GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izabran novi Nadzorni odbor Luke Zadar, kreću investicije

Izabran novi Nadzorni odbor Luke Zadar, kreću investicije
NOVO DOBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2018 / 09:53
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZADAR - Glavna skupština Luke Zadar na jučerašnjoj je sjednici izabrala novi Nadzorni odbor Luke, u kojemu će većinu imati Kinezi.

U novom Nadzornom odboru četiri mjesta imaju predstavnici kineskoga ulagača, dok je Zvonimir Zlopaša ostao članom, kao što je bio i dosada. 

U novi Nadzorni odbor ulaze Kinezi i to Wai Leung Wong, Yuehua Qi, Jinagxiong Hu i Yongdong Wu. U NO ulaze i Tihomir Vorih iz Zagreba te Slavko Matošić kao predstavnik radnika.

Skupština je odlučila isplatiti dividendu dioničarima, a kineski vlasnici obećali dodatna ulaganja - više od 100 milijuna kuna. 

- Već je naručena i nova lučka dizalica, najveća u hrvatskim lukama, a slijedi i obnova lučke infrastrukture. Na zapuštenoj zgradi, izgrađenoj još prije Domovinskoga rata, ispod Jadranske magistrale, počinju radovi. U tijeku je čišćenje terena kako bi mogla početi obnova zgrade,gdje ćese smjestiti Luka, a bit će i prostora za najam, rekao je za HRT Mario Rendulić iz CSEBA-e koja je zaslužna za prve kineske investicije u Hrvatskoj - u Krapinskim Toplicama, te sada u Zadru.

Nikola Dragičević i dalje će biti direktor Luke Zadar d.d. 

- Krenuli smo u nabavku opreme, uplaćena je dizalica od 155 tona, što je najveća i najjača dizalica u ovim našim jadranskim lukama. Kao predsjednik Udruženja jadranskih luka mogu reći da Zadar ima najveću perspektivu. Radnicima mogu poručiti da mogu biti zadovoljni i očekujemo samo još više posla, povećanje prihoda, a samim time i rast plaća, rekao je Dragičević. 

Kratku izjavu dao je i novi član Nadzornoga odbora Luke Zadar Yongdong Wu. 

- Luka će biti veza s Kinom. U Zadar će stizati kineska roba, a iz zadarske luke ćemo europske proizvode plasirati u Kinu, rekao je Wu. 

Dokapitalizacija je provedena nakon odluke prošlogodišnje skupštine te je SKDD 10. srpnja u svom informacijskom sustavu proveo upis povećanja temeljnog kapitala. Temeljni kapital je povećan s 21.2 milijuna za 44.5 milijuna kuna, na iznos od 65 711 800 kuna. Tako je Luxury Real Estate postao vlasnikom 75,02 posto udjela u Luci Zadar.

Kineski strateški partner, kaže nam Dragičević, odluku o ulaganju u Luku Zadar donio je najvećim dijelom stoga što je Luka Gaženica izvrsno prometno povezana sa zaleđem. Postoji ozbiljna mogućnost da strateški partner uloži u obnovu ličkog dijela željezničke pruge, a za što su iskazali interes. Revitalizacijom Unske pruge željeznička povezanost Luke Zadar dodatno bi dobila na važnosti. Na odluku kineskih investitora utjecala je i blizina industrijske zone Crno kao mogućnost skladišno-prerađivačke zone, te blizina Zračne luka Zadar.

Strateški, očekuje se da će se na Luku Zadar u idućim godinama prebaciti dio prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija koji je sada u Luci Koper te bi kineska roba preko Zadra brže stizala do europskih odredišta. Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar kao dio važnog kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", pa je i ulazak kineskog kapitala u vlasničku strukturu zadarske luke itekako logičan potez.

Tagovi: Luka Zadar, Luxury Real Estate, Tihomir Vorih, Nikola Dragičević, Luxury Real Estate, CSEBA, Jinagxiong Hu, Yongdong Wu
PROČITAJ I OVO
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
UTICAJ PANDEMIJE
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
GORNJI MILANOVAC - Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je rezultate poslovanja zavisnih preduzaća za prvih šest meseci tekuće godine koji su, kada su proizvodne firme u pitanju, listom doneli pad prodaje i profitabilnosti.
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
DOBRA GODINA
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
PETRINJA - Prošla godina bit će zapisana sjajnim slovima u povijest Gavrilovića jer je tvrtka ubilježila vrlo dobar rast prihoda uz ostvarenu neto dobit, pokazuju podaci Poslovne Hrvatske.
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
TERMINAL
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
BAR - Novi kontejnerski terminal trebalo bi sledeće godine da se gradi u okviru Luke Bar, navodi se u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine vlade CG.
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova
BRODOVI
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova

SPLIT - Rezanjem limova u ponedjeljak je u splitskom brodogradilištu Brodosplit obilježen nastavak izgradnje serije od četiri obalno-ophodnih brodova, svaki vrijedan 80 milijuna kuna, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
CESTARINE
HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb tijekom proteklog vikenda naplatili su ukupno 36 milijuna kuna cestarine, što je 30 posto manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, izvijestio je HAC u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE