GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZO u plusu od 668,5 miljuna kuna

HZZO u plusu od 668,5 miljuna kuna
PLUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2018 / 20:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u utorak je izvijestio da se i ove godine nastavlja trend dobrih rezultata financijskog poslovanja Zavoda, koji je u prvih devet mjeseci ostvario pozitivan financijski rezultat u iznosu većem od 668 milijuna kuna.

Ti trendovi rezultat su pozitivnih makroekonomski kretanja, posebice povećanja prosječne bruto plaće za 5,4 posto, priopćeno je nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

U razdoblju od siječnja do rujna ove godine HZZO je ostvario ukupne prihode u visini od 18.495.442.518 kuna, što je za 5,81 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine,

Tome su pridonijeli prihodi od doprinosa koji su se povećali za 4,08 posto, znatno povećanje (za 20 posto) ostvareno je kod prihoda od proračuna temeljem čl. 72. i 82. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, za koje je u planu za 2018. godinu na godišnjoj razini povećano izdvajanje za 500 milijuna kuna (s 2,5 milijardi kuna na 3 milijarde kuna).

Temeljem tako ostvarenih prihoda, HZZO je u cijelosti pokrio izvršene rashode u iznosu od 17.826.932.553 kuna, te je ostvaren pozitivan financijski rezultat u iznosu od 668.509.965 kn.

Iz HZZO-a naglašavaju da im se prosječan broj ukupnih osiguranika smanjuje, no nastavlja se trend povećanja prosječnog broja aktivnih osiguranika, te je na kraju promatranog razdoblja evidentirano prosječno 1.563.452 zaposlenih osoba, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine nominalno povećanje za 42.191 osobu ili 2,77 posto.

Ukupna stopa privremene nesposobnosti za rad u razdoblju od siječnja do rujna ove godine, u odnosu na isto na razdoblje prethodne godine, u neznatnom je porastu te iznosi 3,41 (3,22 u 2017.g) i na teret poslodavca i na teret HZZO-a, ali je u padu u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine kada je iznosila 3,53.

Stopa privremene nesposobnosti za rad zbog ozljede na radu i profesionalnih bolesti u istom razdoblju 2018. godine iznosila je 0,16 i nešto je manja nego u istom razdoblju prethodne godine, kada je iznosila 0,17.

Na Upravnom vijeću HZZO-a prihvaćene su odluke o početku provedbe javnoga nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova, te o utvrđivanju referentnih skupina sa cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine, čime je započet postupak utvrđivanja razina cijena lijekova koje će plaćati HZZO za lijekove koji se propisuju na recept.

Radi se o uobičajenom postupku koji HZZO provodi sukladno Pravilniku o mjerilima za utvrđivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja cijena lijekova na veliko, navodi se u priopćenju.

U redovnoj proceduri na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a stavljeno je ukupno 11 novih pakiranja generičkih paralela i dodatnih oblika već postojećih lijekova na listi. Stavljanjem ovih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Tagovi: HZZO, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE