GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadran galenski laboratorij: Nestabilnost rublje ponovo utječe na smanjenje profita

Jadran galenski laboratorij: Nestabilnost rublje ponovo utječe na smanjenje profita
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2018 / 21:59
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Riječka farmaceutska tvrtka JGL grupa u prvih je šest mjeseci ove godine realizirala 349,3 milijuna kuna prihoda iz poslovnih aktivnosti, od čega 269,3 milijuna kuna dolazi iz osnovne djelatnosti, farmaceutskog poslovanja. 

U prvih deset mjeseci ove godine realizirano je 515 milijuna kuna prodaje, što je dvadeset posto rasta u odnosu na proteklu godinu. Glavni pokretači su tržišta Rusije, Hrvatske i Ukrajine, a rastu i svi ključni brendovi kompanije.

U JGL-u ipak ne kriju činjenicu da im promjene na tečaju rublje ponovo pričinjaju gubitke i smanjuju profit, kao ni svoju zabrinutost oko trenutnog jačanja sukoba između Rusije i Ukrajine.

– Što se tiče vanjskih utjecaja, na našem najznačajnijem izvoznom tržištu, onom ruskom, vidimo dva trenda koji su međusobno u sukobu. S jedne strane, vidimo trend rasta cijene nafte koji će se nastaviti i sljedeće godine. S druge strane to je volatilnost rublje koja je primarno prouzročena globalnim, političko-ekonomskim događajima. Rješenje toga sukoba bit će izuzetno značajno za JGL, s obzirom da se u Rusiji naš biznis kreće na razini od oko 300 milijuna kuna godišnje – kaže Marina Pulišić, članica Upravnog odbora JGL-a.

Inače, u prvih šest mjeseci 2018. godine posredstvom partnera kroz modele ugovorne proizvodnje i licenciranja JGL je započeo prodaju na 17 novih tržišta. U istom periodu lansirano je 28 novih proizvoda, a 12 projekata realizirano je u vlastitom razvoju. Jedan od najpoznatijih brendova JGL-a, Aqua Maris, do kraja godine očekuje ukupnu prodaja preko 155 milijuna komada, od početka prodaje 1999. godine.

S obzirom na to da će od početka iduće godine PDV na bezreceptne lijekove iznositi pet posto, čime će biti izjednačen s lijekovima na recept, u JGL-u očekuju pojeftinjenje njihovih bezreceptnih lijekova za oko 20 posto.

– No, to pojeftinjenje ne ovisi o nama. Ovisi o ljekarnama koje bi trebale sniziti cijene takvih lijekova. Naše informacije kažu da će ljekranici poštovati te zakonske izmjene čime će takvi lijekovi biti pristupačniji kupcima, a samim time bit će i manji pritisak na propisivanje lijekova koji se izdaju na recept. To bi trebala biti višestruka korist koja će rasteretiti i državno osiguranje – smatra Pulišić.

Tagovi: Jadran galenski laboratorij, rublja, Rusija, Marina Pulišić
PROČITAJ I OVO
Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
LETOVI
Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
BEOGRAD - Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air saopštila je danas da će uvesti nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salzburga od 2. i 3. jula, kao i da će od 2. jula leteti za Tuzlu.
Boškinac dobio Michelinovu zvjezdicu
RESTORANI
Boškinac dobio Michelinovu zvjezdicu
NOVALJA - U sklopu akcije unutar koje se svim hrvatskim restoranima što su zahvaljujući svojoj kvaliteti dobili neku od prestižnih oznaka najutjecajnijeg svjetskog gastronomskog vodiča, znanog Michelina, danas je svoju prestižnu oznaku dobio i restoran Boškinac iz Novalje.
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
KOPER - Luka Koper je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 7 milijuna eura što je čak 48 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i tri posto iznad plana.
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
OTVARANJE
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
ZAGREB - Terme Tuhelj u petak otvaraju unutarnje i vanjske bazene, u skladu s mjerama zaštite i preporukama HZJZ-a, idući petak otvaraju i hotel, a sredinom lipnja planiraju dovršetak uređenja novog glamping naselja, investicije vrijedne oko 3 milijuna eura, doznaje se iz tih Termi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE