GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP traži hitan odgovor o statusu Covid-19 zajmova za obrtna sredstva

HUP traži hitan odgovor o statusu Covid-19 zajmova za obrtna sredstva
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 15:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uputila je u petak dopis Vladi u kojem traže pojašnjenje i odgovore na brojne nejasnoće proizašle iz prijave poduzetnika za "Covid-19 zajmove za obrtna sredstva", koje odobrava Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro).

"Usprkos najboljoj namjeri i brzoj reakciji donošenja ove mjere, brojni propusti koji su se prelomili preko leđa poduzetnika kojima je ovaj instrument najviše trebao pomoći, ne mogu se tolerirati", ističu iz HUP-a.

Najveći problem, kako navode, pojavio se u samoj metodologiji prijave, jer je u šumu javne komunikacije ostalo nejasno mogu li se poduzetnici prijaviti samo putem Fina portala ili pak to moraju učiniti direktno kroz Hamag-Bicro. Zbog tih nejasnoća, dio poduzetnika danas ima nevažeće prijave, iako ne svojom krivicom, ističu iz HUP-a.

"Covid-19 zajam za obrtna sredstva bila je jedna od vrlo bitnih mjera za pomoć gospodarstvu, perjanica s kojom se hvalilo, a koja nije polučila rezultate kojima smo se svi nadali", kazala je predsjednica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove EU Ana Fresl.

Ističe kako su prošla dva mjeseca od zatvaranja natječaja, a tisuće poduzetnika koji su se javili nemaju još odgovor da li će dobiti zajam ili ne. "Ako se daje zajam za obrtna sredstva, onda proces treba ići brzo, kako bi se odmah utjecalo na likvidnost tvrtke. Za par mjeseci poduzeće možda više ne postoji", poručila je Fresl.

Iz HUP-a navode kako je puna dva mjeseca nakon zatvaranja natječaja tek mali dio poduzetnika realizirao svoj kredit.

S obzirom da se radi o kreditu namijenjenom likvidnosti poslovanja, mjeri koju je HUP nebrojeno puta javno pohvalio kao jednu od najvećih pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima, "u ovo vrijeme potpune poslovne neizvjesnosti njen potencijal, čini se, ostaje neiskorišten", istaknuli su iz HUP-a.

Od Vlade stoga zahtijevaju hitan odgovor o stanju obrade prijava za navedeni financijski instrument te pojašnjenje statusa obrade i ubrzanje procedure koja je, kako navode, za mnoge poduzetnike u ovim trenucima velike poslovne nesigurnosti od životne važnosti.

Inače, Vlada je početkom travnja donijela odluku o programu "Covid-19 zajam za obrtna sredstva", kao mjeru pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, namijenjenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Iznosi zajmova su do 750 tisuća kuna za obrtna sredstva, s kamatnom stopom od 0,25 posto, početkom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne naknade. Mjera će se primjenjivati do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Tagovi: Covid-19 zajmovi za obrtna sredstva, Ana Fresl, Hrvatska udruga poslodavaca, HAMAG-BICRO
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE