GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jamnica s većom, a Belje s manjom dobiti u prvih devet mjeseci

Jamnica s većom, a Belje s manjom dobiti u prvih devet mjeseci
AGROKOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2018 / 19:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jamnica i Belje u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarili niže prihode u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no Jamnica je povećala neto dobit za više od 20 posto, dok je dobit Belja smanjena za 15 posto, pokazuju financijska izvješća tih dviju kompanija iz sastava Agrokora objavljeni u srijedu na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit Jamnice u prvih je devet mjeseci iznosila 192,2 milijuna kuna i porasla je prema istom razdoblju lani za 20,5 posto. Ukupni su prihodi Jamnice u prvih devet mjeseci iznosili 1,07 milijardi kuna i smanjeni su tri posto. Prihodi od prodaje, pak, smanjeni su za 1,5 posto, na 1,06 milijardi kuna.

"Pad prihoda najvećim je dijelom posljedica smanjenja financijskih prihoda zbog smanjenja prihoda od kamata budući se od datuma otvaranja izvanredne uprave (10. travnja 2017.) ne obračunavaju kamate na potraživanja nastala prije otvaranja postupka", navodi se u izvješću. Na pad prihoda, dodaju, utjecalo je i napuštanje distribucije dijela manje profitabilnog asortimana kao rezultat strateške odluke o optimizaciji prodajnog portfelja.

Ukupni rashodi Jamnice u prvih devet mjeseci ove godine su iznosili 840,2 milijuna kuna i smanjeni su osam posto. Na smanjenje rashoda, kako pojašnjavaju, utjecao je ispravak vrijednosti potraživanja od povezanih društava koje je Jamnica provela lani u iznosu od 69,2 milijuna kuna. Iz Jamnice ističu i kako im operativna dobit u prvih devet mjeseci iznosi 230,4 milijuna kuna i jedan posto je veća u odnosu na planiranu.

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je grupa Jamnica u prvih devet mjeseci ostvarila ukupne prihode od 2 milijarde kuna, ukupne rashode od 1,7 milijardi kuna te dobit prije oporezivanja od 298 milijuna kuna.

Belje je, pak, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo neto dobit od 37,76 milijuna kuna, što je 15,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Ukupni prihodi Belja smanjeni su za 2,2 posto, na 1,03 milijarde kuna, a ukupni su rashodi smanjeni za 1,6 posto, na 991,57 milijuna kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, grupa Belje u prvih je devet mjeseci ostvarila 38,25 milijuna kuna dobiti, što je gotovo 15 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupni su prihodi iznosili 1,03 milijarde kuna i smanjeni su 2,4 posto, a pali su i prihodi od prodaje, za 2,1 posto, na 919,3 milijuna kuna.

Ukupni rashodi grupe u prvih su devet mjeseci prema istom razdoblju lani smanjeni 1,7 posto, na 999,4 milijuna kuna.

Tagovi: Jamnica, a Belje, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Kemičari IRB-a razvili novu metodu razgradnje PET plastike
USPJESI
Kemičari IRB-a razvili novu metodu razgradnje PET plastike
ZAGREB - Kemičari Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvili su novu metodu za učinkovitu razgradnju PET plastike, a rezultati ovog istraživanja dobili su VIP status i naslovnicu u uglednom časopisu ChemSusChem.
Zagrebačka zračna luka omogućila testiranje putnicima za Amsterdam
TESTIRANJE
Zagrebačka zračna luka omogućila testiranje putnicima za Amsterdam
ZAGREB - Od 23. siječnja 2021., zbog restrikcija nizozemske vlade za ulazak u Nizozemsku, u Zračnoj luci Franjo Tuđman moguće je obaviti brza antigen testiranja za putnike na letu za Amsterdam.
Medijima od države 10 milijuna kuna, dobitnici Styria, Katolički radio i Extra FM
DRŽAVA I MEDIJI
Medijima od države 10 milijuna kuna, dobitnici Styria, Katolički radio i Extra FM
ZAGREB - Mediji su iz državnog proračuna u 2020. dobili najmanje 10 milijuna kuna, od novinskih nakladnika najviše Styria, a od radija najviše su profitirali Narodni radio, Katolički radio i Extra FM, pokazuju dosad objavljeni podaci iz istraživanja portala Media daily.
Australija odobrila Pfizerovo cjepivo, upozorila na ograničenu opskrbu AstraZenece
CJEPIVA
Australija odobrila Pfizerovo cjepivo, upozorila na ograničenu opskrbu AstraZenece
CANBERRA - Australija je u ponedjeljak odobrila Pfizer-BioNTechovo cjepivo protiv covida-19, ali upozorila da će zbog međunarodnih problema s proizvodnjom AstraZenece zemlja morati distribuirati lokalno proizvedeno cjepivo ranije nego što je planirala.
Berniejeve rukavice proslavile učiteljicu iz Vermonta
INSTANT SLAVA
Berniejeve rukavice proslavile učiteljicu iz Vermonta
NEW YORK - Jennifer Ellis nikad nije upoznala Bernieja Sandersa, ali uživa u svojih 15 minuta slave zahvaljujući senatoru iz Vermonta koji je svojim odjevnim stilom oteo 'show' na inauguraciji Joea Bidena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE