GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadroplovu u Njemačkoj otpisali 22 milijuna dolara duga

Jadroplovu u Njemačkoj otpisali 22 milijuna dolara duga
OTPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2019 / 10:50
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
SPLIT - Uprava Jadroplova uspjela je nakon višemjesečnih pregovora s hannoverskim Norddeutsche Landesbankom dogovoriti otpis 22 milijuna dolara duga plus kamate, s time da se u nastavku pregovora dogovori i refinanciranje oko 28 milijuna dolara starih dugovanja. 

Za ostvarenje cijelog tog posla Jadroplov bi trebao osigurati taj iznos i dodatne uvjete koji bi se mogli pojaviti u pregovorima.

Predsjednik Uprave Jadroplova Branimir Kovačić pojašnjava za Jutarnji list da se Norddeutsche Landesbank, koji od njih potražuje oko 50 milijuna dolara i kamate, zbog svojeg restrukturiranja povlači iz financiranja brodarskog sektora.

Kako se može iščitati iz obavijesti na stranici Zagrebačke burze, hannoverska je banka izrazila spremnost da zatvori i preostalih 28 milijuna dolara duga, što je potraživanje vezano uz financiranje brodova Solin, Peristil, Sveti Dujam i Bene, uz koje Jadroplov ima još dva, Split i Trogir.

- Uzevši u obzir tržišnu vrijednost imovine Jadroplova i obveze koje će imati nakon realizacije te transakcije, kapital tvrtke ostat će pozitivan. Za banku i Jadroplov puno je isplatljivije dogovorno odraditi takav oblik zatvaranja potraživanja u odnosu na prisilnu naplatu zaustavljanjem brodova - objašnjava Branimir Kovačić.

Prema njegovim riječima, proces zapljene brodova dugotrajan je i jako skup, a u biti neisplativ jer su cijene koje se postižu na dražbama znatno ispod tržišnih.

- Model koji smo dogovorili s Norddeutsche Landesbankom, bez prisilnog zaustavljanja, puno je isplativiji za njega, a nama omogućava realnu dokapitalizaciju i konačni izlazak iz krize uvjetovane povijesno niskim vozarinama - tvrdi Kovačić.

Tagovi: Jadroplov, Branimir Kovačić, brodari, brodarski sektor
PROČITAJ I OVO
Liburnia Riviera Hoteli lani zabilježio gubitak od gotovo 160 milijuna kuna
GUBITAK
Liburnia Riviera Hoteli lani zabilježio gubitak od gotovo 160 milijuna kuna
OPATIJA - Liburnia Riviera Hoteli (LRH) u 2020. godini zabilježili su gubitak u visini od 159,9 milijuna kuna, dok je usporedbe radi u godini ranije ostvarena neto dobit od 10,7 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te turističke kompanije objavljeno u petak.
Croatia Airlines u 2020. povećao gubitak za više od četiri puta
SVE GORE
Croatia Airlines u 2020. povećao gubitak za više od četiri puta
ZAGREB - Neto gubitak Croatia Airlinesa je prema u petak objavljenim preliminarnim podacima u 2020. godini iznosio 358,2 milijuna kuna, znatno više od 79,4 milijuna kuna gubitka iz 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida-19.
Axa mora platiti odštetu restoranu za gubitke u koronakrizi
ZANIMLJIVO
Axa mora platiti odštetu restoranu za gubitke u koronakrizi
PARIZ - Francuski osiguravatelj Axa morat će isplatiti odštetu kompaniji iz sektora ugostiteljstva zbog gubitaka u poslovanju povezanim s mjerama zaključavanja u pandemiji.
Kraš grupa u 2020. podigla neto dobit 31,5%
SKOK
Kraš grupa u 2020. podigla neto dobit 31,5%
ZAGREB - Kraš grupa je u 2020. ostvarila neto dobit od 25,2 milijuna kuna, što je rast od 31,5 posto u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosila 19,1 milijun kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša objavljeno u petak.
Podravka podigla prihode i neto dobit u 2020.
DOBRA GODINA
Podravka podigla prihode i neto dobit u 2020.
KOPRIVNICA - Ostvarena neto dobit od čak 248,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 12,3 posto u odnosu na godinu prije, rezultat je ponajprije organskog rasta, uz istodobnu kontrolu operativnih troškova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE