GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I četvrti igrač uključio se u bitku za preuzimanje Kraša

I četvrti igrač uključio se u bitku za preuzimanje Kraša
POMAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2019 / 13:08
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Srpski kralj papira Nebojša Šaranović dionicu Kraša pogurao je u četvrtak na 900 kuna. 

Tolika je cijena te dionice uoči otvaranja Zagrebačke burze. S obzirom na to da su u posljednja dva dana zabilježeni najveći prometi, odnosno ukupno se potrošilo gotovo 120 milijuna kuna na kupnju Kraša, današnji bi dan također mogao biti jako zanimljiv, a najvruća dionica mogla bi zabilježiti i nove cjenovne rekorde, piše Večernji list.

Šaranović je do utorka kupio 91.417 dionica Kraša i ima 6,1 posto kompanije. Kupio je tako 62 posto ukupno trgovanih dionica pa ako je zadržao isti ritam kupnje i u srijedu i četvrtak, onda bi sada mogao imati 11,5 posto Kraša, a na to je utrošio oko 120 milijuna kuna. Zanimljivo je da se u igru, iako stidljivije od Šaranovića, uključio i još jedan tajni kupac.

Naime, na skrbničkom računu Zagrebačke banke rastu udjeli već nekoliko dana, ali netko kupuje sporo pa je do utorka prikupio 17.833 dionice, odnosno 1,19 posto. Od 5. rujna, zaključno s četvrtkom, na kupnju dionica Kraša ukupno je potrošeno 207,7 milijuna kuna, a trgovalo se sa 273.618 dionica pa je prosječna cijena u jedanaest dana trgovanja iznosila visokih 759 kuna, a vlasnika je promijenilo 18 posto ukupno izdanih dionica ove konditorske industrije. Šaranović je dvostruko napucao prosječnu cijenu dionice, a trenutačna cijena čak je 137 posto veća nego prije jedanaest dana.

Ni tvrtka MI Pivac koja posjeduje 30,7 posto kompanije nije prodavala svoje dionice, kao ni tvrtka Kraš ESOP u kojoj su udruženi radnici i mali dioničari. Oni zajedno imaju oko 49,18 posto tvrtke, ali je Kraš d.d. vrlo blago povećao svoj udjel s 5,03 posto na 5,07 posto. To su dionice bez prava glasa, pa ova dva dioničara imaju većinu glasova, a može se čuti da svoje udjele ne namjeravaju prodati.

Zato se mnogi pitaju koji je interes ovolikog dizanja cijene dionice te ulaganja golemih iznosa bez mogućnosti stjecanja kontrolnog paketa u kompaniji. Odgovora jasnog zasad nema jer Šaranović odbija komunicirati s medijima i ne otkriva svoje planove.

Tagovi: Kraš, Nebojša Šaranović, Mid Europa Partners, Mesna industrija braća Pivac
PROČITAJ I OVO
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
Kosovski ministar poništio tender od 110 miliona evra za auto put Priština - Gnjilane
POTEZI
Kosovski ministar poništio tender od 110 miliona evra za auto put Priština - Gnjilane
PRIŠTINA - Ministar Kosova za infrastrukturu i životnu sredinu, Llumir Abdixhiku, poništio je danas tender za auto-put Priština-Gnjilane, vrednosti 110 miliona evra, koji je objavila prethodna vlada bez prethodnog obezbedjivanja sredstava u budžetu Kosova za ovu godinu, kako je to zakonom propisano.
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
KAZNA
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
RIJEKA - Upravni sud u Rijeci potvrdio je rješenje Agencije za zaštite tržišnog natjecanja (AZTN) kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna, zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, objavila je u petak Agencija na svojim internet stranicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE