmove o toj uspješnoj poslovnoj ženi, koja se u Hrvatskoj osjeća posebno jer 'ljubav ovdje teče', za tportal su iznijeli bivši predsjednik Stjepan Mesić i načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svaži.

Od cijele kineske megadelegacije Jiang Yu dobila je najveću pažnju hrvatskih medija. Ne bez pokrića, jer njezine su namjere, čini se, veoma ozbiljne. Ona je osnivačica, većinska vlasnica i direktorica Z-Runa te žarko želi uložiti svoj novac u Hrvatsku, u kojoj je boravila u više navrata. U sjedištu svoje kompanije u Pekingu krajem prošle godine ugostila je načelnike općina Kumrovec i Krapinske Toplice te predstavnike Hrvatskog nogometnog saveza. U siječnju, za vrijeme poslovnog putovanja po Europi, svratila je u Zagreb kako bi se sastala sa Stjepanom Mesićem.

- Gospođa Jiang Yu upoznala je gospodina Stjepana Mesića s razvojem poslovanja Z-Runa, uključujući ulaganja u Hrvatsku, među kojima su poduzetnička zona, turizam, nekretnine, infrastruktura itd. Gospodin Stjepan Mesić imao je pozitivan stav o ulaganjima i istaknuo da Z-Run nije samo proveo poslovne aktivnosti, već je izgradio gospodarski most između Kine i Hrvatske. Bivši predsjednik također je dao dragocjene savjete za budući razvoj Z-Runa', navodi se na stranicama poslovnog carstva gospođe Yu.

Zaključno, piše da je Mesić bio posljednji predsjednik bivše Jugoslavije i utemeljitelj Hrvatske, koji je dao golem doprinos prijateljskim odnosima između Kine i Hrvatske.
Bivši predsjednik podsjeća da je davno uspostavio kontakte u Kini te je danas visoki savjetnik pekinškog Instituta za istraživanje suvremenog svijeta i savjetnik golemog infrastrukturnog projekta Novi put svile.

- Dobro poznajem Kinu, idem tamo jednom do dvaput godišnje. Kineska strana uvijek je izražavala volju i želju za suradnjom s hrvatskim subjektima i institucijama, međutim kod nas nije bilo političke volje. Bio sam uporan u dovođenju raznih kineskih delegacija u Hrvatsku, a i mi smo prošli dobar dio Kine. Oni imaju više milijunaša nego Amerikanci, oni žele uložiti, a mi ne brendiramo... I ova naša predsjednica, ona želi brendirati Hrvatsku, a ispusti Tita, jednog od najvećih državnika svijeta', kazao je Mesić za tportal.

Z-Run WellTon Industry CO.,LTD veliko je poduzeće koje se bavi ulaganjima, građevinom, trgovinom, prehrambenom industrijom, proizvodnjom, poljoprivredom, kulturom, zaštitom okoliša, rudarstvom, zdravstvenim uslugama, nekretninama, energetikom, financijama i logistikom. Ima veliku ulogu u razvoju pilot-projekta 13 zona slobodne trgovine u Kini, uključujući Šangaj i Guangdong. Oslanjajući se na bilateralne i multilateralne mehanizme između Kine i ostalih zemalja kroz strategiju 'Jedan pojas, jedan put', Z-Run je uspostavio poslovnu suradnju sa zonama slobodne trgovine u 23 države i regije. 
Mesić podsjeća da je Tito, sa svojim Pokretom nesvrstanih, imao veliku podršku Kine.

- Dakle, on stvara Pokret nesvrstanih za vrijeme Hladnog rata, kada su odnosi između Istoka i Zapada dolazili do usijanja. I onda se pojavi 150 država, koje organiziraju Tito, Nehru i Naser, nakon čega popušta napetost između dvaju suprotstavljenih blokova jer komuniciraju preko Nesvrstanih. Tito je odigrao značajnu ulogu u smirivanju situacije i snižavanju pritisaka s obje strane. U Kini, kamo god sam došao, Tito je bio nezaobilazan i ako se govori o antifašizmu jer je jedini imao slobodan teritorij - Jugoslavija, pa i Hrvatska, stvarno su se oslobodile u Drugom svjetskom ratu, dok se Kina oslobodila od japanskog imperijalizma. Ni njih ni nas nije oslobodila sovjetska Crvena armija. Tito je za njih pojam borca i državnika, ali mi to do sada nismo znali iskoristiti', navodi Mesić.

Komentirajući aktualnu kinesku delegaciju u Hrvatskoj, bivši predsjednik napominje da treba znati iskoristiti situaciju jer 'Kina je nabijena kapitalom'. 

- Europa je bila hladna prema kineskim prijedlozima, a sad se to malo oslobodilo jer se vidi da dolaze ozbiljni prijedlozi. Dok sam bio predsjednik, još tada sam nudio da se gradi nizinska pruga. Kada sam dogovarao dolazak kineskog predsjednika Hu Jintaoa u Hrvatsku, zainteresirao sam ga upravo temeljem naših zajedničkih točaka. Obećao je doći, pa smo protokolom riješili da na dan njegova dolaska bude večera u Uredu predsjednika, a da drugi dan ručak pripremi premijer Sanader i da njihova delegacija ima susret s našim poslovnim ljudima u HGK-u. Međutim, dan prije dolaska Jintaoa dolazi mi kineski ambasador i kaže da ne vidi više nikakav smisao za život. A što se dogodilo? Premijer je javio da ne može primiti predsjednika na ručak, nego će to obaviti njegov zamjenik Polančec. Ambasador taj prijedlog nije mogao ni poslati u Peking, pa to je svjetski skandal da predsjednika najmnogoljudnije države na svijetu prima zamjenik premijera. Nazvao sam Sanadera i pitao ga: 'Čovječe, pa jesi li ti normalan?' A on mi kaže da ima nekakav posao u Zadru. Na kraju je ipak organizirao ručak. Međutim, nije bilo nekog velikog odjeka u poslovnom smislu', ispričao je Mesić. 

Jiang Yu na bivšeg je predsjednika ostavila 'izvanredan dojam seriozne osobe, koja želi napraviti kvalitetan pomak u odnosima Kine i Hrvatske i u tome je treba apsolutno podržati, na obostranu korist'.

- Ona je ozbiljan čovjek, s ozbiljnim namjerama. Imate vi onih koji dođu turistički, nešto najave i odu, ali ovdje se radi o ozbiljnom angažmanu. Očito je da je njezin interes komercijalan, ali smo joj pomogli da malo više otvori oči dok razmatra sve mogućnosti u Hrvatskoj', kaže Mesić.

Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice, u kojoj Jiang Yu razmatra ulaganja u rezidencije za osobe treće životne dobi, međunarodni centar za permanentnu edukaciju u zdravstvenom turizmu te sportsku infrastrukturu, prisjetio se svojih dojmova iz sjedišta Z-Runa u Pekingu.

- Tamo vladaju red, rad i disciplina. To je veliki poslovni sustav, a gospođa Yu ima ugovore s kineskom državom. Iskazala je interes za ulaganje na području Krapinskih Toplica i dovela je kod nas već silne delegacije koje su snimile poslovne mogućnosti i definirale tri potencijalna područja za ulaganje. Potpisali smo memorandum o razumijevanju i sada, kada je gospođa Yu došla već peti put kod nas, očekujemo i neke konkretne korake', kaže za tportal načelnik Svažić. 

On se s Jiang Yu susreo na otvaranju kineske izložbe u Klovićevim dvorima, trenutno je na poslovnom samitu u Dubrovniku, a s njom će se opet sastati idućeg tjedna.
Do posjeta Pekingu došlo je, otkriva, posredstvom Kineske poslovne asocijacije JI Europe (CSEBA), koja raspolaže podacima o mogućim ulaganjima u Hrvatsku.

Upitan je li motiv gospođe Yu čisto poslovan ili tu ima i sentimenata prema Hrvatskoj, kaže da je u pitanju i jedno i drugo.

- Sigurno je da ona može birati mjesto na kuli zemaljskoj na kojem će realizirati svoje projekte. Mislim da smo se prilično uspješno predstavili kako njoj kao čelnici, tako i njezinim poslovnim partnerima. Pobudili smo interes, a u konačnici i ona želi da njezin angažman kod nas poluči poslovni uspjeh. To je cilj i jednoj i drugoj strani. Projektne studije koje je dala izraditi za Krapinske Toplice dokazuju isplativost i tu su motivi svakog sljedećeg dolaska', objašnjava Svažić.

Tagovi: Stjepan Mesić, Jiang Yu, Kumroec, Krapinske Toplice, Ernest Svažić, CSEBA, Z-Run Well Ton industry
PROČITAJ I OVO
Ryanair najavio ljetni red letenja iz Zagreba s 27 linija i 70 tjednih letova
LETOVI
Ryanair najavio ljetni red letenja iz Zagreba s 27 linija i 70 tjednih letova
ZAGREB - Ryanair je u četvrtak najavio ljetni red letenja iz Zagreba s 27 linija prema europskim destinacijama i više od 70 letova na tjedan.
Easyjet očekuje snažan oporavak ovoga ljeta
OPORAVAK
Easyjet očekuje snažan oporavak ovoga ljeta
LONDON - Britanski diskontni avioprijevoznik easyJet objavio je u četvrtak da očekuje snažnu potražnju ovoga ljeta i približavanje kapacitta pretpandemijskim razinama, nakon slabije popunjenosti zrakoplova na kraju 2021. godine zbog širenja omikrona.
Air Serbia pomlađuje kompletnu flotu za letove u regiji
FLOTA
Air Serbia pomlađuje kompletnu flotu za letove u regiji
BEOGRAD - Novi turbo-elisni avion tipa ATR 72-600, oznake YU-ALY, trebalo bi danas da stigne iz Toulousea u Beograd, a ovim avionom koji će Air Serbia koristiti na regionalnim letovima, bit će doprinijeto obnavljanju flote, priopćila je ova kompanija.
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
MJERE
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
ZAGREB - Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
BLAMAŽA
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE