GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela

HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 15:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vijeće članova HUP-a u petak je odlučilo raspisati izbore za sva ključna tijela Hrvatske udruge poslodavaca - predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor, "koji će se provesti prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi", priopćeno je iz HUP-a.

Kako se navodi u priopćenju, na sjednici Vijeća članova HUP-a donijeta je odluka o raspisivanju izbora za sva ključna tijela HUP-a, a do izbora novog predsjednika za vršiteljicu dužnosti je izabrana Marina Pulišić, članica Uprave Jadran-galenskog laboratorija iz Rijeke i članica HUP-Udruge proizvođača lijekova.

"HUP je bio, jest i ostat će Hrvatska udruga poslodavaca, ne udruga nekih poslodavaca, već udruga svih poslodavaca ove zemlje", izjava je v.d. predsjednice HPU-a koja se prenosi u priopćenju.

Pulišić pritom ističe kako je "HUP moćna organizacija, organizacija kompetentnih i vrijednih djelatnika, organizacija koja doprinosi razvoju politika koje otvaraju mogućnosti za daljnji rast i razvoj našeg društva".

"Unutar 30 granskih udruga rješavaju se sektorski problemi, ali udruge se međusobno povezuju i horizontalno, ujedinjujemo snage svugdje gdje se može doprinijeti da se riješe zapreke, da se postigne više. Svi naši uspjesi govore o tome, a postigli smo ih puno pa i u uvjetima najvećih kriza, kao što je i ova zadnja uzrokovana koronavirusom, kada smo imali rekordan broj učlanjenja i rasta prihoda od članarina", izjavila je Pulišić.

HUP je posljednjih dana napustilo nekoliko velikih članica, a medijima su izlazak potvrdili iz Orbica, Adris grupe, Tehnomonta i Fortenova grupe.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić u priopćenju navodi kako su "nedavno izašli izravni članovi koji su svoje predstavnike imali u svim ključnim tijelima udruge: Izvršnom odboru, Nadzornom odboru i Vijeću članica".

"Znači imali su vrlo konkretne pozicije i mogućnosti da mijenjaju stvari iznutra, ako su mislili da se nešto ne radi kako treba. Hrvatska udruga poslodavaca će iz ovoga izaći još jača, s uključivijim pristupom i pravednijim odnosom prema svim svojim članicama, što je potvrdilo i današnje Vijeće članova", ističe Zorić.

Po njegovim riječima, HUP broji više od 6.000 članova koji zapošljavaju preko 270.000 zaposlenika, što je više od dvostrukog broja kojeg za reprezentativnost zahtjeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. "Očekujem da ćemo još hrabrije zagovarati interese naših članica i jasnije artikulirati zajednički stav svih poslodavaca u Hrvatskoj", poručuje Zorić.

Iz HUP-a u priopćenju ističu da su na današnjem Vijeću članova podršku HUP-u, a u svjetlu nedavnih događaja i izlascima pojedinih kompanija iz udruge, dali brojni predstavnici velikih i malih hrvatskih tvrtki, članovi granskih udruga HUP-a.

Tako prenose izjavu predsjednika Uprave Emmezete Slobodan Školnik da ta tvrtka ostaje u HUP-u te da je HUP član GSV-a i ima zakonski reguliranu reprezentativnost.

"HUP je dobrovoljna udruga, ne bih komentirao izlaske nekih članica, kao što je dobrovoljno ući, tako se iz HUP-a i slobodno izlazi. HUP je velika udruga i normalno je u velikoj udruzi da postoje izazovi, ali i alati da ih se riješi, a očekujem da će kroz ove procese HUP evoluirati i odgovoriti na sve zahtjeve koje poduzetnici imaju prema HUP-a, a posebno u novim uvjetima ulaska u Schengen i eurozonu i kad je RH i dalje predzadnja po gospodarskim pokazateljima. Moramo i u HUP-u biti svjesni svoje uloge u tome i odigrati sve što je u našoj moći da se ta situacija promijeni na bolje", poručuje Školnik.

Iz HUP-a prenose i podršku koju je dala Bojana Božanić, direktorica Lider Media, koji su aktivni u Udruzi novinskih izdavača pri HUP-u i smatraju da granske udruge 30 dobro funkcioniraju, kao i najavu Hrvoja Balena iz Algebre, koji je i dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a, da ni Algebra niti druge članice granske udruge ICT-a, kojih ima oko 150 s više od 25 tisuća zaposlenih, nemaju namjeru istupiti iz članstva.

"Granske udruge dobro funkcioniraju i pojavljuje se nova i pozitivna energija. Snaga HUP-a je u radu 30 granskih udruga, čije tvrtke članice zapošljavaju više od 270 tisuća zaposlenika", naglasio je Balen.

Član Izvršnog odbora HUP-ICT-a i osnivač Infodoma Slavko Vidović kaže kako se "nije slagao sa smjerovima stare paradigme HUP-a - teme koje smo tada otvarali, kao i smjer razvoja gospodarstva bili su zastarjeli, a pojedine tvrtke koje su najavile odlazak iz HUP-a gaje mišljenja koja u današnje doba više nisu produktivna". "Vrijeme je da se HUP okrene novim modelima rada i promjeni paradigme s fokusom na inovacije, zelenu i digitalnu ekonomiju, u čemu ćemo kao kompanija aktivno sudjelovati", poručuje Vidović.

Ravnatelj Poliklinike Bagatin i član Izvršnog odbora HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, liječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb Ognjen Bagatin smatra da su kao udruga puno napravili u sektoru zdravstva.

"Ne samo da ćemo ostati član HUP-a već ćemo i dalje aktivno kroz HUP raditi na boljitku gospodarstva i daljnjeg razvoja povoljne poslovne klime, a nadam se da će nam se i ovi koji su izašli brzo vratiti kako bismo zajedničkim snagama dalje radili na odličnim inicijativama koje HUP pokreće", riječi su Bagatina koje se prenose u priopćenju.

Iz HUP-a također prenose kako su iz Plive i Prima namještaja još ranije poručili da je HUP imao i ima važnu ulogu te da ostaju u toj udruzi.

"Sva poduzeća zajedno - mala, srednja, velika, proizvodna, uslužna, inovativna, tradicionalna, start-upovi i kompanije s dugom poviješću, svi članovi HUP-a - rade i radit će u interesu svih zaposlenika, poduzetnika, lokalne zajednice i hrvatskog gospodarstva, stav je članica HUP-a nakon današnje sjednice Vijeća", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Ognjen Bagatin, Marina Pulišić, Damir Zorić, Adris Grupa, Orbico, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
PLANOVI
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
ESSEN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Litvi izgraditi novu tvornicu za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 milimetara.
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
AKVIZICIJE
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
ZAGREB - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
POTONUĆE
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
LONDON - Dionice Dr. Martensa potonule su u utorak 30% i dosegnule rekordno nisku razinu ranih poslova, nakon što je proizvođač cipela objavio izazovnu prognozu za 2025. zbog slabijih prihoda.
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE