GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija izložila plan nacionalizacije Alitalije

Italija izložila plan nacionalizacije Alitalije
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijanska će vlada u Alitaliju uložiti najmanje tri milijarde eura svježeg kapitala, rekao je ministar industrije, predstavljajući plan nacionalizacije posrnulog prijevoznika.

Rim se sprema ponovo preuzeti kontrolu nad zrakoplovnom tvrtkom koja proizvodi gubitke i nakon 11 godina privatne uprave i tri neuspjela pokušaja preustoja.

Vlada je bila prisiljena otkazati planiranu prodaju Alitalije budući da je ionako tešku financijsku situaciju u prijevozniku dodatno pogoršalo otkazivanje letova zbog Covida 19 koji su bacio na koljena prijevoznike širom svijeta.

U sklopu prvog paketa pomoći u koronakrizi ukupne vrijednosti 25 milijardi eura, vlada je u ožujku zrakoplovnom sektoru namijenila 500 milijuna eura, od čega će najveći dio otići u Alitaliju.

Stalna potpora države aviokompaniji kako bi zadržala glavu nad vodom potaknula je političke prepirke. Zastupnici i vladini dužnosnici ne slažu se oko toga koje bi bilo najbolje rješenje za spas Alitalije, tko bi joj bio prikladan partner odnosno treba li jednostavno dozvoliti da propadne.

"Namjera vlade nije da ponovo priteknemo u pomoć. Cilj nam je ponovno pokrenuti našeg vodećeg avioprijevoznika“, rekao je ministar industrije Stefano Patuanelli u četvrtak u talijanskom Senatu.

Dan ranije ministarstvo rada priopćilo je da je kompanija dobila zeleno svjetlo da do listopada privremeno otpusti 6.622 zaposlena.

Patuanelli je pak naglasio da će se Rim potruditi da zaštiti trenutnu razinu zaposlenosti u Alitaliji koja trenutno ima 11.132 radnika.

Prijevoznik je ovoga tjedna obustavio do svibnja dnevne izravne letove na relaciji Rim-New York, otkazavši i posljednju dugu zrakoplovnu rutu koju je održavao i u vrijeme pandemije.

Taj potez zabrinuo je sindikate koji strahuju od daljnjeg smanjenja poslovanja. Alitalijin se tržišni udio proteklih godina smanjivao zbog konkurencije niskobudžetnih aviokompanija i većih prijevoznika.

Patuanelli je pred Senatom pokušao otkloniti te bojazni, rekavši da će se pod državnom kontrolom Alitalia "snažno usredotočiti na duge rute, između ostalog i novim prekooceanskim partnerstvima".

Alitalia trenutno pregovara s američkim Delta Air Linesom o budućnosti zajedničkog poslovnog projekta i s Air France-KLM o suradnji na sjevernoameričkom tržištu, koja istječe u ovom mjesecu.

Ministar je naveo i da će nova Alitalia nastaviti raditi s postojećom flotom od nešto manje od 100 zrakoplova, ali da "mora biti spremna dodati i nove".

U Rimu razmišljaju i o širenju poslovanja s prijevozom tereta.

Tagovi: Italija, Alitalia, Delta Air Lines
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE