GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javne investicije podižu obujam građevinskih radova

Javne investicije podižu obujam građevinskih radova
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 16:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz blagi rast od 0,3% na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je i u studenom potvrdio nastavak godišnjih stopa rasta.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam građevinskih radova u studenom 2019. u odnosu na studeni 2018. veći je za 6,9%, dok je isti pokazatelj prema izvornim indeksima pokazao godišnji rast obujma građevinskih radova po stopi od 3,4%.

Prema izvornim indeksima, nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonijelo je povećanje radova na izgradnji zgrada (3,7%) kao i rast obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (2,9%). Pozitivne godišnje stope kretanja po pitanju izgradnje zgrada bilježe rast od kraja 2015. godine, kada je i zabilježen početak postepenog oporavka na tržištu nekretnina. Inače, u ovom slučaju se radi o prilično segmentiranom i neujednačenom rastu koji je najprije ovisan o lokaciji samih stambenih objekata.

Rast obujma na ostalim građevinama povezan je s početkom ciklusa javnih investicija koje se dobrim dijelom oslanjaju na sredstava iz EU fondova. Već uobičajeno, prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u mjesecu studenom 50,2% radova odrađeno na zgradama.

Kao posljedica razmjeno snažnog rasta prethodnih mjeseci u razdoblju od siječnja do studenog ove godine obujam građevinskih radova u odnosu na isto razdoblje 2018. godine viši je za 8,0% prema izvornim indeksima. Kod gradnje zgrada ta stopa je nešto niža (7,8%) dok je kod ostalih građevina nešto viša (8,3%). Trenutni nastavak rasta obujma građevinskih radova tokom mjeseca studenog ukazuje na to da postoji šansa da će građevinarstvo i tokom četvrtog kvartala 2019. godine biti jedan od predvodnika rasta bruto dodane vrijednosti u Hrvatskoj.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj u studenom je iznosio 800 te je bio 2,56% viši u odnosu na broj u studenom 2018. U prvih 11 mjeseci prošle je godine ukupno izdano 9.082 dozvola za građenje. Otprilike 74% toga otpada na Novogradnju dok ostalih 26% spada pod Rekonstrukcije. Predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu studenom (od 4,46 mlrd kuna) viša je čak za 85,7% u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Pozitivna kretanja u građevinarstvu rezonira i pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu koji se prema posljednjim podacima HNB-a za mjesec listopad, vratio na najviše razine od 2008. te je bio na razini od 119,8.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor,
PROČITAJ I OVO
Pošta Slovenije najavljuje nastavak širenja u regiji
STRATEŠKI
Pošta Slovenije najavljuje nastavak širenja u regiji
LJUBLJANA - Za naredne godine plan je daljnje širenje na tržišta jugoistočne Europe i ulaganje ukupno 195 milijuna eura.
Alstom dogovorio preuzimanje Bombardiera, dionice tonu
KONSOLIDACIJA
Alstom dogovorio preuzimanje Bombardiera, dionice tonu
PARIZ - Analitičari JP Morgana rekli su da predstoji neizvjesnost "tijekom dugotrajnog antitestovskog procesa."
Beogradski aerodrom najjači u regiji
AERODROMI
Beogradski aerodrom najjači u regiji
BEOGRAD - Beogradski aerodrom najprometniji je od aerodroma u regiji, a Međunarodni aerodrom u Sarajevu posljednji na listi onih iz glavnih evropskih gradova.
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
SJAJNE BROJKE
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
ZAGREB - Optima Telekom je u prošloj godini zabilježila pad prihoda od prodaje za 2,6 posto, na 524,6 milijuna kuna, no neto je dobit uvećana za 172,8 posto (9,1 mil kuna apsolutno) na 12,5 milijuna kuna.
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
OSTAVKA
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
BAR - Višemjesečna blokada rada Odbora direktora većinski državne Luke Bar okončana je ostavkom predsjednika borda Vojina Žugića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE