GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HŽ od Končara naručio dvanaest novih vlakova

HŽ od Končara naručio dvanaest novih vlakova
VLAKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2020 / 21:44
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Hrvatske željeznice naručile su od Končarove tvrtke Električna vozila 12 novih vlakova za prigradski i međugradski promet.

Ulaganje je vrijedno 465 milijuna kuna. Dio je to investicijskog ciklusa modernizacije željeznica koji se realizira inozemnim zajmovima i novcem iz europskih fondova.

Novih 12 modernih vlakova u prometu bi trebalo biti za dvije godine.

"Riječ je o niskopodnim vlakovima prilagođenim za lakši ulazak osobama sa smanjenom pokretljivošću, vozila su opremljena sustavom informiranja putnika, videonadzora, bežičnim pristupom internetu, putnici imaju prostor za bicikle i dodatnu prtljagu", rekao je za HRT Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar - Električna vozila.

Visokotehnološki proizvod razvili su Končarovi stručnjaci uz domaće kooperante.

"Takav vlak je vrlo skup, njegova je najniža cijena oko 40 milijuna kuna. U njemu ima niz sofisticirane opreme, softverskih rješenja i sve je to namjenski razvijeno u Končaru. Vlak je napravljen po svim svjetskim standardima i mi smo jedan već prodali u Bosnu i Hercegovinu", kazao je Ivan Bahun, član Uprave Končara.

Končar se nada i novim poslovima za HŽ koji je raspisao natječaj za nabavu još 21 vlaka koji bi se financirao europskim novcem. HŽ bi tako do kraja godine ugovorio 37 novih vlakova.

"Ti vlakovi će već iduće godine voziti na novoobnovljenim dionicama pruga do Zaboka do Križevaca i dionicu do Vinkovaca. Podignut ćemo kvalitetu, učestalost i frekvenciju prijevoza, smanjiti operativne troškove i promijenit će se percepcija o željeznici", rekao je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ-a.

Osim vlakova za hrvatske željeznice, u Končaru se u vrijeme epidemije radilo i na remontu inozemnih lokomotiva, ali i prvom tramvaju za stranog kupca. Prvi od šest ugovorenih tramvaja prema dalekoj bi Latviji trebao krenuti na jesen.

Tagovi: HŽ Putnički prijevoz, Končar EI, Končar Električna vozila, Josip Ninić, Ivica Bahun, Željko Ukić, Hrvatske željeznice
PROČITAJ I OVO
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE