GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ispitivanje cjepiva AstraZenece: Sto posto štiti od teških oblika bolesti

Ispitivanje cjepiva AstraZenece: Sto posto štiti od teških oblika bolesti
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 12:34
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Cjepivo protiv covida-19, koje su razvili Sveučilište Oxford i tvrtka AstraZeneca, pokazalo je 79 postotnu učinkovitost u prevenciji razvoja simptomatske bolesti i stopostotnu učinkovitost u sprečavaju teških oboljenja i hospitalizacije u velikom ispitivanju provedenom u Sjedinjenim Državama, Čileu i Peruu, objavila je tvrtka u ponedjeljak, dodajući da bi ti rezultati mogli utrti put njezinu hitnom odobrenju u SAD-u.

Proizvođač cjepiva objavio je da je cjepivo sigurno nakon što je provedena velika studija u kasnoj fazi ispitivanja na više od 32.000 dobrovoljaca svih dobnih skupina.

Novi bi podaci trebali dati vjerodostojnost britanskom cjepivu, nakon što su rezultati ranijih, odvojenih studija u kasnoj fazi ispitivanja potaknuli pitanja o robusnosti statističkih podataka.

Istraživanja provedena u Sjedinjenim Državama, Čileu i Peruu trebala bi potaknuti povjerenje korisnika u cjepivo nakon pomutnje nastale u pogledu podataka o učinkovitosti, doziranju i mogućim nuspojavama.

Istodobno će utjecati na to da se smanji pitanje sigurnosnih problema koji su poremetili upotrebu ovog cjepiva u zemljama Europske unije nakon manjeg broja prijava pojave krvnih ugrušaka u osoba koje su njime cijepljene.

Nakon kraće privremene obustave upotrebe ovog cjepiva mnoge su ga europske zemlje nastavile koristiti u sklopu svojih programa cijepljenja, pošto je regionalni regulator izvijestio da je sigurno, a čelni ljudi nekih europskih država njime su se cijepili da bi ponovno zadobilo povjerenje stanovništva.

Iz AstraZenece su izvijestili da je neovisni odbor stručnjaka za sigurnost cjepiva proučio podatke o pojavi krvnih ugrušaka u sklopu američkog ispitivanja, kao i podatke o nastanku cerebralne venske sinusne tromboze (CVST), iznimno rijetke pojave krvnog ugruška u mozgu, uz pomoć neovisnog neurologa.

Tim stručnjaka ustanovio je da “da nema povećanog rizika od razvoja tromboze među 21.583 sudionika istraživanja koji su primili barem jednu dozu cjepiva. U ovom ispitivanju nisu otkriveni ni slučajevi CVST-a”.

“Rezultati su odlična vijest jer ukazuju na iznimnu učinkovitost cjepiva i u skladu su s rezultatima ispitivanja koja su ranije proveli stručnjaci iz Oxforda”, rekao je Andrew Pollard koji vodi Oksfordsku grupu za cjepiva.

Partneri će pripremiti podatke koji su uvjet za podnošenje zahtjeva za odobrenjem cjepiva američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), rekla je profesorica Sveučilišta u Oxfordu, Sarah Gilbert za radio BBC. Priprema podataka će potrajati nekoliko tjedana, dodala je.

Istraživanje je pokazalo da je učinkovitost cjepiva veća od 60 posto, na što se poziva i regulator Europske unije za lijekove u svojoj preporuci iz prosinca.

U sklopu ispitivanja sudionici su primili dvije standardne doze cjepiva Oxford-AstraZenece ili placebo u razmaku od četiri tjedna.

Oko 20 posto sudionika imalo je 65 ili više godina, a približno 60 posto ih je bolovalo od popratnih bolesti povezanih s povećanim rizikom od razvoja težeg oblika covida, poput dijabetesa, pretilosti ili srčanih bolesti.

Tagovi: AstraZeneca, cjepivo protiv koronavirusa, Sveučilište Oxford
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE