GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

INA obilježava 60 godina

INA obilježava 60 godina
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB – INA – Industrija nafte, d.d. osnovana je 31. prosinca 1963. spajanjem Naftaplina Zagreb s rafinerijama nafte Rijeka i Sisak. Kompanija je registrirana pod nazivom Kombinat nafte i plina Zagreb, a naziv INA – Industrija nafte, odabran kao najbolji na natječaju za odabir imena, dobiva 31. prosinca 1964.

Potkraj 1964. dijelom Ine postaje Trgovina, a 1966. godine i Rafinerija Lendava. Proces je nastavljen pa INA s vremenom izrasta u tvrtku koja uključuje Rafineriju nafte Zagreb, Tvornicu mineralnih gnojiva u Kutini, Petronaftu Solin, Naftovod Opatovac – Bosanski Brod, Inženjering Zagreb, petrokemijske tvornice OKI Zagreb i DINA Omišalj. Kroz povijest u sastav Ine su ulazile, ili ih je kompanija sama osnivala, mnoge kompanije. Danas INA Grupu čine ovisna društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d., a to su CROSCO, STSI, INA MAZIVA, Hostin, Top Računovodstvo Servisi, INA Maloprodajni servisi, Plavi tim i INA Vatrogasni servisi. INA Grupa članica je MOL Grupe, a dionice kompanije izlistane su na Zagrebačkoj burzi od 1. prosinca 2006.

Danas je INA srednje velika europska naftna kompanija s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnom ulogom u regiji u području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Upravlja rafinerijom u Rijeci i industrijskom lokacijom u Sisku gdje razvija održive alternativne djelatnosti te mrežom koja broji više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje u Hrvatskoj i Egiptu.

„U trenutku kada slavimo 60. obljetnicu Ine, čast mi je osvrnuti se na važnu ulogu koju su naša kompanija i generacije zaposlenika imale u oblikovanju gospodarskog okruženja Hrvatske. Inina nepokolebljiva predanost pridonijela je gospodarskoj vitalnosti zemlje i uvijek je bila pokretačka snaga industrijskog razvoja i napretka Hrvatske. Tijekom proteklih šest desetljeća INA je bila s vama na svakom putovanju pružajući vam ključne proizvode i usluge. Naše putovanje nastavlja se u smjeru zajedničke izgradnje održive budućnosti“, izjavila je povodom obljetnice predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay.

INA je kroz dugu tradiciju i bogato iskustvo tijekom 60 godina poslovanja stekla i zadržala važnu poziciju na hrvatskoj gospodarskoj sceni. U posljednjih nekoliko godina kompanija je započela svoju transformaciju. U portfelju ima već dvije solarne elektrane, a u planu je i izgradnja novih. INA je dobila dvije koncesije za geoterme i odlučna je ispitati potencijale, razvija i druge projekte poput bioplinskog postrojenja u Sisku, zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka gdje provodi i najveći pojedinačni projekt u svojoj povijesti, više od 630 milijuna vrijedan projekt unapređenja rafinerije. Gotovo 10 godina skuplja iskustvo u trajnom skladištenju CO2 pod zemlju kroz projekt EOR. I u nadolazećim godinama INA, kao moderna, društveno odgovorna i transparentna kompanija, u stalnom dijalogu sa svojim okruženjem i usmjerena na održivi razvoj, planira ostati važan faktor koji osigurava energetsku stabilnost i poželjan je partner u zajednici.

Tagovi: INA, naftaplin
PROČITAJ I OVO
Dionice Walmarta na rekordu nakon što su rezultati potukli očekivanja
SJAJNE BROJKE
Dionice Walmarta na rekordu nakon što su rezultati potukli očekivanja
NEW YORK - Walmart je u četvrtak nadmašio očekivanja tromjesečne zarade i prihoda, budući da je diskont ostvario značajne dobitke u e-trgovini, povećao profit s novijim poslovima poput oglašavanja i pridobio više kupaca s visokim primanjima.
Siemens izvijestio o stabilnoj prodaji i padu dobiti
SOLIDNO
Siemens izvijestio o stabilnoj prodaji i padu dobiti
ESSEN - Siemens, jedna od najvećih proizvodnih kompanija u Europi, zabilježio je pad prodaje od 19 milijardi eura (oko 21 milijardu dolara) u zadnjem kvartalu, a dobit je pala za 38% na 2,2 milijarde eura.
Oštar pad neto dobiti Deutsche Telekoma
POTONUĆE
Oštar pad neto dobiti Deutsche Telekoma
FRANKFURT - Njemačka telekomunikacijska tvrtka Deutsche Telekom zabilježila je pad neto dobiti od 87,1% na 1,98 milijardi eura (2,15 milijardi dolara) u prvom tromjesečju, u odnosu na 15,36 milijardi eura u istom razdoblju prošle godine, objavila je tvrtka u četvrtak.
Svečano otvoren MOL-ov kompleks polioila u Tiszaújvárosu vrijedan 1,3 milijarde eura
OTVORENJE
Svečano otvoren MOL-ov kompleks polioila u Tiszaújvárosu vrijedan 1,3 milijarde eura
TISZAUJVAROS - MOL-ov polioil kompleks u Tiszaújvárosu, vrijedan 1,3 milijarde eura, s kapacitetom od oko 200.000 tona polioila godišnje, svečano je otvoren.
EasyJet smanjio gubitak u prvom polugodištu
POBOLJŠANJE
EasyJet smanjio gubitak u prvom polugodištu
LONDON - Britanski niskotarifni zračni prijevoznik easyJet u prvom je polugodištu smanjio gubitak u poslovanju, objavila je u četvrtak kompanija, najavivši odazak svog izvršnog direktora Johana Lundgrena idućoj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE