GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jaružalo za Jan de Nul ide u prodaju, ročište 4. srpnja

Jaružalo za Jan de Nul ide u prodaju, ročište 4. srpnja
ROČIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2019 / 15:20
Autor: SEEbiz / H
PULA - Trgovački sud u Pazinu u srijedu je donio rješenje kojim se u stečajnom postupku nad Uljanikom određuje prodaja Gradnje 500 - broda jaružala građenog za luksemburško-belgijsku grupaciju Jan de Nul, a ročište radi odlučivanja o vrijednosti broda zakazuje za 4. srpnja.

Zaključkom o prodaji utvrdit će se vrijednost, način i uvjeti prodaje broda, te se nalaže Lučkoj kapetaniji Pula da izvrši upis zabilježbe rješenja o prodaji tog plovila u imeniku vlasnika brodica, imenika vlasnika jahti i imenika ostalih pomorskih objekata.
Prijedlog da se brod u vlasništvu Uljanika u stečajnom postupku unovči u korist razlučnih vjerovnika podnio je stečajni upravitelj.

''Radi se o brodu izuzetne tehničke složenosti te posljedično vrlo velike novčane vrijednosti. Upravo zbog te velike tehničke složenosti vitalni i najskuplji dijelovi broda su podložni vrlo brzom propadanju ukoliko se brod ne koristi. Po procjenama neovisnih stručnjaka, svaki mjesec stajanja broda na vezu umanjuje njegovu vrijednost za nekoliko milijuna eura, budući da ubrzano propadaju motor i najsofisticiraniji elementi broda'', navodi se u rješenju.

Stoga se predlagalo sudu da se donese rješenje o prodaji broda u stečajnom postupku i prije održavanja izvještajnog ročišta, kako bi se izbjeglo drastično umanjenje vrijednosti stečajne mase.

Ukoliko bi brod bio izložen prodaji tek nakon održavanja izvještajnog ročišta, vrijednost broda bila umanjena barem za desetak milijuna EUR-a, navodi se.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prošlotjedne najave ministra gospodarstva Darka Horvata nakon sastanka s predstavnicima Jan de Nula kako se nada da će se do kraja godine jaružalo koje se u Uljaniku gradi za tog naručitelja uspjeti prodati Jan de Nulu i time bar dio sredstava plaćenih kroz državna jamstva vratiti u proračun.

"Procedure su definirane, obveze su vrlo jasne i krećemo u proces u nadi da ćemo do kraja godine brod uspjeti prodati Jan de Nulu i time barem jedan dio velikih sredstava plaćenih kroz jamstva vratiti u državni proračun", izjavio je Horvat.
Tjedan prije toga bilo je potvrđeno da su jamstva za brod koji se u Uljaniku gradio za Jan De Nul protestirana, čime je državni proračun ostao "kraći" za više od 900 milijuna kuna.
S predstavnicima Jan de Nula se već neko vrijeme razgovaralo o mogućnostima da se jaružalo završi u Puli ili se otpremi u neko drugo brodogradilište.

Tagovi: Jan de Nul, Uljanik
PROČITAJ I OVO
Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela
HOTELI
Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela
ZAGREB - Slijedom aktualnih događanja širom svijeta svi su poslovni prostori - od ureda preko hotela do shopping centara - prešli u stanje niske popunjenosti, pri čemu su neki gotovo prazni.
Istra: Pomor obrtništva tek slijedi
OBRTI
Istra: Pomor obrtništva tek slijedi
PULA - Iako na području koje pokriva Udruženje obrtnika Pule - a to je cijela bivša općina koja se proteže sve do Savičente i Barbana - zasad nije bilo drastičnog broja zatvorenih obrta, ljudi iz branše ukazuju da će kriza tek uslijediti, i to nakon što se ukinu državne i lokalne mjere potpore.
Dovršetak Pelješkog mosta ipak bi mogao kasniti
MOST
Dovršetak Pelješkog mosta ipak bi mogao kasniti

KOMARNA - Most bi trebao biti završen do 31. srpnja sljedeće godine, no s obzirom na to da zbog epidemije izazvane koronavirusom tvornice u Kini neko vrijeme nisu radile, moguće je da će se taj rok produljiti za nekoliko mjeseci.

Ograničenje rada nedjeljom izazvat će najmanje 5.000 otkaza
UPOZORENJE
Ograničenje rada nedjeljom izazvat će najmanje 5.000 otkaza
ZAGREB - Iako ministar gospodarstva daje do znanja da je sa socijalnim partnerima Vlade postigao “visoku fazu konsenzusa” oko zabrane rada trgovina nedjeljom, to s poslodavcima nije baš i slučaj, samo sa sindikatom.
Pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
TREND
Pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija

ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj krajem ožujka bilo je 181.959 zaposlenih, što je za 1,1 posto ili 2.009 osoba manje nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE