GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jakominić: Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim

Jakominić: Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 14:49
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - U ponedjeljak je održan još jedan sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika kako bi se dogovorili o obeštećenju onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije.

Ministar Zdravko Marić je nakon sastanka s poduzetnicima rekao da će dodatno problematizirati tzv. COVID kredite te da će učiniti sve da se ubrzaju procedure. Trenutno, kazao je, raspolažu s 1,3 milijarde kuna za te kredite.

"S jedne strane su one već poznate mjere za očuvanje radnih mjesta, a to je 4000 kuna po zaposleniku. S druge strane jedna tema koja je otvorena u doba proljeća, to su tzv. covid-krediti. Treći dio je da bismo išli u kompenzaciju i pokrivanje ili dijela ili u potpunosti fiksnih troškova - komunalija. Uključujući i neke dodatne - plaća se HRT pristojba, spomenička renta, plaća se ZAMP-u", objašnjava Marić.

Kaže kako će se fokusirati na prosinac.

"Gledat će se pad prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Svi oni koji ostvare pad prihoda veći od 70 posto da se kvalificiraju. Nakon 60 posto pada ići će određeno stupnjevanje koliki postotak fiksnih troškova će se pokrivati. Taj dio će se komunicirati putem porezne uprave, putem sustava e-porezna. Plaćanje će ići po dokazanima fakutrama za fiksne troškove putem Zavoda za zapošljavanje", rekao je Marić.

Sa sastanka poduzetnici su izašli nezadovoljni.

"Više smo potreseni nego zadovoljni današnjim razgovorom. Iako epidemiološka situacija možda nije jasna, ekonomska je vrlo jasna. Postoji razlog zašto smo na dnu EU, tamo ćemo i ostaviti. Mjere koje su donesene su minimum minimuma da se ugasi medijski požar, ali bojim se da su one rezultata PR akcije. Vjera u bolje sutra nije postignuta. Mjere idu isključivo za radna mjesta koja su ugrožena zatvaranjem, a ne za ona koja su ugrožena nedostatkom ekonomske aktivnosti. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim", rekao je poduzetnik Vedran Jakominić.

"Spontano okupljanje ispred ministarstva financija govori puno o našim razmišljanjima i atmosferi, bez neke budućnosti i vjere u bolje sutra ne znamo ima li smisla posuditi covid kredite. Sljedeća godina neće biti bolja od ove. Zadužiti se da bi se i dalje zakopavali je nešto što se od nas ne bi smjelo očekivati. Čuli smo lijepu priču o solidarnosti. Vidio sam karikaturu koja pokazuje ljude na brodu sa sigurnim plaćama uzvikuju solidarnost nama koji se utapamo. Mislim da je takva priča o solidarnosti nekorektna", dodao je.

"Struke koje su sad zatvorene su dobile pomoć, ali ostale struke danas nisu puno, osim toga što će se potpore za radna gledati iz mjeseca u mjesec. Smatram da je to minimum minimuma i ono što je nužno da se umiri PR", smatra Jakominić.

"Oni ne znaju što će biti dalje, nisu pripremljeni. Jako mi je teško. Ne vidim baš svjetlo na kraju tunela i ne vidim da ćemo dugoročno moći opstati s najvećim porezima", rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak i dodao da su druge države smanjile poreze.

"Ministar Marić o tome ne želi razgovarati i apeliram na premijera da presudi u našu korist", dodao je i poručio da trenutne mjere nisu dovoljne.

"Ne znam što nam preostaje. Radnicima s kojim smo gradili firme ne želimo davati otkaze. Mjere za očuvanje radnih mjesta im nisu dovoljne da bi živjeli od toga. A u javnom sektoru ima novaca za božićnice."

Foto: La voce del popolo

Tagovi: Vedran Jakominić, Zdravko Marić, Marin Medak
PROČITAJ I OVO
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
ANALITIČARI
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
PODGORICA - Najveći problem Air Montenegra (ToMontenegra) je što je u daleko lošijem položaju nego je bio Montenegro Airlines, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric u analizi koja je objavljena na regionalnom avio-portalu ZAMAaero.
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
LOŠ TREND
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
VRANJE - Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa Plam (ALFA), objavio je godišnji finansijski izveštaj za proteklu godinu tokom koje je nastavljen silazni trend poslovanja ove kompanije.
BioNTech ima velike planove u Singapuru
PLANOVI
BioNTech ima velike planove u Singapuru
BERLIN - Tvrtka BioNTech se svojim cjepivom protiv korone uzdigla u sam svjetski vrh - i financijski. Ali već razmišlja i o vremenu nakon ove pandemije i sprema golemu investiciju u Singapuru.
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
RAST
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
BEOGRAD - Kreativne industrije u Srbiji ostvarile su rast od 60 odsto tokom poslednjih šest godina, a i tokom pandemije zabeležile su rast od 3,6 odsto, saopšteno je danas.
Bolnica Srebrnjak i savjetovalište Genetika iz BiH potpisali sporazum o suradnji
SPORAZUM
Bolnica Srebrnjak i savjetovalište Genetika iz BiH potpisali sporazum o suradnji
ZAGREB - Dječja bolnica Srebrnjak i Genetičko savjetovalište Genetika iz Bosne i Hercegovine potpisali su memorandum o suradnji s planom širenja znanstveno-istraživačke i dijagnostičke djelatnosti tih dviju ustanova, izvijestila je u subotu bolnica Srebrnjak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE