GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jedan trgovac za maske i rukavice digao maržu čak 594%

Jedan trgovac za maske i rukavice digao maržu čak 594%
NEVJEROJATNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 23:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je u ponedjeljak da je Državni inspektorat, koji je od preko 800 policijskih prijava zbog kršenja mjere samoizolacije zasad odradio njih više od 600, do ovog trenutka naplatio kazne u ukupnom iznosu oko 130.000 kuna.

Mikulićje u gostovanju u RTL Danas nevjerojatnim i lošim ocijenio da neki ljudi, bez obzira na epidemiju koronavirusa i sve apele da ostanu doma, i dalje krše samoizolaciju, neki i više puta..

Državni inspektorat, naglasio je, tome je pokušao doskočiti izdavanjem prekršajnog naloga s kaznom od 8.000 kuna, a za one koji ponovno prekrše tu mjeru i rješenjem kojim se putem Fine ovrhom s računa izravno 'skida' 30.000 kuna.

Učini li to netko opet, na prisilan način i u suradnji s policijom i Civilnom zaštitom sanitarni inspektori vode ih u karantenu. Zasad su zabilježena dva takva slučaja.

"Ako bi se to desilo ponovno, mislim da nam ostaje još samo jedna mogućnost - da se takvim ljudima bavi jedna posebna grana medicine koja se zove psihijatrija, jer nije normalno da naši sugrađani ne žele paziti na sebe, ali ni na svoju obitelj i cijelu zajednicu", poručio je Mikulić.

Unatoč odluci Vlade o sprječavanju negativnih učinaka podizanja cijena 27 za građanstvo neophodnih proizvoda, neki trgovci u maloprodaji i veleprodaju tu odluku nisu poštivali te su za neke proizvode dizali marže.

Konkretno, kazao je Mikulić, za sol i tjesteninu cijena se dizala za oko 13 posto, za dječju hranu i svježe meso i do 30 posto, a najviše se cijena dizala za dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske i rukavice, rekordno i od čak 594 posto.

Svi dućani i trgovački lanci koji su to činili, ustvrdio je, pod budnim su okom inspektora te ako će i dalje kršiti Vladinu odluku, najavio je, neće se više libiti i javno će ih navesti kako bi građani znali o kome je riječ.

Istaknuo je kako je inspektorima dao nalog da prema tim kompanijama ili dućanima idu s prekršajnim nalozima do 100.000 kuna u maloprodaji te 300.000 kuna u veleprodaji.

Osim toga, dodao je Mikulić, u maloprodaji ići će se i s rješenjem o zabrani "te agresivne poslovne prakse", a u veleprodaji i na zatvaranje trgovina na rok od 30 dana.

Mikulić je rekao kako Državni inspektorat bilježi i 60 prijava, od kojih je 46 nadzora odrađeno, zbog nepravilnosti u odnosu poslodavaca prema radnicima. Tako 12 poslodavaca nije poštivalo odluku da najviše pet radnika mogu biti zajedno u određenom procesu, a nisu im osigurali ni dezinfekcijska sredstva i zaštitnu opremu.

"Mi tu u prvom koraku idemo s usmenim rješenjem zabrane obavljanja takvog rada, a u drugom ako ponovno to čine idemo s maksimalnim mjerama do 120.000 kuna", istaknuo je.

Tagovi: zaštitne maske, rukavice, Andrija Mikulić, Državni inspektorat, sol, tjestenina
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE