GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadrolinija raspisala natječaj za gradnju triju brodova na električni pogon

Jadrolinija raspisala natječaj za gradnju triju brodova na električni pogon
NATJEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2023 / 21:56
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Jadrolinija je u ponedjeljak raspisala javni natječaj za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon. Procijenjena vrijednost javne nabave je 45 milijuna eura, a gradnja brodova sufinancirala se iz europskih fondova, odnosno iz Nacionalnog programa oporavka i otpornost.

Novi brodovi trebali bi zamijeniti Jadrolinijine “oldtimere” – brodove Tijat, Postira i Premuda – izgrađene prije više od šezdeset godina. Trebali bi, dakle, ploviti na dubrovačkom području (na liniji prema Elafitima, odnosno državnoj liniji Suđurađ – Dubrovnik), na šibenskom (na državnoj liniji Šibenik – Vodice, prema Prviću, Zlarinu i drugim otocima), te u lošinjskom arhipelagu (državna linija Mali Lošinj – Susak), no prema potrebi koristit će se i na drugim linijama.

Riječ je o tri putnička broda na električni pogon, s dodatnim solarnim napajanjem, pojedinačne vrijednosti oko 15 milijuna eura. Brodovi su namijenjeni za prijevoz putnika i tereta, previđeni kapacitet svakog je 389 putnika, s osam članova posade. Maksimalna duljina broda ograničena je na 52 metra, a maksimalna širina na 12 metara.

Osnovni pogon broda treba biti električni s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama, a minimalan rok trajanja baterije osam godina uz pretpostavljeni rad na državnoj brodskoj liniji Suđurađ –Dubrovnik.

Prvenstveni način punjenja baterija bit će preko priključaka u lukama, na kopnu i otocima, gdje treba izgraditi adekvatnu infrastrukturu za njihovo punjenje. Dopunski izvor električne energije bit će fotonaponska elektrana ugrađena na krov sunčane palube, površine 90 četvornih metara.

Zbog sigurnosti broda i putnika te osiguranja pouzdanog reda plovidbe – brodovi će ploviti na državnim linijama na kojima je propisan broj plovidbi – na brodu će biti ugrađeni i rezervni izvori energije, dva dizelska generatora s emisijom ispušnih plinova u skladu s IMO Tier III standardom. To je potrebno i u slučaju da brod iz bilo kojeg razloga mora otploviti u neku udaljeniju luku, primjerice kada ide na remont ili u slučaju lošeg vremena i slično.

Iako je Jadrolinija inicijalno namjeravala graditi brodove na hibridni pogon, električni pogon odabran je jer je to jedan od uvjeta za sufinanciranje europskim sredstvima, u očekivanom iznosu od 65 posto od njihove ukupne vrijednosti.

Rok za dostavu ponuda je 22. veljače 2023. godine, a brodovi bi trebali biti izgrađeni do kraja 2026. godine, a do tad bi i HEP, zajedno s nadležnim lučkim upravama, trebao osigurati priključke za punjenje u lukama u kojima će pristajati.

Tagovi: Jadrolinija, električni brodovi
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bahn planira korištenje prozirnih barijera za buku
PLANOVI
Deutsche Bahn planira korištenje prozirnih barijera za buku
FRANKFURT - Njemački državni željeznički operater Deutsche Bahn planira u budućnosti koristiti prozirne barijere za zaštitu od buke u gradovima i na slikovitim rutama.
Tommy preuzima posrnusli riječki lanac
AKVIZICIJE
Tommy preuzima posrnusli riječki lanac
RIJEKA - Splitski Tommy, vodeći maloprodajni trgovački lanac u Dalmaciji, preuzet će posrnuli riječki trgovački lanac Brodokomerc Novu.
Black Peak Capital najavio dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u Sloveniji
INVESTICIJE
Black Peak Capital najavio dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u Sloveniji
LJUBLJANA - Bugarski investicijski fond Black Peak Capital najavio je u utorak u Ljubljani dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u slovenska mala i srednja poduzeća, nakon što je već uložio 15 milijuna eura u ljubljansku biotehnološku tvrtku Geneplanet.
Esprit podnio zahtjev za stečajem svoje europske divizije
AGONIJA
Esprit podnio zahtjev za stečajem svoje europske divizije
BERLIN - Esprit Europe GmbH i šest drugih njemačkih kompanija modne grupacije u srijedu će podnijeti zahtjev za nesolventnost pod samoupravom, priopćila je tvrtka, dok hongkonška grupacija odjeće Esprit Holdings nastoji restrukturirati svoje europsko poslovanje.
Milijun kamiona iz Luke Rijeka traži prolazak prema Europi
ZAGUŠENOST
Milijun kamiona iz Luke Rijeka traži prolazak prema Europi
ZAGREB - Izgradnja novog terminala Luke Rijeka velika je stvar za Hrvatsku, ali se postavlja pitanje tko će te kontejnere prevesti prema europskim odredištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE