GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima

JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima
UTJECAJ PANDEMIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 09:24
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Sukladno preporuci ESMA-e, kompanija Jadran Galenski laboratorij očitovala se o potencijalnim učincima bolesti COVID-19.

Njihovo očitovanje prenosimo u cijeloosti.

"Krizi izazvanoj pandemijom širenja koronavirusa se svakoga dana prilagođavamo, od trenutka kada se dogodila. Upravo zahvaljujući stalnoj prilagodbi naših aktivnosti i ulaganja, dosad smo se s istom dobro nosili. Bez obzira što se po izbijanju krize činilo da će doći do prekida lanca opskrbe, te su prepreke brzo eliminirane prilagođenim načinom rada, tako da unutar EU nismo primijetili nikakve zastoje i negativne efekte. Dapače, u prva četiri mjeseca, komparirano s istim razdobljem lani, bilježimo rast izvoza od 37 posto, odnosno realizaciju u iznosu od 150 milijuna kuna.

Najbolje rezultate bilježimo na ključnim tržištima Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana, te u segmentu B2B poslovanja, s
proizvodima unutar linija Aqua Maris, Vizol S i Meralys HA. Ono što nam predstavlja potencijalnu opasnost, a što je i dalje nepoznato, skriva u makroekonomskoj dinamici u drugoj polovici godine. Budući je nama u JGL-u Rusija izuzetno važno tržište i dosta ovisimo o volatilnosti rublje, zbog generalnog usporavanja ekonomije i pada cijena nafte, a pritom i smanjene kupovne moći stanovništva, negativni efekti su mogući.

Također, s obzirom da je hrvatski proračun izgubio na prihodima i likvidnosti, HZZO je počeo kasniti s plaćanjem, što će sigurno ostaviti negativne posljedice. Protiv ovih izazova ćemo se boriti još većim fokusom na prilagodbu potrebama kupca, prodaju i izvoz te dodatnim širenjem suradnji u ključnim terapijskim segmentima.

U našoj industriji se sada najviše priča o tome kako vratiti proizvodnju unutar granica Europe i time dodatno spriječiti ovisnost o dalekim tržištima, poput kineskog i indijskog. Ova je kriza, konačno, dovela i tu temu u fokus europskih i lokalnih politika, kada su svi shvatili što znači biti ovisan o nabavi pojedinih repromaterijala iz dalekih zemalja te što znači mala ušteda u nabavi, a s velikim posljedicama po kvalitetu i nesigurnost opskrbe.

Zato, očekujemo da će sve vlade EU zemalja shvatiti da je krajnje vrijeme da se prestanemo fokusirati isključivo na najnižu cijenu lijekova koja onemogućuje povećanje proizvodnje, nova zapošljavanja vrhunskih stručnjaka, ulaganja u razvoj i ljude, i ono najvažnije – domaći i kvalitetan proizvod za liječenje naših pacijenata."

Tagovi: Jadran Galenski laboratorij, rusko tržište, farmaceutska industrija, HZZO, Aqua Maris, Vizol S, Meralys HA
PROČITAJ I OVO
Glovo otpušta 250 radnika
OTPUŠTANJA
Glovo otpušta 250 radnika
BARCELONA - Glovo planira otpustiti 250 radnika u pratećim službama zbog smanjene potražnje u razdoblju visoke inflacije i skoka troškova života.
PIK Vrbovec za svoje zaposlenice osigurao besplatne higijenske uloške
ULOŠCI
PIK Vrbovec za svoje zaposlenice osigurao besplatne higijenske uloške
VRBOVEC - PIK Vrbovec je za svojih preko 700 zaposlenica osigurao besplatne higijenske uloške. Aparati s higijenskim ulošcima postavljeni su u dvije garderobe za žene u proizvodnom pogonu i u ženskim toaletima PIK Vrbovca, kako bi jedna od osnovnih higijenskih potrepština bila dostupna svim zaposlenicama.
Philips otpušta 6.000 zaposlenika diljem svijeta
REZOVI
Philips otpušta 6.000 zaposlenika diljem svijeta
NEW YORK - Nizozemska kompanija Philips otpustit će oko 6000 zaposlenika diljem svijeta, što je osam posto od ukupnog broja zaposlenih, zbog nepredviđenih troškova nastalih povlačenjem s tržišta medicinskog uređaja za liječenje problema sa spavanjem.
Neviđena blamaža Rio Tinta: U Australiji izgubili radioaktivnu kapsulu
OPASNO
Neviđena blamaža Rio Tinta: U Australiji izgubili radioaktivnu kapsulu
CANBERRA - Multinacionalna rudarska kompanija Rio Tinto je ranije ovaj mjesec izgubila radioaktivnu kapsulu te se javnosti ispričala zbog toga.
Spas 3. maja ovisi o dva ključna elementa
ŠKVEROVI
Spas 3. maja ovisi o dva ključna elementa
RIJEKA - Plan spasa za riječko brodogradilište, koji je Nadzorni odbor usvojio početkom prošlog tjedna i dostavljen je na mjerodavne adrese u Vladi, ovisi o dvije stvari – brzini njegove operacionalizacije i novim poslovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE