GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitora koji će spasiti Tehniku još nema na vidiku

Investitora koji će spasiti Tehniku još nema na vidiku
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2018 / 14:07
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
ANALIZA - Ako govorimo o spekulativnoj trgovini na domaćem tržištu kapitala, onda je svakako Tehnika u glavnoj ulozi u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Posrnula građevinska kompanija koja je početkom studenoga ušla u predstečajnu nagodbu, kojoj je nekoliko mjeseci bio blokiran račun, koja bilježi značajno osipanje radne snage, bila je prava poslastica za one željne velikog rizika koji se klade na njezin opstanak i oporavak.

Te su nade i želje protekloga tjedna dobile dodatni zamah nakon informacija da je Tehnika potpisala sporazum o razumijevanju s kineskom tvrtkom Guangxi Construction Engineering Group. Informacija je u srijedu izazvala pravu pomamu investitora koji su u samo dva dana gotovo udvostručili tržišnu kapitalizaciju Tehnike. U srijedu je čak zabilježen i dnevni promet od 490 tisuća kuna, što je najveći dnevni volumen trgovine ovom dionicom još od 8. veljače. Ali, upravo nedostatna likvidnost na ovoj dionici upućuje na oprez. Primjerice, od početka kolovoza dnevni promet veći od 100 tisuća kuna ostvaren je samo sedam puta što jasno sugerira da baš i nema dovoljno onih koji vjeruju u spekulacije.

A zasad nema ni opipljivih motiva da bude drugačije. Naime, Sporazum o razumijevanju između Tehnike i Guangxi Construction Engineering Group potpisan prije dva dana uključuje dobavu materijala i tehnologije, financiranje i osiguravanje bankarskih garancija te angažiranje radne snage na projektima na kojima bi zajednički nastupili.

– Navedeni sporazum o razumijevanju ne predstavlja preuzimanje niti ulazak tvrtke Guangxi Construction Engineering Group u vlasničku strukturu Tehnike niti njeno sudjelovanje u predviđenom restrukturiranju tvrtke – rekao je za Lider direktor Tehnike Zlatko Sirovec.

Menadžeri s kojima smo razgovarali i koji žele ostati anonimni rekli su nam kako spomenuti sporazum, bez dodatnih detalja, nema zapravo pretjeranu težinu. Jedan od menadžera  rekao nam je da on sam godišnje potpiše dvadesetak takvih sporazuma i memoranduma, a da se konkretni poslovni potez dogodi tek u malom broju njih.

Drugim riječima, iako je objava Tehnike u srijedu izazvala veliki interes, očito je da i iz same kompanije nisu željeli detaljnije komunicirati. Vjerojatno zato što ništa konkretnije tim dokumentom nije ni dogovoreno. Konkretan interes za preuzimanje Tehnike kroz restrukturiranje tako i dalje ostaje u oblaku spekulacija koje već mjesecima kruže u brokerskim i investicijskim krugovima. SEEbiz doznaje da nikakvog konkretiziranog interesa zasad nema, a moguće je da investitori čekaju ročište za ispitivanje tražbina koje je zakazano za 6. ožujka iduće godine.

I već u petak vidjeli smo otrežnjenje na tržištu. Cijena je potonula 19 posto, na 111 kuna, uz 66 tisuća kuna prometa. Sasvim logično za tvrtku koja traži otpis 70 posto potraživanja u nedavno objavljenom planu restrukturiranja. Na kraju rujna kratkoročne obveze iznosile su 307 milijuna, a one dugoročne 127,74 mil. kn. Konsolidirano kratkoročne obveze iznose oko 332 mil. kn, a dugoročne 254,5 mil. kn.

Vrijednost imovine Tehnike iznosi 804,3 mil. kna, a ukupne obveze 576,2 mil. kn, što pokazuje da je vrijednost imovine veća od obveza za 228 mil. kuna. Konsolidirana vrijednost imovine iznosi 914,8 mil. kn. a ukupne obveze 712 milijuna, odnosno vrijednost imovine veća je od obveza za 202,7 mil. kn. 

Jasno je, dakle, da bi u oporavak i restrukturiranje Tehnike trebalo investirati značajna sredstva. Kojih, barem zasad, na vidiku nema.

Tagovi: Tehnika, Zlatko Sirovec, Guangxi Construction Engineering Group, ZSE:THNK-R-A
PROČITAJ I OVO
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
Tomašević smijenio Upravu i NO Holdinga i postavio nove
POTEZI
Tomašević smijenio Upravu i NO Holdinga i postavio nove
ZAGREB - Skupština Zagrebačkoga holdinga (ZGH) danas je na sjednici razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga te za predsjednicu Nadzornoga odbora imenovala Suzanu Brenko i članove odbora Ratka Bajakića i Damira Topića, priopćio je Ured zagrebačkoga gradonačelnika.
KLM u ljetnoj sezoni povećava broj letova prema Zagrebu, Dubrovniku i Splitu
LETOVI
KLM u ljetnoj sezoni povećava broj letova prema Zagrebu, Dubrovniku i Splitu
ZAGREB - Uoči ljetne sezone KLM Dutch Airlines nudi od jednog do tri dnevno prema odredištima u Hrvatskoj.
Roca Grupa preuzela njemački Sanit
AKVIZICIJE
Roca Grupa preuzela njemački Sanit
ZAGREB - Drago nam je što možemo najaviti akviziciju njemačkog proizvođača Sanit, koji se specijalizirao za proizvodnju instalacijskih sustava za sanitarne proizvode - uključujući ugradbene vodokotliće, tipke za aktiviranje i predzidne konstrukcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE