GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izmjena oznaka i znakova na manevarskim površinama Zračne luke Franjo Tuđman

Izmjena oznaka i znakova na manevarskim površinama Zračne luke Franjo Tuđman
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 16:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb je s današnjim danom, 27. veljače 2020. izmijenila oznake i znakove na manevarskim površinama, a temeljem zahtjeva Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, vezano za promjenu magnetske deklinacije.

Magnetska deklinacija je kut između magnetskog i zemljopisnog (geografskog) meridijana. Uslijed promjene magnetske deklinacije, koja se događa svakodnevno, a za zrakoplovstvo mijenja i objavljuje u pravilu svakih pet godina, mijenjaju se i magnetski smjerovi uzletno-sletne staze. Promjena oznaka uzletno-sletne staze događa se kad uslijed promjene magnetske deklinacije, vrijednost magnetskog smjera staze utječe na zaokruženi broj oznake staze. Promjena magnetske deklinacije i magnetskog smjera uzletno-sletne staze usklađuje se u svim navigacijskim instrumentima koji se koriste u zrakoplovstvu.

Izmjena magnetskih deklinacija je multidisciplinarni projekt koji uključuje međunarodne zračne luke u Republici Hrvatskoj, aerodrome sa svjedodžbom ili odobrenjem, operatore zrakoplova, generalnu avijaciju, MORH te regulatorno praćenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Međunarodna zračna luka Zagreb je radi ove promjene bila obvezna izmijeniti oznake pragova (početak i kraj uzletno-sletne staze), informativne znakove i znakove naredbi. Ukupno je riječ o 32 znaka i 2 oznake na manevarskim površinama zračne luke, koje je sve bilo potrebno izmijeniti u jednoj noći.

Također je bilo potrebno izmijeniti oznake smjera uzletno-sletne staze na sustavu za upravljanje svjetlosnom signalizacijom na tornju Hrvatske kontrole zračne plovidbe i pripadajućim trafostanicama te ažurirati aerodromske nautičke karte i tekstualne podatke u Zborniku zrakoplovnih informacija (AIP).

Na ovom zahtjevnom poslu, čija priprema traje od početka 2019. godine, radili su stručnjaci različitih službi i profila zračne luke: službi razvoja, elektroenergetskog održavanja, aerodromskih aktivnosti, građevinskog održavanja, koordinacije prometa u stalnoj koordinaciji i pod nadzorom djelatnika Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Sve navedeno promijenjeno je u jednoj noći i s današnjim danom, 27. veljače 2020. stupila je na snagu primjena novih aeronautičkih karata i podataka iz AIP-a te je sve usklađeno s navigacijskim instrumentima za novi smjer uzletno-sletne staze, koji je umjesto dosadašnjih 05/23 od danas ima oznake 04/22.

Tagovi: Zračna luka Franjo Tuđman,Međunarodna zračna luka Zagreb, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo
PROČITAJ I OVO
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
OVLASTI
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
BERN - Švicarska vlada proširila je u petak ovlasti kako bi mogla naložiti tvrtkama da povećaju proizvodnju ključnih medicinskih potrepština poput lijekova i zaštitne opreme u slučaju veće potražnje zbog pandemije koronavirusa.
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
OPCIJE
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
ZAGREB - Udruženje leasing društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) donijelo je na preporuku Hanfe set mjera potpore potrošačima i poslovnim subjektima na čije je poslovanje i osobna primanja negativno utjecala pandemija koronavirusa, priopćeno je u petak iz HGK.
Medtronic omogućio pristup specifikacijama dizajna za svoj mobilni respirator
DOBRE VIJESTI
Medtronic omogućio pristup specifikacijama dizajna za svoj mobilni respirator
NEW YORK - Proizvođač medicinske tehnologije Medtronic u petak je priopćio kako je odlučio javno podijeliti specifikacije dizajna za mobilni respirator, kako bi se u proizvodnju potrebne medicinske opreme uključile i druge industrije.
Hanfa leasing društvima preporučila odgodu prisilne naplate
PREPORUKE
Hanfa leasing društvima preporučila odgodu prisilne naplate
ZAGREB - Hanfa je preporučila leasing društvima da prema primateljima leasinga, kod kojih je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza, a čije je poslovanje već ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca, počevši od travnja, ne podmire tri rate, ne poduzimaju mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine.
Gorenje Valjevo produžava obustavu proizvodnje do 13. aprila
OBUSTAVA
Gorenje Valjevo produžava obustavu proizvodnje do 13. aprila
VALJEVO - Usled rastuće epidemije novog korona virusa, menadžment kompanije Hisense Gorenje doneo je odluku da produži period obustave proizvodnje u fabrici Gorenje Valjevo do 13. aprila 2020. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE