GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Impol: Digitalizacijom do transformacije poslovnih procesa

Impol: Digitalizacijom do transformacije poslovnih procesa
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 14:30
Autor: SEEbiz / STA
BISTRICA - Prerađivač aluminija Impol iz Bistrice u prosincu je s Ministarstvom gospodarstva potpisao ugovor o sufinanciranju projekta digitalne transformacije poslovnih procesa pod nazivom Indigo.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao voditelj projekta Denis Špelič, dvogodišnji projekt vrijedan je četiri milijuna eura, od čega će polovicu dati država.

Navedenim sredstvima, korištenjem naprednih tehnologija i digitalizacijom pojedinih poslovnih procesa partnera konzorcija, osigurat će se cjelovita digitalizacija proizvodnih procesa ljevaoničke djelatnosti unutar grupe.

„Važan dio projekta je razvoj modula zelenog aluminija, koji će podržati povećanu upotrebu sekundarnih ili recikliranih materijala, napredna regulacija procesa lijevanja te time optimizacija potrošnje energije i smanjenje ugljičnog otiska ljevaonice“, objasnio je Špelič.

U projektu, koji je inače dio mjera u sklopu plana oporavka i otpornosti, uz tvrtke iz grupe Impol sudjeluju još neki partneri u konzorciju, a to su tvrtke Norik sistemi, Nomnio, Logix, Ates i MediaInteractive. U sklopu projekta digitalizirat će svoje procese podrške, posebice područje upravljanja projektima.

Nakon uspostave projekta digitalizacije, poslovne funkcije pripreme i planiranja proizvodnje, interne logistike, tehnološke pripreme i proizvodnje bit će u potpunosti digitalno podržane u bistričkoj tvornici, što će, između ostalog, omogućiti donošenje odluka u stvarnom vremenu.

Istovremeno će se smanjiti potrošnja energije u internoj logistici, optimizirati interna logistika i potrošnja ulaznih sirovina, a također će se smanjiti potrošnja primarnog i povećati uporaba recikliranog aluminija, čime će se osigurati i manji ugljični otisak .

Kako je rekao Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola 2000 i član Upravnog odbora Impola, u strategiji do 2026. veliki naglasak stavljen je na rast dodane vrijednosti po zaposleniku, održivi razvoj te digitalizaciju i automatizaciju procesa. “Projekt Indigo svakako je savršeno smješten u ovu našu strategiju”, uvjeren je Kolmanič.

Prema njegovim riječima, područje ljevaonice, u koje posljednjih godina mnogo ulažu, daje im brojne mogućnosti korištenja recikliranih materijala, fleksibilnost i brz odgovor na potrebe tržišta, zbog čega žele povećati udio sekundarne uporabe aluminija s poboljšanim i kontroliranim procesima.

Istodobno, Kolmanič je rekao da su prošle godine registrirali novi brend Infinial, preko kojeg će plasirati svoje proizvode, čiji će ugljični otisak biti manji od četiri kilograma po kilogramu proizvoda. To namjeravaju postići upravo recikliranjem otpadnog aluminija te korištenjem zelenog primarnog aluminija i zelene električne energije iz obnovljivih izvora.

Iako se posljednjih godina količine primarnog aluminija proizvedenog u Europi znatno smanjuju, a konkurencija u ostalim dijelovima svijeta raste, Impol za sada nema problema s opskrbom sirovinama jer su im glavni izvori iz Afrike i Bliski istok. Dio količina nabavili su i iz Rusije, no to je dogovoreno prije rata u Ukrajini i zasad ne vide probleme u opskrbi.

No, istina je da što su mogućnosti nabave sužene, cijene će biti veće, zbog čega svo svoje znanje i resurse usmjeravamo u smjeru recikliranja već postojećeg aluminija, dodao je Kolmanič, koji još nema točne brojke u vezi s prošlogodišnjim poslovanjem grupe, no proizveli su oko 245.000 tona proizvoda, što je manje nego godinu prije, ali su s prihodima od oko 1,1 milijarde eura prvi put premašili granicu od milijardu eura.

Tagovi: Impol, digitalizacija, Nomnio, Logix, Ates, MediaInteractive, Boris Šipšič,
PROČITAJ I OVO
General Electric i Siemens rješavaju spor oko patenta vjetroturbine
RJEŠENJE
General Electric i Siemens rješavaju spor oko patenta vjetroturbine
FRANKFURT - Američka industrijska grupacija General Electric (GE) riješila je svoje pravne sporove s njemačkim konkurentom Siemens Gamesa oko patenata za tehnologiju vjetroturbina, prema vlastitom priopćenju.
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
KONTROVERZE
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
ZAGREB - Prije tjedan dana iz Filipovićevog Ministarstva gospodarstva na stranicu Kretanje cijena ubacili su i cijene iz sedam trgovačkih lanaca koji im nisu htjeli dostavljati cijene.
Dars lani s većim prihodom i dobiti
RAST
Dars lani s većim prihodom i dobiti
LJUBLJANA - Tvrtka Dars lani je ostvarila 494,5 milijuna eura prihoda, što je oko pet posto više nego godinu prije. Neto dobit zaustavila se na 135,1 milijun eura, dok je u 2021. iznosila 112,7 milijuna eura, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju koje je Dars danas objavio na stranicama Ljubljanske burze.
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
PRODAJA
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
RIJEKA – Nakon Tonke, i miris riječkog kruha nestat će iz grada, a vrijeme će pokazati koliko se (i) ovog puta može vjerovati najavama Gina Pastorčića, direktora PIK-a, da se proizvodnja kruha i tjestenine samo seli izvan Rijeke, na Kukuljanovo.
Zračna luka Pula ponovo otvorena
OTVORENJE
Zračna luka Pula ponovo otvorena
PULA - Pulska Zračna luka od sutra će ponovno biti otvorena za sav promet, a promet će se, izuzev leta Croatia Airlines OU631 Pula – Zagreb u šest sati ujutro, odvijati po redovnom redu letenja, priopćili su večeras iz Zračne luke Pula.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE