GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvjesna prodaja manjinskih udjela u BH Telecomu i HT Mostaru

Izvjesna prodaja manjinskih udjela u BH Telecomu i HT Mostaru
DUBINSKO SNIMANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2018 / 09:32
Autor: SEEbiz / Dnevni avaz
SARAJEVO - Dubinska analiza u federalnim telekomima, na koju se Federacija BiH obavezala u pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), trebala bi pokazati u kakvom se stanju nalaze telekom operateri, a kako je ranije najavljeno, moguća je i prodaja manjinskih udjela u njima. 

Svođenje računa dolazi u vrijeme kad ove kompanije u državnom vlasništvu bilježe značajan pad dobiti. Ona je u "BH Telecomu" lani bila za 29,6 miliona maraka manja nego godinu ranije, a u HT-u Mostar za 6,5 miliona maraka. 

Za analizu je izabrana revizorska kuća "PricewaterhouseCoopers" (PwC). 

Svetlana Cenić, član Nadzornog odbora "BH Telecoma", kaže za "Avaz" da je osnovno pitanje što će se uraditi s rezultatima analize, odnosno hoće li oni negdje sakupljati prašinu. 

– Bojim se da se neće krenuti u restrukturiranje, koje je neophodno telekomima, a na to su se i obavezali. Vidjela sam dio pitanja koja će se ispitivati analizom i da nisu obuhvaćeni baš svi aspekti poslovanja. Sve mi ovo izgleda kao da se lomi preko koljena – istaknula je Cenić. 

Ona, kako kaže, ne očekuje laku prodaju telekom operatera u Federaciji BiH. 

– Nema baš zainteresiranih, prvenstveno zato što se radi o rigidnim strukturama s viškom zaposlenih. To pokazuju i finansijski rezultati. Teško da će neko sad da utrči u ovu priču, mora se prvo ući u rekonstrukciju i onda možda razmišljati o prodaji – kazala je Cenić. 

Ekonomista Željko Rička kaže za "Avaz" da je dubinska analiza kao metoda definitivno posljednji korak uoči prodaje određenog društva. 

– Taj posao je skup i ne bi se radio bez razloga. Njegov smisao nije samo provjera knjiga nego stvarnog poslovanja kompanije. Znam da je MMF izrazio sumnju u pokazatelje telekom operatera. Stoga je i zahtijevao analizu, jer želi vidjeti može li FBiH prodajom osigurati dodatni kapital – pojasnio je Rička. 

Dodao je da Vlada, kao većinski vlasnik, ima pravo uzimati dobit ovih kompanija i da to i radi. 

– Ali, time se uskraćuje mogućnost investiranja u razvoj operatera. Cilj MMF-a je da dokaže da bi Federacija mogla imati veliki priliv kapitala od prodaje telekoma. Vlada uzimanjem dobiti siječe granu na kojoj sjedi, jer time onemogućava razvoj kompanije. Putem analize doći će se do podatka koliko je FBiH samoj sebi smanjila dobit od telekoma i onda će im reći da je racionalnije prodati operatere nego ih ovako uništavati do tačke kad se neće moći prodati po nekoj adekvatnoj cijeni, naglasio je Rička. 

– Analizom se sagledavaju poslovna struktura, kadrovska politika, tehnologije i inovacije. Procjenjuje se praćenje svjetskih trendova, što će raditi stručnjaci iz raznih oblasti. Oni će procijeniti jesu li naši telekomi dovoljno napredovali u odnosu na druge kompanije koje se bave ovom djelatnošću. Proći će se kroz sve pore poduzeća – pojasnio je Rička, piše Avaz.

Tagovi: BH Telecom, HT Mostar, Svetlana Cenić, PricewaterhouseCoopers, Željko Rička
PROČITAJ I OVO
Krešimir Rendeli u Upravi Petrokemije
KARIJERE
Krešimir Rendeli u Upravi Petrokemije
ZAGREB - Nadzorni odbor Petrokemije d.d. je donio odluku kojom je utvrdio da članu Uprave Željku Mariću prestaje mandat s danom 2. prosinca 2020. godine, temeljem sporazuma.
Nova božićna priča Udruge za sindrom Down Zagreb i Zvijezde
DOBRE PRIČE
Nova božićna priča Udruge za sindrom Down Zagreb i Zvijezde
ZAGREB - I ovih blagdana Udruga za sindrom Down Zagreb i Zvijezda pripremili su božićnu ediciju Zvijezdina suncokretova s jedinstvenom limitiranom etiketom.
Ledo ove godine lansirao 32 nova proizvoda
PALETA
Ledo ove godine lansirao 32 nova proizvoda
ZAGREB - Ledo je ove godine lansirao čak 32 noviteta u svom proizvodnom asortimanu. U posljednjih je 12 mjeseci Ledo ponuda tako proširena s 12 proizvoda u asortimanu smrznute hrane te s 20 proizvoda u sladolednom asortimanu, a čak 9 proizvoda predstavljeno je unutar King linije sladoleda.
Flixbus obnavlja operacije
PRIVREMENO
Flixbus obnavlja operacije
BERLIN - Davatelj usluga međugradskih autobusa Flixbus privremeno će ponovo nuditi veze od 17. prosinca.
Kozlevac protiv zatvaranja trgovačkih centara
STAVOVI
Kozlevac protiv zatvaranja trgovačkih centara
PULA - "Moramo biti svjesni da sve ovo što prolazimo već devet mjeseci itekako utječe na psihu i nisam za to da se sve zatvara."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE