GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara

IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 16:43
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Prihodi zrakoplovnih kompanija mogli bi se smanjiti u 2020. za gotovo 30 milijardi dolara zbog epidemije koronavirusa, procjenjuje Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA).

Potražnja za zračnim putovanjima past će ove godine prvi puta nakon više od desetljeća, procjenjuju u IATA-i a prenosi BBC.

Najveći dio posljedica snosit će avioprijevoznici u Kini i drugim dijelovima azijsko-pacifičke regije.

Ukupno bi se prihodi zrakoplovnih kompanija u toj regiji trebali smanjiti za 27,8 milijardi eura. U slučaju kompanija izvan Azije pad prihoda iznosit će 1,5 milijardi dolara.

Pritom bi prihodi kineskih prijevoznika samo na matičnom tržištu trebali pasti za 12,8 milijardi dolara.

„Zrakoplovne kompanije donose teške odluke o smanjenju kapaciteta, a u nekim slučajevima i ruta", konstatira generalni direktor IATA-e Alexander de Juniac.

"Ovo će biti vrlo teška godina za zrakoplovne kompanije”, zaključio je.

U IATA-i ujedno upozoravaju da je još prerano za procjene što bi očekivano smanjenje prihoda moglo značiti za profitabilnost zrakoplovnih kompanija u 2020.

Napominju da svoje procjene baziraju na padu potražnje u 2003. godini zbog epidemije SARS-a (teškog akutnog respiratornog sindroma). Tada je potražnja oštro pala u šestomjesečnom razdoblju, nakon čega je uslijedio podjednako brzi oporavak.

Te je godine zbog SARS-a potražnja za uslugama zračnog prijevoza putnika u azijsko-pacifičkoj regiji pala 5,1 posto.

U procjenama za ovu godinu IATA polazi i od pretpostavke da će epidemija biti ograničena na Kinu, upozoravajući da bi posljedice mogle biti daleko gore ako se proširi izvan regije.

Svojedobno je IATA prognozirala da će azijsko-pacifička regija biti najveći pokretač potražnje za zračnim putovanjima u razdoblju od 2015. do 2035. godine, predviđajući da će četiri od pet tržišta s najvišim stopama rasta biti locirano u Aziji.

Tagovi: Međunarodno udruženje za zračni prijevoz, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
OVLASTI
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
BERN - Švicarska vlada proširila je u petak ovlasti kako bi mogla naložiti tvrtkama da povećaju proizvodnju ključnih medicinskih potrepština poput lijekova i zaštitne opreme u slučaju veće potražnje zbog pandemije koronavirusa.
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
OPCIJE
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
ZAGREB - Udruženje leasing društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) donijelo je na preporuku Hanfe set mjera potpore potrošačima i poslovnim subjektima na čije je poslovanje i osobna primanja negativno utjecala pandemija koronavirusa, priopćeno je u petak iz HGK.
Medtronic omogućio pristup specifikacijama dizajna za svoj mobilni respirator
DOBRE VIJESTI
Medtronic omogućio pristup specifikacijama dizajna za svoj mobilni respirator
NEW YORK - Proizvođač medicinske tehnologije Medtronic u petak je priopćio kako je odlučio javno podijeliti specifikacije dizajna za mobilni respirator, kako bi se u proizvodnju potrebne medicinske opreme uključile i druge industrije.
Hanfa leasing društvima preporučila odgodu prisilne naplate
PREPORUKE
Hanfa leasing društvima preporučila odgodu prisilne naplate
ZAGREB - Hanfa je preporučila leasing društvima da prema primateljima leasinga, kod kojih je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza, a čije je poslovanje već ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca, počevši od travnja, ne podmire tri rate, ne poduzimaju mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine.
Gorenje Valjevo produžava obustavu proizvodnje do 13. aprila
OBUSTAVA
Gorenje Valjevo produžava obustavu proizvodnje do 13. aprila
VALJEVO - Usled rastuće epidemije novog korona virusa, menadžment kompanije Hisense Gorenje doneo je odluku da produži period obustave proizvodnje u fabrici Gorenje Valjevo do 13. aprila 2020. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE