GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP traži hitan odgovor o statusu Covid-19 zajmova za obrtna sredstva

HUP traži hitan odgovor o statusu Covid-19 zajmova za obrtna sredstva
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 15:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uputila je u petak dopis Vladi u kojem traže pojašnjenje i odgovore na brojne nejasnoće proizašle iz prijave poduzetnika za "Covid-19 zajmove za obrtna sredstva", koje odobrava Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro).

"Usprkos najboljoj namjeri i brzoj reakciji donošenja ove mjere, brojni propusti koji su se prelomili preko leđa poduzetnika kojima je ovaj instrument najviše trebao pomoći, ne mogu se tolerirati", ističu iz HUP-a.

Najveći problem, kako navode, pojavio se u samoj metodologiji prijave, jer je u šumu javne komunikacije ostalo nejasno mogu li se poduzetnici prijaviti samo putem Fina portala ili pak to moraju učiniti direktno kroz Hamag-Bicro. Zbog tih nejasnoća, dio poduzetnika danas ima nevažeće prijave, iako ne svojom krivicom, ističu iz HUP-a.

"Covid-19 zajam za obrtna sredstva bila je jedna od vrlo bitnih mjera za pomoć gospodarstvu, perjanica s kojom se hvalilo, a koja nije polučila rezultate kojima smo se svi nadali", kazala je predsjednica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove EU Ana Fresl.

Ističe kako su prošla dva mjeseca od zatvaranja natječaja, a tisuće poduzetnika koji su se javili nemaju još odgovor da li će dobiti zajam ili ne. "Ako se daje zajam za obrtna sredstva, onda proces treba ići brzo, kako bi se odmah utjecalo na likvidnost tvrtke. Za par mjeseci poduzeće možda više ne postoji", poručila je Fresl.

Iz HUP-a navode kako je puna dva mjeseca nakon zatvaranja natječaja tek mali dio poduzetnika realizirao svoj kredit.

S obzirom da se radi o kreditu namijenjenom likvidnosti poslovanja, mjeri koju je HUP nebrojeno puta javno pohvalio kao jednu od najvećih pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima, "u ovo vrijeme potpune poslovne neizvjesnosti njen potencijal, čini se, ostaje neiskorišten", istaknuli su iz HUP-a.

Od Vlade stoga zahtijevaju hitan odgovor o stanju obrade prijava za navedeni financijski instrument te pojašnjenje statusa obrade i ubrzanje procedure koja je, kako navode, za mnoge poduzetnike u ovim trenucima velike poslovne nesigurnosti od životne važnosti.

Inače, Vlada je početkom travnja donijela odluku o programu "Covid-19 zajam za obrtna sredstva", kao mjeru pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, namijenjenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Iznosi zajmova su do 750 tisuća kuna za obrtna sredstva, s kamatnom stopom od 0,25 posto, početkom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne naknade. Mjera će se primjenjivati do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Tagovi: Covid-19 zajmovi za obrtna sredstva, Ana Fresl, Hrvatska udruga poslodavaca, HAMAG-BICRO
PROČITAJ I OVO
Kako je EU ušla u probleme s AstraZenecom?
CJEPIVO I POLITIKA
Kako je EU ušla u probleme s AstraZenecom?
ZAGREB - Ključno je pitanje kakav je ugovor s tom farmaceutskom kompanijom odobrila Europska komisija u ime država članica.
HRT: Tvrdnje djelatnice o seksualnom uznemiravanju nisu osnovane
REAKCIJE
HRT: Tvrdnje djelatnice o seksualnom uznemiravanju nisu osnovane
ZAGREB - Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić reagirao je na medijske napise kojima se ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić proziva za navodno seksualno uznemiravanje novinarke, poručivši da je "uvidom u sve okolnosti i činjenice, utvrđeno da tvrdnje djelatnice HRT-a nisu osnovane".
Šolakovi ozbiljni medijski planovi u Sloveniji
POTEZI
Šolakovi ozbiljni medijski planovi u Sloveniji
LJUBLJANA - Tvrtka United Media, koja posluje u United Group, ove godine planira proširiti svoje poslovanje na slovensko tržište, javljaju Finance.
Telenor: Uvek postupamo u skladu sa zakonom, uz poštovanje pravila fer konkurencije
REAKCIJE
Telenor: Uvek postupamo u skladu sa zakonom, uz poštovanje pravila fer konkurencije
BEOGRAD - Kompanija Telenor saopštila je danas da „uvek postupa“ i da će nastaviti da posluje „u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima Srbije i najvišim standardima na tržištu“.
Sanofi pomaže u proizvodnji 100 milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva
POMOĆ
Sanofi pomaže u proizvodnji 100 milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva
PARIZ - Francuska multinacionalna farmaceutska tvrtka Sanofi od srpnja će početi s punjenjem i pakiranjem milijuna doza Pfizerovog cjepiva protiv covida-19 kako bi pomogla u zadovoljavanju velike potražnje za cjepivom tog američkog proizvođača lijekova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE