GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZJZ: Danas hitan sastanak EMA-e i tvrtke Johnson&Johnson

HZJZ: Danas hitan sastanak EMA-e i tvrtke Johnson&Johnson
SASTANAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 19:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je da će Europska agencija za lijekove (EMA) tijekom dana održati hitan sastanak s predstavnicima tvrtke Johnson& Johnson nakon informacija o problemima sa zgrušnjavanjem krvi kod pacijenata koji su u SAD-u primili to cjepivo.

Objavljeno je to u utorak na internetskim stranicama HZJZ nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson (J&J), a u međuvremenu je i ta tvrtka objavila da će odgoditi uvođenje svog cjepiva u Europi te da pregledava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja s europskim zdravstvenim tijelima.

"Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje", navodi HZJZ u priopćenju.

HZJZ podsjeća da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da još nije počelo s cijepljenjem tim cjepivom.

"Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju. Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži", navodi HZJZ.

HZJZ i dalje preporuča nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca

U priopćenju HZJZ ističe da i dalje preporuča nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca jer koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

Zavod podsjeća da je portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva Astra Zeneca, poslala pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, navodi se u priopćenju, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile golemu štetu provedbi cijepljenja. "Povjerenje za odobravanje cjepiva je dano Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke", navodi HZJZ.

Zavod dodaje kako EMA u ovome trenutku smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.

"HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava", navodi HZJZ.

Neke od zemalja EU uvele su dobnu granicu za korištenje cjepiva AstraZenece.

Tagovi: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, AstraZeneca, Johnson& Johnson
PROČITAJ I OVO
Dioničari Cinkarne traže veću dividendu
DIVIDENDA
Dioničari Cinkarne traže veću dividendu
CELJE - Udruženje malih dioničara Slovenije (MDS) poslalo je protuprijedlog u vezi s raspodjelom dobiti.
United Group: U Sloveniji nije moguće provesti neovisni natječaj
LJUTNJA
United Group: U Sloveniji nije moguće provesti neovisni natječaj
LJUBLJANA - United Group opisala je obustavu prodaje TS Media, za koju su se natjecali, kao lošu vijest za sve strane ulagače i još goru za Sloveniju. Naša je ponuda bila vrlo dobra i očito je da u Sloveniji nije moguće provesti neovisan i pošten natječaj, rekla je izvršna direktorica grupe Victoriya Boklag.
Nestlé predstavio planove za održivo poslovanje u Hrvatskoj
ODRŽIVOST
Nestlé predstavio planove za održivo poslovanje u Hrvatskoj
ZAGREB - Danas je održano virtualno druženje s novinarima „Nestlé - održivost na djelu!“, na kojem su predstavljene novosti i aktivnosti koje najveća prehrambena kompanija na svijetu poduzima kako bi doprinijela ostvarenju ciljeva strategije održivog razvoja do 2030. na lokalnoj razini.
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro
METRO
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će Beogradjani glasanjem odlučiti kako će da izgleda metro, čiji je početak izgradnje planiran na novembar.

Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
MANDAT
Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
ZAGREB - Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova, prihvatila pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima RH preuzima pravnu stečevinu EU za 2021. te donijela više kadrovskih odluka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE