GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni

Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 08:31
Autor: SEEbiz
SPLIT - Splitski Jadroplov snažnije će zaploviti u novoj godini: Nadzorni odbor brodarske kompanije u pretežitom državnom vlasništvu dao je suglasnost Upravi da pripremi novu dokapitalizaciju, tešku između 150 i 350 milijuna kuna, povećanjem temeljnog kapitala.

Povrh toga, kompanija razmatra mogućnost kupnje dvaju tankera za prijevoz kemikalija u vlasništvu "Brodotrogira", škvera u vlasništvu obitelji Danka Končara. Treća bitna novost tiče se priprema za gradnju feribota na električni pogon čiji kapacitet bi bio 1000 putnika i 150 automobila, što bi bila prekretnica u poslovanju splitskog brodara u čijoj su floti tradicinalno isključivo brodovi za prijevoz tereta.

O sve tri najave kompanija je obavijestila i Zagrebačku burzu, na kojoj su izlistane "Jadroplovove" dionice, piše Slobodna Dalmacija.

Naravno, najvažnija je dokapitalizacija, budući da je jedna već ljetos trebala biti provedena, ali je u posljednji trenutak zaustavljena i rezultirala je smjenom Branimira Kovačića, tadašnjeg predsjednika Uprave.

Treba reći da je bivša Uprava, uz prethodnu suglasnost nadzornika, još u srpnju bila objavila javni poziv za dokapitalizaciju tešku dva milijuna novih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna. Čak su bili izabrani i najbolji ponuditelji, ali prije samog okončanja postupka Nadzorni odbor sve je obustavio uz objašnjenje da njihova suglasnost i tekst javne objave s uvjetima dokapitalizacije nisu bili u potpunom suglasju.

Na čelo tvrtke stigao je u ranu jesen kap. Ivan Pavlović, nekadašnji ministar pomorstva, pod čijom upravom "Jadroplov" sada kreće u nove projekte.

Kako je brodar objavio na Burzi, nova dokapitalizacija provodit će se na klasičan način, uz izdavanje prospekta, oglašavanje javne ponude i uvrštenjem novih dionica na zagrebačkom tržištu kapitala.

Emitirat će se vrijednost između 150 i 350 milijuna kuna, a konačna cijena svake dionice utvrdit će se prije nego što krene postupak javne ponude, zamišljen u više krugova, s tim da bi u prvom prednost imali postojeći dioničari. Konačnu odluku o dokapitalizaciji donijet će Glavna skupština društva, po prijedlogu Uprave i uz odobrenje nadzornika.

U obavijesti Burzi i regulatoru, odnosno HANFA-i, "Jadroplov" ističe kako razmišlja o kupnji dvaju trogirskih kemikal tankera na način da "preuzmu 'Brodotrogirove' dugove od HBOR-a", državne razvojne banke. Pregovori se tek očekuju.

S društvom "Classis" ugovorena je izrada projektne dokumentacije za razvoj putničkog broda na struju. Izrada dokumenata je u završnoj fazi, "poslije čega će 'Jadroplov' istražiti mogućnosti financiranja i provedbe tog projekta", objavljeno je na Burzi.

Tagovi: Jadroplov, Branimir Kovačić, Brodotrogir, Mario Radačić, Ivan Pavlović, Luka Ploče, Tankerska plovidba, Maverick Wealth Management, Slavonski ZAIF, Jadran kapital, Agram Invest
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE