GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JGL: Dvoznamenkasti rast unatoč krizi

JGL: Dvoznamenkasti rast unatoč krizi
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 13:28
Autor: SEEbiz
RIJEKA – U prvoj polovici ove godine Jadran Galenski laboratorij (JGL) je u farmaceutskom dijelu poslovanja nastavio s trendom rasta prihoda i operativne profitabilnosti.

Naime, poslovni prihodi JGL Pharme, sukladno preliminarnim, konsolidiranim rezultatima, dosegnuli su rekordnih 355 milijuna kuna, što čini rast od 16 posto, u uvjetima otežanog poslovanja zbog pandemije s virusom Covid-19 koja je dovela do naglog usporavanja potražnje u drugom kvartalu. Međutim, čak i u tim okolnostima JGL je uspio ostvariti dvoznamenkasti rast i rast brži od tržišta. Taj rezultat je tim veći, s obzirom da je zabilježen pad prodaje u Rusiji i Hrvatskoj, dva najveća tržišta JGL-a.

JGL je tako uspio izgraditi dovoljno veliko i rastuće poslovanje u Ukrajini, Kazahstanu, BiH, Bjelorusiji i B2B tržištima, a time i smanjiii ovisnost o pojedinim tržištima.

Rusija je i dalje najveće tržište, na kojem su ostvarili 33 posto prihoda u prvoj polovici ove godine, ali je to smanjenje s 39 posto udjela lanjske godine. Međutim, ono što posebno veseli je rast u B2B biznisu za čak 87 posto. Time potvrđuju konkurentnost JGL-a na europskoj sceni te osiguravamo jako važan izvor novih prihoda, u kojem nemaju rizik tečajnih razlika. Dvoznamenkasti rast ostvarili su svi ključni brendovi kompanije, od Vizola S koji raste preko 70 posto, do Aqua Marisa, Meralysa, Aknekutana i Folacina.

Nastavljaju i sa smanjenjem duga i zaduženosti, unatoč financijskom šoku zbog pandemije. Na kraju prve polovice godine faktor zaduženosti (neto dug/EBITDA) dodatno je snižen s 2.8x s kraja 2019. godine, na 2.2x. S obzirom da su imali snažan rast prihoda, a istodobno smo dobro kontrolirali troškove, u prvoj polovici 2020. smo povećali operativnu profitabilnost (EBITDA marža) s 13,5 na 17,7 posto. Povećanje profitabilnosti za 4 posto p.p. je uistinu izvanredan rezultat. U istom razdoblju imali su negativan utjecaj tečajnih razlika u iznosu od 15,5 milijuna kuna. Izvrsnim rezultatima u prodaji te efikasnim upravljanjem troškovima, uspjeli smo skoro u potpunosti nadoknaditi taj trošak.

U drugoj polovici godine nastavljaju s istom poslovnom strategijom koja uključuje još bržu i fokusiraniju prilagodbu potrebama kupaca, prodaji i izvozu, kao i dodatno širenje suradnji u ključnim terapijskim segmentima oftalmologije i otorinolaringologije.

Najveća ulaganja usmjerit će se prema JGL-ovom Aqua Maris i Meralys portfelju za prevenciju i higijenu u predstojećoj sezoni prehlade, gripe i virusa.

Tagovi: Jadran Galenski laboratorij, poslovni rezultati, Aqua Maris, Meralys, Aknekutan, JGL Pharma, Rusija, dividenda, zadržana dobit
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE