GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP zatečen zatvaranjem prijava na COVID zajmove HAMAG BICRO-a

HUP zatečen zatvaranjem prijava na COVID zajmove HAMAG BICRO-a
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 11:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatečena je zatvaranjem prijava na COVID zajmove HAMAG BICRO-a i poziva Vladu da uzme u obzir sve zahtjeve zaprimljene 5. svibnja, osigura dodatna sredstva i objavi detaljne informacije o provedenom natječaju.

Direktor HUP-a Davor Majetić kaže da su poslodavci zatečeni "iznenadnim prestankom zaprimanja zahtjeva za COVID-19 natječaje", posebno jer su samo dan ranije u suradnji s HAMAG-om proveli online radionicu na temu "Pojašnjavanja obrtnih zajmova za ublažavanje utjecaja COVID-19 na poslovanje malih i srednjih poduzetnika".

"Mogućnost brzog zatvaranja natječaja nije bila niti spomenuta. Slijedom toga uputili smo zahtjev Vladi i nadamo se kako će žurno reagirati", naglasio je Majetić.

Iz HAMAGA su Hini potvrdili da su još u utorak zatvorene prijave za COVID zajmove te da se danas zatvaraju i prijave za ESIF zajmove za obrtna sredstva, a otvorene su još prijave za zajmove za investicije.

Napominju da je, čim su spomenute kreditne linije otvorene, rečeno da su otvorene do kraja godine ili utroška predviđenog novca te da je ispunjeno potonje budući da je stiglo nekoliko tisuća prijava.

HUP pak, pozdravlja Vladinu odluku o povećanju zajmova za dodatnih 45 milijuna eura, ali upozorava kako će velik broj poduzetnika tek osjetiti posljedice pandemije, posebno proizvodnja i prerađivačka industrija, kao i sve projektno orijentirane djelatnosti koje su tijekom ožujka i travnja izvršavali ranije ugovorene narudžbe, a one su sada izostale.

Smatraju da je za ponovno pokretanje poduzetništva, posebno mikro i malog, ključno osigurati održavanje likvidnosti, jer je riječ o poduzećima i obrtima koji nemaju značajnije zalihe likvidnih sredstava obzirom na manji volumen poslovanja i niže profitne marže.

Stručnjak za potpore i EU fondove Antonio Erceg iz tvrtke Boost naglasio je da je COVID-19 zajam trenutno jedini alat koji priječi da veliki broj mikro poduzetnika ne prestane poslovati. Po njemu, njegovo brzo ukidanje nakon svega dvadeset dana, onemogućilo je mnoge tvrtke da se prijave jer su bile pred završetkom godišnjeg financijskog izvještaja za 2019.

"Sada poduzetnici ne mogu nikako doći do sredstava za isplatu plaća, zbog čega će uskoro doći do dodatnih masovnih otpuštanja. Izostanak likvidnih sredstava rezultat je nemogućnosti sklapanja novih poslova, ali istovremeno i posljedica nemogućnosti naplate već odrađenog posla", ističe Erceg.

HUP smatra da je kriza izazvana COVID-19 pandemijom tek započela, pa da poruka sektoru malih i srednjih poduzetnika, koji čine preko 99 posto domaćeg gospodarstva, da se mjere za osiguranje opstanka poslovanja već ukidaju nije ni poticajna ni ohrabrujuća.

Poslodavci se nadaju da će Vlada udovoljiti zahtjevima, povećati alokaciju i transparentno objaviti kolika je vrijednost zaprimljenih zahtjeva, kao i okvirni datum kada su zahtjevi dosegli sto posto alokacije, kako bi poduzetnici imali detaljne i transparentne informacije za svoje poslovne odluke.

Tagovi: Hrvatska udruga posloavaca, Antonio Erceg, COVID zajmovi, Davor Majetić, HAMAG BICRO
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE