GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija priprema prodaju ITA Airwaysa, vjerojatno Lufthansi

Italija priprema prodaju ITA Airwaysa, vjerojatno Lufthansi
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 11:30
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijanska premijerka Giorgia Meloni službeno je odobrila prodaju početnog manjinskog udjela u ITA Airwaysu, u nastojanju da olakša punu privatizaciju državnog zračnog prijevoznika.

Nacrtom uredbe kojeg je Reuters imao na uvid propisuje se da zračni prijevoznik koji kupuje mora posjedovati većinski udio u ITA-i nakon završetka procesa privatizacije, jasno dajući na znanje da vlada ne želi da fondovi kupuju zrakoplovnu kompaniju.

Ponuđačima se također omogućuje kupnja udjela kroz jedno ili više povećanja kapitala.

Lufthansa je glavni kandidat, priopćili su izvori. Podsjećaju da je njemački zračni prijevoznik objavio da u neposrednoj budućnosti želi manjinski udio u talijanskoj aviokompaniji.

Lufthansa i ITA su odbile komentirati vladin potez, ali je izvršni direktor ITA-e Fabio Lazzerini u srijedu objavio da su razgovori s njemačkom tvrtkom "vrlo suradnički".

Kako bi se ubrzao proces prodaje dekretom je uklonjena obveza Ministarstva financija da odmah proda većinski udio u prijevozniku, kako je početkom godine odredila bivša Draghijeva vlada.

Također se navodi da Ministarstvo financija mora imati pravo glasa o svim novim dioničarima tijekom procesa prodaje.

Privatizacija avioprijevoznika koji je 2021. službeno zamijenio Alitaliju koja je poslovala s gubitkom, pokazala se glavoboljom za talijansku državnu riznicu.

Prema sporazumu s Europskom unijom, Italija bi još uvijek mogla prije kraja 2023. ubrizgati oko 250 milijuna eura u ITA-u.

Izvori iz industrije procjenjuju da ITA, koja je prošle godine bilježila operativni gubitak od 170 milijuna eura, ukupno vrijedi oko 500 milijuna eura.

Razdoblje ekskluzivnosti pregovora s američkim fondom privatnog kapitala Certares, Air France KLM-a i Delte završilo je u listopadu bez ikakvog dogovora, što je pokrenulo ponovno otvaranje procesa.


Lufthansa je u početku bila partner s brodarskom grupom MSC u nadmetanju za ITA-u, ali grupa je u studenom objavila da više nije zainteresirana za tu transakciju.

Tagovi: ITA Airways, Lufthansa
PROČITAJ I OVO
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
INVESTICIJE
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - British American Tobacco (BAT) uložit će 60 milijardi HUF, odnosno oko 152 milijuna eura, u osnivanje centra za proizvodnju bezdimnih proizvoda u Pečuhu, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó, prema izvješću agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE