GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Trebamo jasne upute epidemiologa za rad u vrijeme relaksacija mjera

HUP: Trebamo jasne upute epidemiologa za rad u vrijeme relaksacija mjera
UPUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 15:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je u četvrtak Vladin plan relaksacija mjera, ali i poručila kako su nužne jasne upute epidemiologa za rad u vrijeme relaksacija mjera, kao i da hitno treba "stvarati rješenja za snažniji zamah gospodarstva".

"HUP pozdravlja plan relaksacija mjera Vlade RH i otvaranje obimnije poslovne aktivnosti jer je to važan korak na putu prema oporavku gospodarstva. Današnja odluka Vlade daje jasan smjer za ponovno intenziviranje poslovnih aktivnosti i povratak na radna mjesta što je preduvjet stvaranja prihoda i osiguravanja sredstava za plaće radnika", ističu iz HUP-a u priopćenju.

Važna dimenzija je i psihološki moment za sve, u kojem je dobijen jasan pokazatelj da situacija ide prema boljem, ocjenjuju u HUP-u.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić pritom apelira da poslodavci u najkraćem roku dobiju jasne i nedvosmislene upute o načinu sigurnog rada.

"Precizne upute su potrebne tvrtkama kako bi mogli poduzeti sve što je potrebno za poslovanje u novim uvjetima, sukladno uputama epidemiologa. Na taj način najbrže će se moći osigurati uvjeti koji jamče sigurnost zaposlenika, ali i klijenata, kupaca i potrošača te omogućiti nastavak gospodarske aktivnosti bez prijetnji kaznama i zatvaranjima zbog mogućih nejasnih interpretacija. Mislimo da je važno da zajedno s Vladom osiguramo da mjere koje se traže budu primjenjive i izvedive u praksi“, poručuje Majetić.

HUP također apelira da Vlada što prije sastaviti i kriterije prema kojim će se epidemiološkim pokazateljima omogućavati otvaranje sektora kojima je zabranjen rad. "Na osnovu tih kriterija poduzetnici će moći pratiti situaciju i pripremiti se za mogući početak rada. Uz to, kada Vlada objavi takve naputke za pojedine sektore, poduzetnici će moći ocijeniti je li im moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima", ističu poslodavci.

Uz ovu fazu relaksacije mjera, snažan fokus napora HUP-a usmjeren je, kako se navodi, na mjere za poticanje gospodarstva i pokretanje novog gospodarskog ciklusa, jer moramo stvoriti preduvjete i rješenja za zamah u narednoj godini.

U konzervativnim procjenama do kraja godine se predviđa da će biti 300 tisuća nezaposlenih te je zato "hitno potrebno stvarati rješenja za snažniji zamah gospodarstva", poručili su iz HUP-a.

Pritom predlažu devet nužnih preduvjeta za revitalizaciju gospodarstva - održavanje likvidnosti poduzeća, žurnu analizu svih parafiskalnih nameta - smanjivanje onih koji čine najveći trošak hitno makar na određeno vrijeme, a potom na temelju analize i trajno smanjenje i ukidanje svih za koje je to moguće.

Kao nužne preduvjete ističu i reorganizaciju javne uprave i teritorijalnog ustroja države, digitalizaciju države, promjenu radnog zakonodavstva, nastavak procesa javne nabave i javnih investicija, jačanje investicija privatnog sektora i bolja suradnja lokalnih poduzetnika i lokalne samouprave, plaćanje PDV-a po realizaciji.

Listu nužnih preduvjeta za revitalizaciju gospodarstva HUP zaključuje pitanjem "samodostatnosti kao pitanjem nacionalne sigurnosti, prvenstveno u hrani i lijekovima - strateški razvoj industrije hrane i lijekova u Hrvatskoj radi dostizanja više razine samodostatnosti".

HUP će zbog toga intenzivno nastaviti razgovarati s Vladom kako bi se svi zajedno što prije pripremili za pokretanje novog gospodarstva, poručili su.

Popuštanje mjera u tri koraka

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.

Među mjerama za pokretanje gospodarskih djelatnosti Vlada je u prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, najavila omogućavanje rada svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija isl.

Od ponedjeljka bi se uvele i javne gradske i prigradske linije te brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama.

Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, a u njoj bi se uz ostalo dozvolio rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, koja u dijelu gospodarskih djelatnosti među ostalim predviđa omogućavanje rada trgovačkih centara, uvođenje međužupanijskih prijevozničkih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza, kao i omogućavanje rada ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Dozvolio bi se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, samo za korisnike smještaja te rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Davor Majetić, epidemiolozi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
OTKAZI
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
DUBAI - Emirates će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa vjerojatno otpustiti 9.000 ljudi, najavio je njen predsjednik Tim Clark.
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
POVRATAK
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
ZAGREB - Niskobudžetna aviokompanija easyJet je odlučila s krajem ovog mjeseca pokrenuti promet i prema drugim zračnim lukama u Hrvatskoj.
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna
SMIJURIJA
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna

ZAGREB - Tvrtka Porta Adriatica d.o.o., kojoj su osnivači bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i arhitekt Otto Barić mlađi, prošle godine nije ostvarila ni kune prihoda, a ukupni gubitak je 20.308 kuna, objavljeno je u predanom računu dobiti i gubitka.

U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
DECODE CHINA
U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
SYDNEY – Novi internetski portal Decode China planiran je kako bi „balansirao“ u informacijama dostupnima na kineskom jeziku, a koje SAD ocjenjuje da su potpuno prožete propagandom iz Pekinga.
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
PROMJENE
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
SAN FRANCISCO - Vrijednost imovine Elona Muska u petak je prerasla imovinu Warrena Buffetta te je izvršni direktor Tesle postao sedma najbogatija osoba na svijetu, prema Bloomberg Billionaires Indexu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE