GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jamnica s većom, a Belje s manjom dobiti u prvih devet mjeseci

Jamnica s većom, a Belje s manjom dobiti u prvih devet mjeseci
AGROKOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2018 / 19:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jamnica i Belje u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarili niže prihode u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no Jamnica je povećala neto dobit za više od 20 posto, dok je dobit Belja smanjena za 15 posto, pokazuju financijska izvješća tih dviju kompanija iz sastava Agrokora objavljeni u srijedu na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit Jamnice u prvih je devet mjeseci iznosila 192,2 milijuna kuna i porasla je prema istom razdoblju lani za 20,5 posto. Ukupni su prihodi Jamnice u prvih devet mjeseci iznosili 1,07 milijardi kuna i smanjeni su tri posto. Prihodi od prodaje, pak, smanjeni su za 1,5 posto, na 1,06 milijardi kuna.

"Pad prihoda najvećim je dijelom posljedica smanjenja financijskih prihoda zbog smanjenja prihoda od kamata budući se od datuma otvaranja izvanredne uprave (10. travnja 2017.) ne obračunavaju kamate na potraživanja nastala prije otvaranja postupka", navodi se u izvješću. Na pad prihoda, dodaju, utjecalo je i napuštanje distribucije dijela manje profitabilnog asortimana kao rezultat strateške odluke o optimizaciji prodajnog portfelja.

Ukupni rashodi Jamnice u prvih devet mjeseci ove godine su iznosili 840,2 milijuna kuna i smanjeni su osam posto. Na smanjenje rashoda, kako pojašnjavaju, utjecao je ispravak vrijednosti potraživanja od povezanih društava koje je Jamnica provela lani u iznosu od 69,2 milijuna kuna. Iz Jamnice ističu i kako im operativna dobit u prvih devet mjeseci iznosi 230,4 milijuna kuna i jedan posto je veća u odnosu na planiranu.

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je grupa Jamnica u prvih devet mjeseci ostvarila ukupne prihode od 2 milijarde kuna, ukupne rashode od 1,7 milijardi kuna te dobit prije oporezivanja od 298 milijuna kuna.

Belje je, pak, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo neto dobit od 37,76 milijuna kuna, što je 15,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Ukupni prihodi Belja smanjeni su za 2,2 posto, na 1,03 milijarde kuna, a ukupni su rashodi smanjeni za 1,6 posto, na 991,57 milijuna kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, grupa Belje u prvih je devet mjeseci ostvarila 38,25 milijuna kuna dobiti, što je gotovo 15 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupni su prihodi iznosili 1,03 milijarde kuna i smanjeni su 2,4 posto, a pali su i prihodi od prodaje, za 2,1 posto, na 919,3 milijuna kuna.

Ukupni rashodi grupe u prvih su devet mjeseci prema istom razdoblju lani smanjeni 1,7 posto, na 999,4 milijuna kuna.

Tagovi: Jamnica, a Belje, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE