GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iz železničkih kompanija odlazi još 2.500 radnika

Iz železničkih kompanija odlazi još 2.500 radnika
ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2017 / 10:04
Autor: SEEbiz / Večernje novosti
BEOGRAD - Iz četiri preduzeća koja su nastala podelom "Železnica Srbije", do kraja godine bi trebalo da ode oko 2.500 radnika, saznaju "Novosti". Najviše prekobrojnih ima u "Infrastrukturi železnica Srbije" - 1.630 zaposlenih, "Srbija kargu" bi trebalo da napusti oko 550, a "Srbija voz" oko 250 ljudi, dok je u "Holdingu" na spisku desetak radnika.

Kriterijumi za odlazak su isti kao i prošle godine, kada je železnička preduzeća na osnovu sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom napustilo oko 3.000 radnika. Nije se menjao ni iznos otpremnine, pa im sleduje 240 evra po godini staža. Oni kojima nedostaju dve godine do penzije imaju pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje u trajanju od 24 meseca.

Najveći broj radnika se prošle godine dobrovoljno prijavio za odlazak, dok je manji broj njih rukovodstvo proglasilo tehnološkim viškom. I lane je bilo polemike oko toga da li treba svima koji žele da odu iz preduzeća to i dozvoliti, jer se ispostavilo da su firme napustili i oni koji su radili na pozicijama koje su važne za normalno funkcionisanje saobraćaja i za čijim radom ne prestaje potreba.

- Trebalo je da se postupak završi do 20. novembra, ali je posle sastanka s ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, koji je bio prošle nedelje, rok pomeren na 25. decembar - kaže Nebojša Nikić, predsednik Sindikata izvršnih službi srpskih železnica.

- Do sada se u "Infrastrukturi" gotovo polovina od broja koji će napustiti firmu već prijavila za dobrovoljni odlazak, dok je u "Srbija kargu" oko 65 odsto zaposlenih, a u "Srbija vozu" čak 80 odsto izrazilo želju da ode iz firme. Očekujemo da će se zbog produžetka postupka još više ljudi prijaviti.

Prilikom izbora radnika koji će biti otpušteni poslodavac će morati da poštuje nekoliko kriterijuma, među kojima su radni učinak, staž i broj dece mlađe od 26 godina.

Prema ranijoj proceni Svetske banke, do kraja godine iz sve četiri firme-ćerke "Železnica", koju čine "Železnice Srbije", "Infrastruktura železnice", "Srbija voz" i "Srbija kargo", trebalo bi da ode oko 6.000 ljudi. Sva četiri preduzeća su 2015. godine, pre podele, ukupno zapošljavala 17.000 radnika. Najveći broj njih, oko 9.000, radio je u "Infrastrukturi".

Tagovi: Železnice Srbije, Srbija voz, Zorana Mihajlović, Infrastruktura železnica Srbije, Nebojša Nikić, Sindikat izvršnih službi srpskih železnica
PROČITAJ I OVO
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
REZOVI
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
LONDON - Kuwait Airways je danas objavio otpušta oko 1.500 stranih zaposlenih, odnosno 25 posto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim utjecajem pandemije koronavirusa.
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
SEZONCI
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
PODGORICA - Kompaniji "13.jul - Plantaže" potrebno je više od 400 sezonskih radnika za poslove berbe. Zasad breskve na Ćemovskom polju iznosi 83 hektra i najveći je u regionu.
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
KADROVI
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
ZAGREB - Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. imenovanje Dragana Marčinka za člana Uprave- direktora društva HŽ Carga na razdoblje od najduže šest mjeseci, do provedbe postupka imenovanja direktora putem javnog natječaja.
Cosco pretvorio Pirej u najveću kontejnersku luku na Mediteranu
LUKE
Cosco pretvorio Pirej u najveću kontejnersku luku na Mediteranu
ATENA - Kroz grčku luku Pirej, prošlo je najviše kontejnera s robom na Mediteranu u 2019. godini.
Slobodan Georgiev direktor nove kablovske televizije Newsmax Adria
TELEVIZIJA
Slobodan Georgiev direktor nove kablovske televizije Newsmax Adria
BEOGRAD - United Group, uz N1 i Novu S, pokreće još jednu kablovsku televiziju. U APR-u je 19. maja ove godine registrovana firma Newsmax Adria, čija je glavna delatnost proizvodnja i emitovanje televizijskog programa, piše portal Cenzolovka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE