GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jamnik blokira Kostićev pokušaj preuzimanja Gorenjske banke?

Jamnik blokira Kostićev pokušaj preuzimanja Gorenjske banke?
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2018 / 19:19
Autor: SEEbiz / Večernji list / Kurir
LJUBLJANA - Velika prašina digla se u Srbiji i Sloveniji oko preuzimanja Gorenjske banke. Na skupštini dioničara Sava holdinga, većinskog vlasnika Gorenjske banke, održanom u utorak, odobrena je prodaja 55-postotnog udjela Gorenjske banke srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću (na fotografiji) i njegovoj AIK banci uz suspenzivni uvjet da imaju dovoljno novaca za navedenu akciju.

Upravni je odbor tako odobrio konačni prijedlog prodajnog ugovora po cijeni od 289 eura za dionicu, što iznosi 80 milijuna eura.

Rok je postavljen na 45 dana, a ova odluka nakon što je Srpska narodna banka, regulatorno tijelo u postupku preuzimanja, povuklo odobrenje za akciju i to uz obrazloženje o nepravilnostima u preuzimanju. Kako neslužbeno doznaju slovenske Finance sporno im je 60 milijuna eura zajma neophodnog za financiranje tvrtke Energoprojekt koju je financirao Kostić. Energoprojekt zbog prevelike zaduženosti ne stoji najbolje, a druge ga banke u Srbiji više ne žele kreditirati.

No s druge strane, beogradski Kurir piše kako je iza svih problema Borut Jamnik, moćni čovjek slovenske gospodarstva, koji pak svim silama pokušava spriječiti AIK banku da preuzme Gorenjsku banku kako bi sačuvao svoje unosne poslove. Nadalje pišu kako se akcija slovenskih mešetara odvija preko Telekoma Slovenije, koji ima 1,7 posto dionica s glasačkim pravom u Gorenjskoj banci i koji je jedan od glavnih konkurenta AIK banci u bitki za prevlast nad Gorenjskom bankom. Kostićeva AIK banka ušla je u vlasničku strukturu Gorenjske banke u siječnju prošle godine dokapitalizacijom od 12,3 milijuna eura.

Time je AIK banka postala drugi najveći dioničar u Gorenjskoj banci sa udjelom od skoro 14 posto dionica, a kasnije je jačala svoju poziciju i stigla do 20,99 posto vlasničkog udjela, ali i 40 posto glasačkih prava. Izvor Kurira objašnjava da "Jamnik i njegova hobotnica kontroliraju slovensko gospodarstvo pa im je Kostićeva namjera da preuzme Gorenjsku banku trn u oku".

– Jamnik zato sada pokušava progurati i postaviti svog čovjeka od povjerenja i sadašnjeg člana Uprave Telekoma Slovenije Aleša Aberšeka za predsjednika Gorenjske banke - citira Kurir svoj izvor te navode da se akcija ocrnjivanja Kostića provodi i preko medija. Mediji prenose i da slovenska tajna služba Sova duže vrijeme motri Kostića čim dođe u Sloveniju. U nekoliko navrata su ga čak i zaustavljali i ispitivali o razlozima boravka u Sloveniji. Upućeni smatraju da se takav čin može smatrati zastrašivanjem, pa čak i diskriminatorskim prema stranim biznismenima, piše Kurir. Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor's dodijelila je kompaniji Miodraga Kostića kreditni rejting BB-. Kostićeva kompanija je prva srpska firma koja je na ovaj način dobila ocjenu kreditnog rejtinga, budući da ga zasad ima samo država Srbija, dodaje taj beogradski list.

Tagovi: Borut Jamnik, Miodrag Kostić, AIK banka, Gorenjska banka, Telekom Slovenije, Sava
PROČITAJ I OVO
Kuwait Airways otkazao liniju prema Sarajevu
POTEZI
Kuwait Airways otkazao liniju prema Sarajevu
SARAJEVO - Kuwait Airways, koji je nedavno objavio da je obnovio planove za uvođenje linije između Kuvajta i Sarajeva, primoran je otkazati ove letove.
Gubitak HT Eroneta u prvom polugodištu blizu 3,4 miliona KM
U MINUSU
Gubitak HT Eroneta u prvom polugodištu blizu 3,4 miliona KM
MOSTAR - Kompanija HT Eronet iz Mostara u prvom polugodištu poslovala je sa gubitkom od oko 3,4 miliona KM, izjavila je izvršni direktorica za finansije Gordana Bilić.
Jamp nastavio povećavati udjel u Bosnalijeku
DOKUP
Jamp nastavio povećavati udjel u Bosnalijeku
SARAJEVO - Kompanija Jamp s.r.o. iz Slovačke nastavila je povećavati udio u sarajevskom Bosnalijeku.
Prošli tjedan 19 posto manje fiskaliziranih računa nego lani
RAČUNI
Prošli tjedan 19 posto manje fiskaliziranih računa nego lani
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 19 posto, a njihov iznos za 15 posto, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.
Eurowings obnovio promet na liniji Stuttgart - Osijek
LINIJE
Eurowings obnovio promet na liniji Stuttgart - Osijek
ZAGREB - Ove nedjelje, 2. kolovoza, poznata njemačka niskobudžetna aviokompanija obnovila je promet na liniji Stuttgart - Osijek.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE