GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jedan od najvećih brodova koji je ikada stigao u Luku Koper koristi zeleni metanol

Jedan od najvećih brodova koji je ikada stigao u Luku Koper koristi zeleni metanol
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 16:38
Autor: SEEbiz
KOPER - U koparsku luku stigao je prvi brod koji kao gorivo koristi zeleni metanol. Brod Astrid Maersk jedini je matični kontejnerski brod s takvim pogonom. Sa 16.500 kontejnerskih jedinica jedan je od najvećih koji je ikada stigao u Luku Koper.

Danski brodovlasnik A.P. Moeller Maersk je trenutno jedini koji u svojoj floti ima brodove na metanol, jedan mali i dva velika. Prije tri godine naručio ih je 18, kako je na predstavljanju u Kopru rekao Ivić Vodopija, direktor spomenute tvrtke za istočnu Europu, tehnologiju ne namjeravaju zaštititi, već žele da je usvoje svi brodari. Prema planovima, tvrtka će biti potpuno "dekarbonizirana" do 2040. godine, dodao je.

Maersk definira zelena goriva kao goriva s najmanje 65% smanjenja u životnom ciklusu emisija stakleničkih plinova u usporedbi s referentnim fosilnim gorivom. Vodopija je objasnio da se metanol proizvodi iz vode i ugljičnog dioksida uz pomoć električne energije iz solarnih elektrana i drugih obnovljivih izvora. Trenutno se za njih izrađuje u Kini i Španjolskoj.

Metanol za sada nije jeftin, priznao je, ali u projekt su krenuli jer ga inače nitko drugi ne bi pokrenuo. Razvoj je teško predvidjeti, a najveći je problem gdje će se gorivo proizvoditi, objasnio je Vodopija.

Astrid Maersk može ukrcati dovoljno goriva da više nego obiđe Zemlju, što je važno jer za sada može puniti samo u Šangaju. Brodovlasnik želi da se infrastruktura razvija i drugdje.

"Ovo je prilika i za Sloveniju. Bilo bi super da se to napravi u Kopru", rekao je Vodopija.

Prema njegovim riječima, Kopar bi mogao biti primarni ulaz u Europu za brodove s Dalekog istoka, a ne samo alternativa sjevernomorskim lukama. Dodao je, međutim, da situacija na Bliskom istoku ne pomaže u tom pogledu. Maersk već više od pola godine ne koristi Sueski kanal, pa je i Astrid Maersk oplovila Afriku i imala približno isti put do Kopra kao da je otišla u Rotterdam.

Luka Koper je u svom strateškom planu definirala održivi razvoj i zelenu budućnost kao prioritet, naglasio je član uprave Gregor Belič. Veća energetska neovisnost postiže se solarnim elektranama na krovovima skladišta. Vozila i strojeve zamjenjuju električnima. Najveći projekt ipak je elektrifikacija gatova, tako da će se brodovi napajati s kopna i neće morati proizvoditi struju vlastitim dizel generatorima. Belič je pozdravio odluke poslovnih partnera koji idu u istom smjeru.

Tagovi: luka koper, maerssk, metanol, astrid maersk
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE