GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izdavanje građevinskih dozvola gorući problem Hrvatske

Izdavanje građevinskih dozvola gorući problem Hrvatske
APSURDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2019 / 10:34
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Hrvatska je na ljestvici Doing Business Svjetske banke u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola 150. među 190 zemalja, što je znatno gori rezultat nego prije dvije godine kada je bila 126.

Struka kaže – rekli smo vam! Pod time u Hrvatskoj komori arhitekata misle na upozorenja ministru Štromaru da predloženi sustav eDozvola i izmjena Zakona o gradnji neće podići rejting Hrvatske niti olakšati poslovanje investitorima, piše Večernji list.

– Gotovo svi problemi pojavili su se kada je iz zakona izbačena stručna i proceduralna logika izdavanja dozvola koja je išla u tri koraka: idejni projekt - lokacijska dozvola, glavni projekt - građevinska dozvola, izvedbeni projekt - uporabna dozvola. Bit takve procedure bila je u tome da se većina problema riješi već u početnoj, idejnoj fazi, u koraku izdavanja lokacijske dozvole. Već pet godina procedura nije takva, preskače se korak lokacijske dozvole i idejnog projekta – kaže Željka Jurković, predsjednica HKA, te dodaje kako je prvo bilo potrebno smanjiti broj javnopravnih tijela koja izdaju tzv. posebne uvjete pri projektiranju, kojih je danas više od 1700.

– Ministarstvo nije ni u tome poslušalo struku. Umjesto toga su u e-Dozvoli javnopravnim tijelima uveli rok od 15 dana za očitovanje. Ako se ne očituju, znači da nemaju uvjeta. Što će biti kada se zgrade sagrade, a onda se pojave problemi? Primjerice, pri spajanju priključaka, pri čemu je moguće da javno poduzeće kaže da zgradu ne može priključiti – kaže Ž. Jurković.

Navodi i tehničke probleme.

Pravne osobe, investitori, uopće ne mogu putem eDozvole poslati zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, nego ga i dalje moraju nositi u pisarnicu. Tvrdnja da je provedena potpuna digitalizacija u građevinskom sektoru ne odgovara istini. Investitor sve do samoga izdavanja građevinske dozvole nije siguran je li građevina u skladu s prostornim planom. Članci 22. i 25. Zakona o gradnji dali su diskrecijsko pravo službenicima da u pojedinim situacijama odlučuju o izdavanju dozvole.

– Iz iskustva znam da je trenutak dobivanja građevinske dozvole jedan od najsretnijih za investitora, kao da se radi o dobitku na lotu. Dobivanje dozvola trebalo bi biti normalna procedura u kojoj svi obave ono što trebaju. Projektanti projektiraju, a službenik izda dozvolu – kaže predsjednica HKA.

Postoje razlike i u brzini izdavanja u lokalnim samoupravama.

– Razlike su nedopustive jer je zakon isti za sve. Izdavanje dozvola je lokalna nadležnost, ali to ne znači da država ne treba imati neku vrstu kontrole. Neujednačen sustav Upravo je eDozvola ilustrativan primjer. Grad Zagreb, kao najveći grad u Hrvatskoj, nije u sustavu eDozvole niti se zna kada će biti, a sustav eDozvole je obveza po Zakonu o gradnji. Primorsko-goranska županija će navodno 1. siječnja 2020. ući u sustav eDozvole. Znači, u ovom trenu je pola Hrvatske izvan sustava propisanog zakonom!

Zašto ministar Štromar ne izda uredbu po kojoj sve jedinice lokalne samouprave, uključujući i Grad Zagreb, moraju biti u državnom sustavu izdavanja eDozvole?, pita dr. sc. Željka Jurković...

Tagovi: građevinske dozvole, izdavanje građevinskih dozvola, Zakon o gradnji, Predrag Štromar
PROČITAJ I OVO
Podravka najpozitivnija hrvatska kompanija u očima potrošača
ISTRAŽIVANJE
Podravka najpozitivnija hrvatska kompanija u očima potrošača
ZAGREB - Prema istraživanju agencije Ipsos, proizvodnja hrane i pića najbolje je ocijenjena industrija u Hrvatskoj – njoj 73 posto ispitanika u Hrvatskoj daje ocjenu 4 ili 5, a samo šest posto jedinicu.
Franck pokrenuo webshop
POTEZI
Franck pokrenuo webshop
ZAGREB – Franck je predstavio svoj službeni webshop, novi prodajni kanal osmišljen prema potrebama i navikama modernih potrošača.
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza
POREZI
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza

BRUXELLES - Europska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi financirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć europskim gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE