GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iduće godine nedostajat će 15.000 kvalificiranih turističkih radnika

Iduće godine nedostajat će 15.000 kvalificiranih turističkih radnika
MANJAK RADNIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2018 / 18:53
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
ZAGREB - Unatoč pozitivnim primjerima poslodavaca u turizmu, koji govore o privlačenju radnika, tržište rada ni brojem ni kvalitetom nije u skladu s njihovim potrebama, rečeno je na forumu koji je Hrvatska gospodarska komora organizirala u sklopu Dana hrvatskog turizma na Hrvaru. Tema rasprave bila je "Ljudski potencijali - izazovi hrvatskog turizma".

Za sljedeću turističku sezonu hrvatskom će turizmu nedostajati oko 15 tisuća kvalificiranih djelatnika. Situacija s nedostatkom radnika u najjačoj hrvatskoj gospodarskoj grani time je apsurdnija jer su ove godine učenici pri upisu u prve razrede odabrali većinom strukovna zanimanja, no dostupan broj mjesta nije bio u skladu s interesom. Tako se ove godine više od 3800 učenika željelo školovati za kuhara, a upisano je samo njih 1200. Za zanimanje konobara obrazovat će se 705 učenika, no interes je bio puno veći u usporedbi s dostupnim kvotama, ukupno 2160 učenika, rečeno je na skupu.

Sudionici foruma zaključili su kako je za dugoročno rješenje nedostatka kvalificirane radne snage nužno na razini sustava implementirati dualni model strukovnoga obrazovanja.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić napomenuo je da će potreba za radnom snagom biti i veća od očekivanja za sljedeću godinu s obzirom na nove investicije. Predstavio je šest centara kompetentnosti za turizam u Zaboku, Osijeku, Puli, Opatiji, Splitu i Dubrovnika, koji će služiti i za doškolovanje nastavnika i za suradnju s gospodarstvenicima, no čija će se održivost pokazati tek nakon nekoga vremena.

Silvija Baričević, direktorica ljudskih potencijala hotela Jadranka, predstavila je interne edukacije za zaposlenike hotelske grupacije. "Godišnje ulažemo više od dva milijuna kuna u interne edukacije. Naime, naše potrebe za zapošljavanjem trenutno su puno veće od onoga što nam tržište osigurava", naglasila je Baričević.Nevena Tolanov, voditeljica odjela ljudskih resursa u kompaniji Valamar Riviera, izrazila je zabrinutost malim kapacitetom škola i činjenicom da se interes generira više kontinentalnoj Hrvatskoj.

"Imamo intenzivne kampanje po cijeloj Hrvatskoj da prezentiramo zanimanja u turizmu i privučemo učenike kontinentalnih škola da dođu raditi na obalu, što podrazumijeva veću životnu promjenu. Više od 70 posto naših stipendista su učenici kontinentalnih škola, ali problem je kako im osigurati da odrade praksu kod nas", rekla je.

Uz problem upisnih kvota, voditelj Odjela za obrazovanje HGK Božo Pavičin napomenuo je da nije samo bit u količini nego i u tome koje vještine ti učenici imaju kad iziđu na tržište rada.

"Problem je što naša legislativa ne dopušta da manji broj učenika upiše neki smjer jer se ne može formirati razred. U Austriji i Njemačkoj toga nema, već tvrtka raspiše natječaj i na temelju toga se upisuje i u školu. U HGK-u se zauzimamo da to bude riješeno na razini sustava, a ne kroz nekoliko svijetlih primjera pojedinih tvrtki", rekao je.

Tagovi: turistički radnici, hrvatski turizam, Frano Matušić, Jadranka, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Boeing prodao petnaest aviona 737 MAX Dubai Aerospace Enterpriseu
PRODAJA
Boeing prodao petnaest aviona 737 MAX Dubai Aerospace Enterpriseu
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prodao je leasing kompaniji Dubai Aerospace Enterprise 15 aviona 737 MAX čija je proizvodnja prošle godine morala biti zaustavljena zbog dvije nesreće u Indoneziji i Etiopiji.
Shoppster preuzima D express
AKVIZICIJE
Shoppster preuzima D express
BEOGRAD - Ecommerce platforma Shoppster iz sastava United Groupa planira da kupi kurirsku kompaniju D express u Srbiji.
Johnson&Johnson povećao prihode i dobit u prvom tromjesečju
RAST
Johnson&Johnson povećao prihode i dobit u prvom tromjesečju
NEW YORK - Američka kompanija Johnson&Johnson izvijestila je u utorak da su joj dobit i prihodi porasli u prvom tromjesečju, odražavajući skok prodaje lijekova i medicinske opreme i isporuke cjepiva protiv covida 19.
Amazon otvara frizerski salon u Londonu
NOVI ISKORAK
Amazon otvara frizerski salon u Londonu
LONDON - Američki div e-trgovine Amazon objavio je danas da planira otvoriti svoj prvi frizerski salon u istočnom Londonu, nastavljajući tako istraživati nove smjerove poslovnog razvoja i promovirati neke predmete koje prodaje na svojoj platformi.
Agromarket uspešan u kupovini akcija Galenika-Fitofarmacije
USPEH
Agromarket uspešan u kupovini akcija Galenika-Fitofarmacije
BEOGRAD – Kragujevački Agromarket uspeo je da preuzme 2,95 posto akcija i da dosegne 92,78 procenata vlasništva nad akcijama zemunske Galenika-Fitofarmacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE