GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investment Corporation of Dubai u trci za preuzimanje crnogorskih aerodroma

Investment Corporation of Dubai u trci za preuzimanje crnogorskih aerodroma
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 09:13
Autor: SEEbiz / Dan / investitor.me
TIVAT - The Investment Corporation of Dubai (ICD), koja je 2016. godine preuzela projekat Porto Montenegro, jedan je od akcionara i glavnih partnera firme Corporation America Airports (CAA) iz Luksemburga, koja je prošla predtenderski postupak za koncesiju za aerodrome u Podgorici i Tivtu, piše "Dan".

Naime, ICD je od polovine 2017. godine vlasnik 25 odsto akcija firme Corporation America Italia (CAI), koja upravlja i drži koncesije nad aerodromima u Firenci i Pizi. ICD je akcije kupio preko firme Mataar holding, koju indirektno kontroliše. Polovinom 2017. ICD je sa firmom iz Luksemburga potpisao i memorandum o razumijevanju kako bi zajednički iskoristili nove mogućnosti u sektoru aerodromau Italiji, istočnoj Evropi i na Bliskom Istoku. Memorandum je imao za cilj da nadogradi upravljačke sposobnosti CAA i dobro poznavanje aerodromske industrije, kao i jedinstven pristup ICD-a finansiranju i kapitalnim tržištima, prenijeli su tada strani mediji.

"Dan" je u vezi sa postupkom davanja koncesija nad aerodromimau Podgorici i Tivtu pitanja poslao i vlasnicima Porto Montenegra i firmi Corporation America Airports, još prije petnaestak dana, ali nijesu odgovorili. Vlasnike Porto Montenegra, odnosno Adrijatik marinasa, firme koja gazduje tivatskom marinom, pitali smo u kakvim su poslovnim vezama sa firmom iz Luksemburga, da li lobiraju kod Vlade za dobijanje koncesije, te da li će u koliko dobiju koncesiju prioritet biti razvijanje aerodroma Tivat i povezivanje sa Bliskim Istokom. Luksemburžane su pitali koja će njihova firma voditi projekat, te da li će to biti Corporasion America Italija.

Prema pouzdanim informacijama "Dana", najveće šanse za dobijanje koncesije ima francusko-turski konzorcijum koji čine TAB i Aeroport de Pari (AdP), dok su Luksemburžani takozvani "favoriti iz sjenke". "Dan" je ranije pisao da su TAB i AdP angažovali advokatsku kancelariju Ane Đukanović za pripremu tenderske dokumentacije u pretkvalifikacionom postupku. Te dvije firme su zajedno sa južnokorejskom kompanijom Incheon International Airport Corporation i indijskom GMR Airports Limited prošle pretkvalifikacioni tender za aerodrome, na koji se javilo sedam ponuđača.

Ministar saobraćaja Osman Nurković je prošlog mjeseca najavio da će tender za aerodrome biti u prvoj sedmici februara, ali se to nije desilo. Poslednje dvije godine je više puta najavljivao usvajanje koncesionog akta za davanje aerodroma pod koncesiju, ali su svaki put te najave bile pogrešne, tačnije nije dolazilo do usvajanja akta kada je on rekao. Sve do 25. jula prošle godine, kada je akt konačno i usvojen.M

Tagovi: Investment Corporation of Dubai, Aerodromi Crne Gore, Porto Montenegro, Corporation America Italia
PROČITAJ I OVO
Bosnalijek preuzeo Pharmacy 4 iz Ilijaša
AKVIZICIJE
Bosnalijek preuzeo Pharmacy 4 iz Ilijaša
SARAJEVO - Sarajevski Bosnalijek preuzeo je kompaniju Pharmacy 4 iz Ilijaša, u vlasništvu istoimene njemačke firme koja upravlja apotekom Pharmacy4You, izvještava Indikator.ba.
Drama u avionu Air Serbie iznad Tivta
PRINUDNO SLETIO
Drama u avionu Air Serbie iznad Tivta
TIVAT - Avion Air Serbie, Airbus A 319, na liniji Tivat-Beograd 45 minuta nakon poletanja sa tivatskog aerodroma oko 15:45 morao je prinudno da sleti zbog kvara na motoru....
Walmart objavio rezultate bolje od očekivanja
DOBRE BROJKE
Walmart objavio rezultate bolje od očekivanja
NEW YORK - Walmart je u utorak priopćio da je prodaja porasla za više od 8%, ali se dobit smanjila u drugom fiskalnom tromjesečju, jer su se potrošači okrenuli diskonteru za namirnice i osnovne potrepštine.
Lindt napušta Rusiju
ODLAZAK
Lindt napušta Rusiju
MOSKVA - Švicarski proizvođač čokolade Lindt & Springly objavio je danas da je odlučio napustiti rusko tržište zbog invazije na Ukrajinu.
Bayer nastavlja s izvozom sjemena i pesticida u Rusiju
IZVOZ
Bayer nastavlja s izvozom sjemena i pesticida u Rusiju
LONDON - Njemački Bayer priopćio je da će nastaviti s izvozom osnovnih proizvoda za poljoprivredu u Rusiju, promijenivši stav iz ožujka da će isporuke u idućoj godini ovisiti o tome hoće li Rusija prestati s napadima na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE