GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija blokirala još jednu kinesku ponudu za preuzimanje strateške kompanije

Italija blokirala još jednu kinesku ponudu za preuzimanje strateške kompanije
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2021 / 14:37
Autor: SEEbiz / H
MADRID/RIM - Talijanski premijer Mario Draghi stavio je veto na treće kinesko preuzimanje strateške kompanije otkako je njegova vlada preuzela dužnost u veljači, pokazala je službena žalba hongkonške skupine.

Kineska kompanija Zhejiang Jingsheng Mechanical priopćila je u utorak da je Rim blokirao njezin pokušaj da s hongkonškim ogrankom američkog Applied Materialsa osnuje zajedničku kompaniju kako bi kupila njegovo poslovanje u Italiji koje prodaje opremu za sitotisak.

I Zhejiang Jingsheng Mechanical i Applied Materials bave se razvojem i proizvodnjom materijala za fotonaponske sustave, poluvodiče i drugu elektroničku opremu.

Talijanska vlada donijela je odluku o blokadi na sjednici 18. studenog, rekla su dva vladina izvora, dodavši da je ministar industrije Giancarlo Giorgetti preporučio veto, tvrdeći da bi preuzimanje moglo imati posljedice u strateškom sektoru proizvodnje poluvodiča.

Italija zadržava pravo na upotrebu svih zakonskih instrumenata blokade preuzimanja kako bi odbila neželjene ponude za kompanije u sektorima koje smatra strateški važnima, poput bankarstva, energetike, telekomunikacija i zdravstva.

Vlada pomno ispituje veliki broj ugovora o spajanju i nabavi opreme, koje u većini slučajeva odobrava, uz preporuke koje bi trebale jamčiti zaštitu nacionalnih interesa.

Otkada je 2012. uvela instrument 'zlatne dionice', vlada u Rimu blokirala je pet pokušaja inozemnih kupaca da preuzmu kompanije od strateške važnosti. U četiri slučaja ponude su podastrle kineske kompanije, a tri su ponude odbijene unatrag devet mjeseci, za Draghijeva mandata.

Vlada 'zlatnom dionicom' može blokirati ponude kompanija izvan EU-a, a do kraja godine, prema pandemijskim propisima, i one kompanija iz EU-a. Izvor u vladi rekao je da bi mogli produljiti te ovlasti do sredine iduće godine.

Aktualni talijanski premijer uložio je u listopadu veto na prodaju proizvođača sjemenja povrća kineskoj grupi Syngenta, a u travnju je spriječio pokušaj kineske tvrtke Shenzhen Invenland Holdings da kupi kontrolni udio u proizvođaču opreme za poluvodiče.

Vlada je nedavno uložila službnu žalbu i što nije obaviještena o kineskoj kupnji proizvođača vojnih dronova Alpi Aviationa 2018. godine, što bi moglo rezultirati poništavanjem sporazuma o kupnji.

Alpi Aviation posluje i u Hrvatskoj.

Španjolska produljuje zaštitu

Španjolska je u utorak odobrila produljenje ograničenja na inozemna preuzimanja strateških španjolskih tvrtki do kraja 2022.

U sklopu mjera zaštite domaćih tvrtki u pandemijskoj krizi, Madrid je inozemnim kupcima uveo obvezu pribavljanja dozvole za kupnju više od 10 posto udjela u tvrtkama koje smatraju strateškima.

"To je pitanje pružanja pravne sigurnosti i nastavka potpore tvrtkama kako bi mogle napredovati u gospodarskom oporavku", rekla je glasnogovornica španjolske vlade Teresa Rodriguez.

Inozemni će kupci tako i iduće godine morati pribavljati dozvolu vlade za kupnju tvrtki izlistanih na burzi i onih koje to nisu ako potencijalna investicija premašuje 500 milijuna eura, priopćilo je španjolsko ministarstvo gospodarstva.

Dozvolu moraju pribaviti tvrtke izvan EU-a, ali i one sa sjedištem u Uniji, što će također vrijediti i iduće godine.

Madrid je u utorak, do lipnja iduće godine, produljio i program zajmova s državnom potporom, vrijedan 100 milijardi eura, i program ulaganja vrijedan 40 milijardi eura, usmjeren na potporu tvrtkama i kućanstvima u koronakrizi.

Mjere su produljene nakon što je EU odobrio produljenje programa državnih potpora u koronakrizi i mjera potpore ulaganjima do kraja iduće godine.

Tagovi: Italija, Mario Draghi, Alpi Aviation, Zhejiang Jingsheng Mechanical, Applied Materials
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE