GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IG niskogradnja postala većinski vlasnik Zagreb-montaže

IG niskogradnja postala većinski vlasnik Zagreb-montaže
VLASNIŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 09:30
Autor: SEEbiz / Lider
ZAGREB - Većinski paket Zagreb-montaže od Fonda Inspirio kupila je prije nekoliko dana tvrtka IG niskogradnja iz Sesveta.

U registru Trgovačkog suda u Zagrebu spomenuta promjena vlasništva vidljiva je od 5. svibnja, no ovu transakciju kao i daljnje planove sa Zagreb-montažom nisu željeli komentirati niti u IG niskogradnji, a ni Uprava Zagreb-montaže nije željela istupiti u medijima i objasniti što ovo preuzimanje znači za budućnost tvrtke, piše Lider.

Promjena vlasništva u ovoj građevinskoj kompaniji bila je očekivana budući da je fond privatnog kapitala Inspirio FGS u veljači putem oglasa pozvao zainteresirane za podnošenje ponuda za kupnju i stjecanje 51 posto udjela u Zagreb montaži.

U portfelju Inspirio fonda Zagreb-montaža našla se nakon što je 2018. godine zbog afere s Agrokorom Hanfa oduzela Nexus Private Equity Partnerima odobrenje za rad. Nexus je u Zagreb-montažu uložio 2016. godine dokapitalizacijom, čime je postao vlasnik 51 posto tvrtke. No, zavrzlame oko Zagreb montaže, čiji je većinski vlasnik dotad bio šibenski poduzetnik Vlado Čović, na vidjelo su izašle nekoliko godina kasnije kada se otkrilo da je dio novca namijenjen građevinskoj tvrtci završio kao pozajmica Agrokoru.

Prema revizorskom izvješću KPMG-a Zagreb-montaža Grupa 2019. godinu (podaci za 2020. godinu još nisu objavljeni) završila je s gubitkom od 10,3 milijuna kuna, a konsolidirana normalizirana EBITDA iznosila je 28.5 milijuna kuna. Najveći dio prihoda tvrtka ostvaruje na inozemnim tržištima – u 2019. godini Grupa je u inozemstvu ostvarila 298 milijuna kuna prihoda, a na domaćem tržištu 171 milijun kuna. Krajem 2019. godine Grupa je zapošljavala 948 radnika.

Tagovi: IG niskogradnja, Zagreb-montaža, Nexus Private Equity Partner, fond Inspirio
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE