GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HŽ Cargo otpustio 100 radnika pa ostatku povećao plaće

HŽ Cargo otpustio 100 radnika pa ostatku povećao plaće
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2019 / 10:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U potpunoj tišini, daleko od očiju javnosti, dvije tvrtke iz sustava Hrvatskih željeznica potpisale su nove kolektivne ugovore i u oba su slučaja djelatnicima povećane plaće. Riječ je o tvrtkama HŽ Putnički promet i HŽ Cargo.

U Putničkom prometu, tvrde u toj tvrtki, od 1. ožujka 2019. radnicima kojima je cijena sata rada manja od 50 kuna isplaćuje se mjesečni dodatak na plaću u iznosu od 400 kuna, a radnicima kojima je cijena sata rada od 50 do 55 kuna dodatak na plaću u iznosu od 200 kuna. Ti su dodaci neoporezivi, sukladno odluci Vlade s kraja prošle godine kojom se neoporezivi dio za božićnice, regres i ostale nagrade i naknade radnicima povećao s dotadašnjih 2500 kuna na 7500 kuna godišnje.

Prema službenom odgovoru iz HŽ-a Putnički promet od 1. rujna, sukladno novom kolektivnom ugovoru, za dva posto povećane su sve cijene sata rada niže od 50 kuna, a od 1. siječnja 2020. bit će povećane za još tri posto.

Tvrde kako se povećanje plaća odnosi na radnike s najnižim plaćama, dok su zaposlenima kojima se određuju na temelju koeficijenata plaće smanjene za oko deset posto. Stoga, tvrde u HŽ-u Putnički promet, povećanje plaća "neće utjecati na povećanje troška rada u odnosu na 2018. godinu", odnosno nije došlo do povećanja ukupne mase za plaće.

U HŽ Cargu predstavnici Sindikata strojovođa i Sindikata željezničara s Upravom tvrtke su 30. listopada potpisali novi kolektivni ugovor.

I u toj tvrtki su odlučili isplatiti neoporezivih 400 kuna mjesečno, ali kao nagradu za radne rezultate. Tvrde kako to neće biti plaćeno svim zaposlenicima, nego samo onima "koji će svojim radom operativno pridonijeti rezultatu i prihodu društva". Također tvrde kako su novim kolektivnim ugovorom povećane plaće, ali samo određenim zanimanjima kod radnih mjesta izvršne službe i strojnog osoblja, i to od 1. travnja ove godine. U HŽ Cargu naglašavaju kako je novi kolektivni ugovor u okvirima realnih financijskih mogućnosti društva, a zbog ovog povećanja plaća neće doći do povećanja ukupne mase novca za plaće na godišnjoj razini.

Štoviše, tvrde da će ukupna masa potrebna za isplatu plaća i ostalih materijalnih prava biti oko milijun kuna mjesečno manja u odnosu na 2019. i prijašnje godine. Pojašnjavaju kako je to rezultat kontinuiranog smanjenja broja zaposlenih od 2012. do danas. Primjerice, 2012. godine u HŽ Cargu bilo je zaposleno 3330 radnika, a sada ih je 1460, odnosno 1870 radnika manje. Taj se trend nastavlja i ove godine jer će tehnološkim viškom biti proglašeno oko 100 radnika.

"Radnici koji ostaju u društvu obavljat će i dio poslova radnika koji će napustiti društvo kao tehnološki višak te je iz tog razloga došlo do povećanja cijene sata rada za izvršne radnike i strojno osoblje", naglašavaju u toj tvrtki.

U HŽ Cargu ističu da se, iako su državna tvrtka, ne financiraju iz državnog proračuna odnosno javnim sredstvima, nego svoje prihode ostvaruju u otvorenoj tržišnoj utakmici na liberaliziranom tržištu željezničkog prijevoza, zajedno s ostalim prijevoznicima i u skladu s propisima o tržišnom natjecanju.

Nakon novih kolektivnih ugovora u Putničkom prometu i Cargu očekuje se da će i sindikati unutar HŽ Infrastrukture izvršiti pritisak na svoju Upravu radi povećanja plaća.

Tagovi: HŽ Cargo, HŽ Putnički promet, Sindikat strojovođa, Sindikat željezničara
PROČITAJ I OVO
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
PROCJENE
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
SOLIN - Povod za razgovor s Marinkom Došenom, predsjednikom uprave "AD Plastik Grupe", svakako je nagrada Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini.
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
KOLODVOR
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
ROVINJ - Dozvola, koja bi trebala postati pravomoćna do sredine listopada, odnosi se na gradnju građevine infrastrukturne namjene na novoformiranoj čestici na kojoj je planirana nova lokacija kolodvora koji bi se tako s Trga na Lokvi preselio na područje Concette.
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
KARIJERE
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
LJUBLJANA - Na redovitoj godišnjoj generalnoj skupštini Američka gospodarska komora Slovenije malo je izmijenila svoje vodstvo i dobila novog predsjednika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE