GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iznenada odgođena prodaja Uljanika

Iznenada odgođena prodaja Uljanika
ODGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 20:41
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA/PULA – U samom finalu priprema za prodaju većinskog udjela u aktualnom pulskom brodogradilištu ispostavilo se da država traži novu procjenu vrijednosti društva Uljanik Brodogradnja 1856.

Nakon što se Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, koji je vlasnik 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856, usuglasila s procjenom slijedom koje taj vlasnički kapital danas vrijedi 208,3 milijuna kuna, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji upravlja državnim udjelom u novom pulskom škveru, prije desetak dana naručio je novu procjenu vrijednosti tog društva. I to taman nekako u vrijeme kad je na Trgovački sud u Pazinu stigao prijedlog stečajnog upravitelja Uljanik brodogradilišta Lorisa Raka za sazivanje Skupštine vjerovnika, koja je trebala dati zeleno svjetlo na predloženi hodogram aktivnosti prodaje poslovnih udjela u pulskom škveru, nakon čega se trebao oglasiti međunarodni tender, piše Novi list.

Situacija je tim čudnija jer iza obje procjene, direktno ili indirektno, stoji država. Valja podsjetiti da država, kao većinski vjerovnik, ima svog predstavnika u Odboru vjerovnika te odlučujuću ulogu u Skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju. Taj isti Odbor i Skupština vjerovnika usuglasili su se i prihvatili elaborat procjene, koju je izradilo društvo Marčinković i partneri, po osnovi koje je društvo Uljanik Brodogradnja 1856 krajem prošle godine na tržištu vrijedilo 380,3 milijuna kuna. Bila je to i podloga za donošenje odluke o načinima i uvjetima prodaje tih skoro 55 posto udjela po početnoj cijeni od 208,3 milijuna kuna u srpnju ove godine.

S obzirom na predstavnicu Ministarstva financija, koja sjedi u Odboru vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, te odlučujućeg glasa koji država, posredstvom svojih opunomoćenika, ima na Skupštini vjerovnika, zanimalo nas je koji su razlozi da državni CERP sada ide u izradu nove, »svoje« procjene vrijednosti pulskog brodogradilišta 1856. Tim više što je u postojećem elaboratu vlasnički kapital tog društva procijenjen da vrijedi pedesetak posto više od njegove nominalne vrijednosti, što postojećim udjelničarima – državi i Uljanik brodogradilištu u stečaju, a posredno i njegovim vjerovnicima – zasigurno ide u korist.

Ispada da zbog zakonskih ograničenja i propisa CERP ne može koristiti elaborat koji je Uljanik brodogradilište u stečaju već naručilo i platilo.

– Centar za restrukturiranje i prodaju, sukladno članku 28. Zakona o upravljanju državnom imovinom i članka 5. Uredbe o načinima raspolaganja dionicama i udjelima, prije raspolaganja imovinom CERP-a dužan je utvrditi procijenjenu vrijednost te imovine, sukladno posebnim propisima kojima se utvrđuje područje procjene. Procijenjenu vrijednost imovine, koja je predmet procjene kada dionice ili poslovni udjeli u temeljnom kapitalu društva predstavljaju udio veći od 25 posto, obavlja osoba koja je za to ovlaštena posebnim propisima kojima se uređuje područje procjene i odlukom ravnatelja CERP-a. S obzirom na to da su člankom 5. Uredbe pobliže propisani uvjeti koje mora ispunjavati osoba koja se ovlašćuje procijeniti vrijednost imovine kojom se raspolaže, CERP ne bi mogao koristiti predmetnu procjenu vrijednosti, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz ovog državnog tijela, u čijem Upravnom vijeću sjedi šest ministara, među kojima i ministar financija te gospodarstva.

Na CERP-ovom natječaju za izradu procjene vrijednosti društva Uljanik Brodogradnja 1856 odabrana je ponuda društva Hita-vrijednosnice, koja je ponudila da će taj posao odraditi za 40.375 kuna, s PDV-om. Rok za izradu procjene je dvadeset dana, a istječe 7. studenoga.

Bit će zanimljivo vidjeti što će reći nova procjena vrijednosti pulskog škvera te u kojoj će se mjeri poklapati ili odstupati od već postojećeg elaborata koji, kako objašnjavaju, ne mogu koristiti, premda su se državni predstavnici, kroz Odbor i Skupštinu vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, usuglasili s njim i uzeli ga kao polazišnu točku u određivanju cijene pod kojom će se prodavati poslovni udjeli. Uz 54,77 posto, koje »drži« Uljanik brodogradilište u stečaju, država je također dokapitalizacijom stekla 42,1 posto udjela u novom pulskom škveru.

Premda u razgovoru kaže da ne zna za novu procjenu koju je naručio CERP, stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta Loris Rak prošli je tjedan na pazinskom Trgovačkom sudu zatražio »time-out« u vezi s već podnesenim prijedlogom za sazivanje Skupštine vjerovnika.

– S obzirom na nove okolnosti koje mogu utjecati na uvjete i način unovčenja, sudu se predlaže zastati s odlukom u povodu prijedloga stečajnog upravitelja za desetak dana nakon čega će stečajni upravitelj obavijestiti sud o tome ustraje li na prijedlogu te prilagoditi materijale za Skupštinu vjerovnika sukladno promjeni rokova, navodi u svom podnesku stečajni Loris Rak.

Tagovi: Uljanik, Uljanik brodogradnja 1856, Centar za restrukturiranje i prodaju, Loris Rak
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE