GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investment Corporation of Dubai u trci za preuzimanje crnogorskih aerodroma

Investment Corporation of Dubai u trci za preuzimanje crnogorskih aerodroma
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 09:13
Autor: SEEbiz / Dan / investitor.me
TIVAT - The Investment Corporation of Dubai (ICD), koja je 2016. godine preuzela projekat Porto Montenegro, jedan je od akcionara i glavnih partnera firme Corporation America Airports (CAA) iz Luksemburga, koja je prošla predtenderski postupak za koncesiju za aerodrome u Podgorici i Tivtu, piše "Dan".

Naime, ICD je od polovine 2017. godine vlasnik 25 odsto akcija firme Corporation America Italia (CAI), koja upravlja i drži koncesije nad aerodromima u Firenci i Pizi. ICD je akcije kupio preko firme Mataar holding, koju indirektno kontroliše. Polovinom 2017. ICD je sa firmom iz Luksemburga potpisao i memorandum o razumijevanju kako bi zajednički iskoristili nove mogućnosti u sektoru aerodromau Italiji, istočnoj Evropi i na Bliskom Istoku. Memorandum je imao za cilj da nadogradi upravljačke sposobnosti CAA i dobro poznavanje aerodromske industrije, kao i jedinstven pristup ICD-a finansiranju i kapitalnim tržištima, prenijeli su tada strani mediji.

"Dan" je u vezi sa postupkom davanja koncesija nad aerodromimau Podgorici i Tivtu pitanja poslao i vlasnicima Porto Montenegra i firmi Corporation America Airports, još prije petnaestak dana, ali nijesu odgovorili. Vlasnike Porto Montenegra, odnosno Adrijatik marinasa, firme koja gazduje tivatskom marinom, pitali smo u kakvim su poslovnim vezama sa firmom iz Luksemburga, da li lobiraju kod Vlade za dobijanje koncesije, te da li će u koliko dobiju koncesiju prioritet biti razvijanje aerodroma Tivat i povezivanje sa Bliskim Istokom. Luksemburžane su pitali koja će njihova firma voditi projekat, te da li će to biti Corporasion America Italija.

Prema pouzdanim informacijama "Dana", najveće šanse za dobijanje koncesije ima francusko-turski konzorcijum koji čine TAB i Aeroport de Pari (AdP), dok su Luksemburžani takozvani "favoriti iz sjenke". "Dan" je ranije pisao da su TAB i AdP angažovali advokatsku kancelariju Ane Đukanović za pripremu tenderske dokumentacije u pretkvalifikacionom postupku. Te dvije firme su zajedno sa južnokorejskom kompanijom Incheon International Airport Corporation i indijskom GMR Airports Limited prošle pretkvalifikacioni tender za aerodrome, na koji se javilo sedam ponuđača.

Ministar saobraćaja Osman Nurković je prošlog mjeseca najavio da će tender za aerodrome biti u prvoj sedmici februara, ali se to nije desilo. Poslednje dvije godine je više puta najavljivao usvajanje koncesionog akta za davanje aerodroma pod koncesiju, ali su svaki put te najave bile pogrešne, tačnije nije dolazilo do usvajanja akta kada je on rekao. Sve do 25. jula prošle godine, kada je akt konačno i usvojen.M

Tagovi: Investment Corporation of Dubai, Aerodromi Crne Gore, Porto Montenegro, Corporation America Italia
PROČITAJ I OVO
Ryanair podigao procjene putničkog prijevoza u idućim godinama
BOLJE PROGNOZE
Ryanair podigao procjene putničkog prijevoza u idućim godinama
DUBLIN - Irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair povisio je u četvrtak procjenu broja putnika u sljedećih pet godina, ukazujući na suspregnutu potražnju u Europi i smanjene kapacitete u sektoru zračnog prijevoza putnika zbog pandemije covida 19.
Pet ponuda za trećemajsku novogradnju 514
PONUDE
Pet ponuda za trećemajsku novogradnju 514
RIJEKA - Na javni poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju broda za prijevoz automobila i kamiona (novogradnje 514), koji se gradi u 3. maju, a u vlasništvu je Republike Hrvatske, prispjelo je pet ponuda, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
Mepas i Stanić potpisali ugovor o kupoprodaji zadarske Maraske
KUPOPRODAJA
Mepas i Stanić potpisali ugovor o kupoprodaji zadarske Maraske
ZAGREB - Stanić Beverages, tvrtka u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupnji Maraske, objavili su u četvrtak iz tih tvrtki ne navodeći vrijednost transakcije.
Pipistrelu veliki ugovor s Mađarima
POSLOVI
Pipistrelu veliki ugovor s Mađarima
LJUBLJANA - Slovenski proizvođač ultralakih aviona Pipistrel potpisao je ugovor s mađarskim Genevation Aircraft o prodaji Pipistreloveg aviona VIRUS SW 121A explorer u Mađarskoj te ugovor o pravima prodaje tog aviona za koji tvrtka kaže da vrijedi više od 100 milijuna eura za period više od deset godina.
Accor otvara prvi hotel Mövenpick u Hrvatskoj
HOTELI
Accor otvara prvi hotel Mövenpick u Hrvatskoj
SPLIT - Accor nastavlja s proširivanjem svojeg portfelja u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zahvaljujući partnerstvu s društvom Split Peninsula Properties d.o.o. i razvojnim timom društva MPPD d.o.o., grupacija će plasirati još jedan vrhunski brend u omiljenom turističkom odredištu – gradu Splitu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE