GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javne investicije podižu obujam građevinskih radova

Javne investicije podižu obujam građevinskih radova
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 16:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz blagi rast od 0,3% na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je i u studenom potvrdio nastavak godišnjih stopa rasta.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam građevinskih radova u studenom 2019. u odnosu na studeni 2018. veći je za 6,9%, dok je isti pokazatelj prema izvornim indeksima pokazao godišnji rast obujma građevinskih radova po stopi od 3,4%.

Prema izvornim indeksima, nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonijelo je povećanje radova na izgradnji zgrada (3,7%) kao i rast obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (2,9%). Pozitivne godišnje stope kretanja po pitanju izgradnje zgrada bilježe rast od kraja 2015. godine, kada je i zabilježen početak postepenog oporavka na tržištu nekretnina. Inače, u ovom slučaju se radi o prilično segmentiranom i neujednačenom rastu koji je najprije ovisan o lokaciji samih stambenih objekata.

Rast obujma na ostalim građevinama povezan je s početkom ciklusa javnih investicija koje se dobrim dijelom oslanjaju na sredstava iz EU fondova. Već uobičajeno, prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u mjesecu studenom 50,2% radova odrađeno na zgradama.

Kao posljedica razmjeno snažnog rasta prethodnih mjeseci u razdoblju od siječnja do studenog ove godine obujam građevinskih radova u odnosu na isto razdoblje 2018. godine viši je za 8,0% prema izvornim indeksima. Kod gradnje zgrada ta stopa je nešto niža (7,8%) dok je kod ostalih građevina nešto viša (8,3%). Trenutni nastavak rasta obujma građevinskih radova tokom mjeseca studenog ukazuje na to da postoji šansa da će građevinarstvo i tokom četvrtog kvartala 2019. godine biti jedan od predvodnika rasta bruto dodane vrijednosti u Hrvatskoj.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj u studenom je iznosio 800 te je bio 2,56% viši u odnosu na broj u studenom 2018. U prvih 11 mjeseci prošle je godine ukupno izdano 9.082 dozvola za građenje. Otprilike 74% toga otpada na Novogradnju dok ostalih 26% spada pod Rekonstrukcije. Predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu studenom (od 4,46 mlrd kuna) viša je čak za 85,7% u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Pozitivna kretanja u građevinarstvu rezonira i pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu koji se prema posljednjim podacima HNB-a za mjesec listopad, vratio na najviše razine od 2008. te je bio na razini od 119,8.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Podravka najpozitivnija hrvatska kompanija u očima potrošača
ISTRAŽIVANJE
Podravka najpozitivnija hrvatska kompanija u očima potrošača
ZAGREB - Prema istraživanju agencije Ipsos, proizvodnja hrane i pića najbolje je ocijenjena industrija u Hrvatskoj – njoj 73 posto ispitanika u Hrvatskoj daje ocjenu 4 ili 5, a samo šest posto jedinicu.
Franck pokrenuo webshop
POTEZI
Franck pokrenuo webshop
ZAGREB – Franck je predstavio svoj službeni webshop, novi prodajni kanal osmišljen prema potrebama i navikama modernih potrošača.
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza
POREZI
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza

BRUXELLES - Europska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi financirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć europskim gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE