GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Impol: Digitalizacijom do transformacije poslovnih procesa

Impol: Digitalizacijom do transformacije poslovnih procesa
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 14:30
Autor: SEEbiz / STA
BISTRICA - Prerađivač aluminija Impol iz Bistrice u prosincu je s Ministarstvom gospodarstva potpisao ugovor o sufinanciranju projekta digitalne transformacije poslovnih procesa pod nazivom Indigo.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao voditelj projekta Denis Špelič, dvogodišnji projekt vrijedan je četiri milijuna eura, od čega će polovicu dati država.

Navedenim sredstvima, korištenjem naprednih tehnologija i digitalizacijom pojedinih poslovnih procesa partnera konzorcija, osigurat će se cjelovita digitalizacija proizvodnih procesa ljevaoničke djelatnosti unutar grupe.

„Važan dio projekta je razvoj modula zelenog aluminija, koji će podržati povećanu upotrebu sekundarnih ili recikliranih materijala, napredna regulacija procesa lijevanja te time optimizacija potrošnje energije i smanjenje ugljičnog otiska ljevaonice“, objasnio je Špelič.

U projektu, koji je inače dio mjera u sklopu plana oporavka i otpornosti, uz tvrtke iz grupe Impol sudjeluju još neki partneri u konzorciju, a to su tvrtke Norik sistemi, Nomnio, Logix, Ates i MediaInteractive. U sklopu projekta digitalizirat će svoje procese podrške, posebice područje upravljanja projektima.

Nakon uspostave projekta digitalizacije, poslovne funkcije pripreme i planiranja proizvodnje, interne logistike, tehnološke pripreme i proizvodnje bit će u potpunosti digitalno podržane u bistričkoj tvornici, što će, između ostalog, omogućiti donošenje odluka u stvarnom vremenu.

Istovremeno će se smanjiti potrošnja energije u internoj logistici, optimizirati interna logistika i potrošnja ulaznih sirovina, a također će se smanjiti potrošnja primarnog i povećati uporaba recikliranog aluminija, čime će se osigurati i manji ugljični otisak .

Kako je rekao Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola 2000 i član Upravnog odbora Impola, u strategiji do 2026. veliki naglasak stavljen je na rast dodane vrijednosti po zaposleniku, održivi razvoj te digitalizaciju i automatizaciju procesa. “Projekt Indigo svakako je savršeno smješten u ovu našu strategiju”, uvjeren je Kolmanič.

Prema njegovim riječima, područje ljevaonice, u koje posljednjih godina mnogo ulažu, daje im brojne mogućnosti korištenja recikliranih materijala, fleksibilnost i brz odgovor na potrebe tržišta, zbog čega žele povećati udio sekundarne uporabe aluminija s poboljšanim i kontroliranim procesima.

Istodobno, Kolmanič je rekao da su prošle godine registrirali novi brend Infinial, preko kojeg će plasirati svoje proizvode, čiji će ugljični otisak biti manji od četiri kilograma po kilogramu proizvoda. To namjeravaju postići upravo recikliranjem otpadnog aluminija te korištenjem zelenog primarnog aluminija i zelene električne energije iz obnovljivih izvora.

Iako se posljednjih godina količine primarnog aluminija proizvedenog u Europi znatno smanjuju, a konkurencija u ostalim dijelovima svijeta raste, Impol za sada nema problema s opskrbom sirovinama jer su im glavni izvori iz Afrike i Bliski istok. Dio količina nabavili su i iz Rusije, no to je dogovoreno prije rata u Ukrajini i zasad ne vide probleme u opskrbi.

No, istina je da što su mogućnosti nabave sužene, cijene će biti veće, zbog čega svo svoje znanje i resurse usmjeravamo u smjeru recikliranja već postojećeg aluminija, dodao je Kolmanič, koji još nema točne brojke u vezi s prošlogodišnjim poslovanjem grupe, no proizveli su oko 245.000 tona proizvoda, što je manje nego godinu prije, ali su s prihodima od oko 1,1 milijarde eura prvi put premašili granicu od milijardu eura.

Tagovi: Impol, digitalizacija, Nomnio, Logix, Ates, MediaInteractive, Boris Šipšič,
PROČITAJ I OVO
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
AKVIZICIJE
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
ZAGREB - Studenac će u narednih mjesec dana objaviti dvije nove akvizicije, otkrio je Michał Kędzia, partner u Enterprise Investorsu, jednom od najvećih private equity fondova u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji trenutno upravlja nad Studencem i Pan-Pekom.
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
ZAGREB - Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u 12 sati.
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
OŠTAR PAD
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
KOPENHAGEN - Dionice Carlsberga bile su u petak na putu najvećeg pada u jednom danu u više od četiri godine.
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
NA VRHU
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
ZAGREB - Poduzetnici iz područja trgovine i prerađivačke industrije u prošloj su godini ostvarili najveće prihode i rashode te neto dobit, a to su i djelatnosti koje su imale najveći broj zaposlenih, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (Fina).
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
KONTROLA
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je na svojim internet stranicama, u rubrici odluke, objavila i odluku kojom je dopuštenom na prvoj razini ocijenjena i koncentracija u kojoj će slovenska Perutnina Ptuj steći kontrolu nad tvrtkom Toni, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu, a koja se bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE