GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I KLM i SAS ukidaju letove zbog manjka radne snage

I KLM i SAS ukidaju letove zbog manjka radne snage
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2022 / 15:36
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM/STOCKHOLM - Nizozemski avioprijevoznik KLM objavio je u petak da će u kolovozu ukinuti do 20 dnevnih letova prema europskim odredištima zbog nedostatka radnika, nadovezavši se na najavu SAS-a koji ih smanjuje zbog štrajka pilota.

Nakon pandemije covida 19 KLM i zračna luka Schiphol u Amsterdamu, njegova baza, nisu uspjeli popuniti tisuće radnih mjesta.

Schipol je zamolio prijevoznike da smanje broj putnika za tisuću dnevno kako bi ublažili pritisak.

"Radni pritisak u zračnoj luci trenutno je nemilosrdan jer se i Schiphol i KLM suočavaju s nedostatkom radnika. Cilj je KLM-ovih mjera obnoviti operativnu stabilnost, čime se smanjuje pritisak na radnike u Schipholu i KLM-u", priopćio je prijevoznik.

Probleme za putnike u Europi nagovijestio je u četvrtak i SAS, otkazavši stotine letova zbog štrajka pilota u glavnoj podružnici SAS Scandinavia.

"Obavijest sindikata pilota SAS Scandinavia o štrajku počela je utjecati na naše rezervacije prema kraju mjeseca", rekao je izvršni direktor Anko van der Werff.

Pregovori uprave i pilota o novom kolektivnom ugovoru propali su u ponedjeljak, pa su piloti stupili u štrajk, koji je dodatno produbio financijsku krizu u kompaniji. SAS je tako upozorio da će morati prizemljiti polovinu letova.

Kompanija procjenjuje da će ju štrajk stajati 10 do 13 milijuna dolara dnevno, dodavši i da je pospješio odluku uprave o podnošenju zahtjeva za zaštitom od vjerovnika.

Zahtjev su podnijeli u utorak u SAD-u. Prvo ročište održano je u četvrtak, a u SAS-u očekuju da će postupak trajati između devet mjeseci i godinu dana.

Kompanija već desetljećima ima problema zbog visoke troškovne osnove u usporedbi s jeftinom konkurencijom u Europi i smatra da će joj stečaj pomoći da ubrza planove restrukturiranja, uključujući smanjenja troškova, najavljena u veljači.

Piloti su pak rekli da će razmotriti smanjenje plaća, naglasivši ipak da upravi ne mogu tolerirati zapošljavanje novih radnika kroz dvije nove podružnice, pod lošijim uvjetima, navode sindikati.

Tagovi: kompanija KLM, kompanija SAS
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
INVESTICIJE
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - British American Tobacco (BAT) uložit će 60 milijardi HUF, odnosno oko 152 milijuna eura, u osnivanje centra za proizvodnju bezdimnih proizvoda u Pečuhu, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó, prema izvješću agencije MTI.
Samsung uvodi šestodnevni radni tjedan za rukovoditelje
POTEZI
Samsung uvodi šestodnevni radni tjedan za rukovoditelje
SEUL - Južnokorejski Samsung ovog je tjedna uveo šestodnevni radni tjedan za direktore.
Schneider Electric u pregovorima o preuzimanju Bentley Systemsa
PREGOVORI
Schneider Electric u pregovorima o preuzimanju Bentley Systemsa
PARIZ - Francuski div za digitalnu transformaciju i automatizaciju upravljanja energijom Schneider Electric potvrdio je početak pregovora o preuzimanju američke softverske tvrtke Bentley Systems.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE