GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imunološki zavod ponovno počinje proizvoditi zmijski protuotrov

Imunološki zavod ponovno počinje proizvoditi zmijski protuotrov
PROIZVODNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 10:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvodnja zmijskog protuotrova sljedeće će se godine ponovno pokrenuti na farmi Imunološkog zavoda u Brezju u Svetoj Nedelji, doznaje Večernji list u Ministarstvu zdravstva.

Već se intenzivno obavljaju pripreme kako bi se u rekonstruiranom dijelu postojećih prostora ponovno počeo proizvoditi protuotrov koji je desetljećima spašavao živote diljem Europe, a koji se posljednjih osam godina nije smio proizvoditi jer je Imunološki 2013. godine izgubio sve proizvodne dozvole, navodi dnevnik u broju od utorka.

Zalihe protuotrova koje je za svoje potrebe Hrvatska imala do kraja 2017. godine ponovno su bile valorizirane pa im je rok upotrebe bio produljen i potrajale su do kraja prošle godine. Istodobno su se zbog klimatskih promjena otrovne zmije pojavile i ondje gdje ih prije nije bilo.

Kako se ne bi dogodilo da netko tijekom turističke sezone strada od ugriza otrovnice, ove smo godine interventnim uvozom nabavili protuotrov od inozemnog dobavljača po cijeni od 22.000 kuna za jednu dozu. Sljedeće godine to ne bismo trebali jer se na farmi Brezje uzgajaju životinje i imamo stručnjake koji znaju i žele raditi taj posao.

"Imamo 16 konja, tridesetak poskoka, oko tisuću miševa, između 60 i 70 zamorčića i 20 ovaca. Što se samog postupka tiče, protuotrov možemo proizvesti za tri tjedna, no potrebno je napraviti puno koraka prije toga kako bi se ishodile dozvole svih institucija, kako regulatorne agencije tako i strukovnih tijela te onih na temelju detaljnih propisa o laboratorijskim životinjama. Zaostali smo prethodnih godina kadrovski i opremom, ali sad su svi mehanizmi pokrenuti, a kad sljedeće godine počne konačna proizvodnja, nema stajanja", rekao nam je Hrvoje Šindler, voditelj Odjela za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih životinja Imunološkog zavoda.

Ministar Vili Beroš naglasio je da je Imunološki zavod jedan od vodećih strateških interesa Vlade RH te da se, osim pokretanja proizvodnje antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica, već sljedeće godine planira puni kapacitet izgradnjom nove tvornice.

"Revitalizacijom Imunološkog zavoda pozicionirat ćemo se kao proizvođači prijeko potrebnih cjepiva za koje postoji potreba i izvan granica RH. U planu je izgradnja nove tvornice na lokaciji Brezje, na zemljištu koje je u vlasništvu Imunološkog zavoda d. d. Planirana je proizvodnja virusnih cjepiva iz matičnih sojeva u vlasništvu RH, koji su pohranjeni u Imunološkom zavodu. Razmatra se mogućnost proizvodnje lijekova iz ljudske plazme. Ujedno se ispituju izvori financiranja, jedan od njih su fondovi EU, odnosno pronalaženje strateškog partnera za plasiranje gotovih proizvoda na svjetsko tržište", naveo je ministar Beroš, donosi Večernji list.

Tagovi: Imunološki zavod, zmijski protuotrov
PROČITAJ I OVO
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
SPAJANJE
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
ZAGREB - Niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair u zimskom redu letenja Zagreb će s 24 linije povezivati s europskim odredištima u 16 zemalja, a u prosincu će u zagrebačku bazu uvesti i treći zrakoplov, pri čemu očekuje do ljeta iduće godine oko milijun putnika na svim linijama, najavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Uprave Ryanaira Michael O'Leary.
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
HGK
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je u utorak javni poziv za izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje, a zainteresirani prijave mogu poslati u idućih sedam dana, čemu uz ostalo trebaju predložiti i prijedlog programa razvoja HGK za razdoblje 2022.-2026.
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
NAGRADA
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
ZAGREB - Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards™ nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj.
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
LIKVIDNOST
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
ZAGREB - Arena Hospitality Group objavila je da je danas zaključila novi ugovor o dugoročnom kreditu za financiranje obrtnih sredstava za likvidnost sa Zagrebačkom bankom d.d. u ukupnom iznosu 150.000.000 kuna i to u sklopu HBOR-ovog Programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika povezanog s Covid-19 mjerama potpore.
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
PROJEKTI
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
ZAGREB - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i Financijska agencija (Fina) sklopili su u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih gotovo 12 milijuna kuna za projekt “Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi”, priopćeno je iz Ministarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE