GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jamnica najvrjedniji dio Agrokora

Jamnica najvrjedniji dio Agrokora
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2018 / 14:38
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Agrokor je u petak objavio nove procjene vrijednosti kompanija unutar koncerna prema kojima će se računati naplata i otpis potraživanja. Prema njima ukupna vrijednost Agrokora, uključujući i tvrtke izvan Hrvatske, iznosi oko 2,5 milijardi eura, dok je vrijednost tvrtki u Hrvatskoj oko dvije milijarde eura.

Procjena je rađena na osnovu izračuna procijenjene operativne dobiti uvećane za prosječni multiplikator za određenu industriju prilikom sličnih kupoprodajnih transakcija te na osnovu poslovnih projekcija u srednjoročnom periodu. Međutim, u tu kalkulaciju nisu uračunate vrijednosti netemeljne imovine, kao i još neki drugi troškovi, tako da ova procjena vrijednosti Agrokora još uvijek nije konačna.

Sukladno tim procjenama, vrijednost Jamnice je 494 milijuna eura, Leda 280 milijuna eura, Konzuma 209 milijuna eura, Belja 276 milijuna eura, Zvijezde 78 milijuna eura, Vupika 57 milijuna, te PIK Vinkovaca 42 milijuna eura.

Kako se moglo doznati, u ovim projekcijama je operativna dobit (EBITDA) rađena po konzervativnim kriterijima, što znači da bi u stvari vrijednost tvrtki na tržištu mogla biti procijenjena na više. No, još uvijek nije gotov ni takozvani Entity priority model naplate i otpisa potraživanja, a o tome će ovisiti koja će tvrtka biti insolventna kada se uključe i jamstva, a prema sadašnjim saznanjima insolventna će biti većina tvrtki.

Ali, potrebno je kazati kako će to uključivanje jamstava u bilancu tvrtki biti „samo" računovodstvena podloga za kapitalno „potapanje" tih tvrtki sukladno preuzetim financijskim obvezama. Nakon toga će, osnivanjem zrcalnih tvrtki, kompanije većinom biti oslobođene starih dugova, a kreditori će morati otpisati prosječno oko 50 posto potraživanja, dok će dosadašnji dioničari ostati bez vrijednosti svojih dionica, a novi vlasnici će postati kreditori.

Neslužbeno se moglo doznati i kako je bilo promjena vezanih za vrednovanje kompanija kao što su Konzum i Velpro zbog toga što je u bilancu dobiti i gubitka uvršten trošak najma, iako je on prethodno bio ucrtan u financijske troškove.

Tagovi: Jamnica, Agrokor, Ledo, PIK Vinkovci, Konzum, Belje, Zvijezda, Vupik, Tisak
PROČITAJ I OVO
Poteškoće pristupa internetu za dio korisnika A1
SLABOSTI
Poteškoće pristupa internetu za dio korisnika A1
ZAGREB - Od oko 18 sati otežan je pristup internetu za dio korisnika A1 usluga. Obavijest i ispriku istaknuli su na svojiom facebook stranicama.
Optima Telekom grupa s gubitkom od 3,1 milijun kuna
GUBITAK
Optima Telekom grupa s gubitkom od 3,1 milijun kuna
ZAGREB - Optima Telekom (OT) grupa u prvih devet mjeseci poslovala je s gubitkom od 3,1 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobit od 5 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće te kompanije.
Boeing i treći kvartal zaključio s gubitkom
GUBITAK
Boeing i treći kvartal zaključio s gubitkom

DETROIT - Američki proizvođač zrakoplova Boeing izvijestio je u srijedu da je i treće tromjesečje zaključio s gubitkom zbog pandemije koronavirusa i prizemljenja zrakoplova tipa 737 MAX, najavivši ukidanje dodatnih 30 tisuća radnih mjesta.

Heinekenova prodaja u ljetnom tromjesečju signalizirala oporavak
OPORAVAK
Heinekenova prodaja u ljetnom tromjesečju signalizirala oporavak

AMSTERDAM - Heineken je izvijestio u srijedu da mu je prodaja u trećem tromjesečju pala manje nego što su očekivali zahvaljujući boljim rezultatima u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA
LOŠA GODINA
Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA

PULA - Arena Hospitality Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je 228,7 milijuna kuna prihoda ili 66,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je EBITDA iznosila 18,6 milijuna kuna za razliku od lanjskih 249 milijuna kuna, podaci su iz nereviranog i konsolidiranog izvješće te hotelske grupacije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE