GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Preispitati odluku o obustavi rada trgovina odjećom i obućom u PGŽ

HUP: Preispitati odluku o obustavi rada trgovina odjećom i obućom u PGŽ
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 11:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HUP-ova Udruga trgovine zatražila je u petak od nacionalnog i lokalnog stožera civilne zaštite da preispitaju odluku o obustavi rada trgovina odjećom i obućom u Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ), jer smatra da je ta odluka diskriminatorna i neispravno fokusirana na samo jednu vrstu trgovine.

Udruga trgovine je reagirala na odluku o izmjenama odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije koja je objavljena 9. travnja i kojom je zabranjen rad trgovinama odjećom i obućom u trajanju od dva tjedna, uz obrazloženje da se većina kupaca uglavnom zadržava u dućanima odjećom i obućom zbog dugotrajnog isprobavanja.

Iz HUP-a ističu kako brojači posjeta pokazuju u zadnjim mjesecima značajan pad broja ulazaka kao i značajno smanjeno vrijeme boravka kupaca u prodajnom mjestu.

"Prodaja pokazuje snažan pad (do 40 posto u odnosu na prethodna razdoblja), a javno dostupni podaci (poput npr. Google mobility reporta) pokazuju pad posjećenosti i boravka u maloprodajnim mjestima (posebice za neprehrambenu trgovinu) i u trgovačkim centrima", navode iz HUP-a.

Podsjećaju i kako su mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) definirane na isti način za sve trgovce (ograničavanje broja kupaca, obveza nošenja maskica, dezinfekcija i dr.), a postoje i specifične mjere za trgovce odjećom i obućom (dezinficiranje kabina za isprobavanje odjeće, stavljanje isprobane odjeće van prodaje na određeni period i dr.).

Trgovci u cilju zaštite zaposlenika i kupaca provode donesene mjere i čine kupovinu sigurnom, ističu z HUP-a napominjući kako je "potpuno nejasno na temelju kojih podataka i kriterija se definira prijedlog odluke, prihvaća ista i obustavlja rad te zabranjuje prodaja samo ovog asortimana".

Nejasno je, ističu poslodavci, i kako se putem zabrane prodaje samo jednog asortimana smanjuje mobilnost kao i činjenica da ne postoje adekvatne mjere obeštećenja u djelatnosti koja ima visoke fiksne troškove i stotine milijuna kuna zaliha koje su sezonskog karaktera.

HUP je, kako navode, službeno zatražio preispitivanje "diskriminatorne odluke koja je neispravno fokusirana na samo jednu vrstu trgovine (asortimana) te omogućavanje rada trgovinama odjećom i obućom pod istim uvjetima kao i ostalim trgovinama, a ukidanje odluke se traži odmah i bez odgode".

HUP smatra da se u slučaju potrebe moglo reagirati i mjerama koje su daleko manje štetne i u konačnici nisu diskriminatorne.

U cilju dodatnih stručnih konzultacija prilikom donošenja odluka, HUP je predložio da se dodatno kontaktiraju poduzetnici članovi HUP-a, posebno oni okupljeni u Izvršnom odboru HUP-ovog regionalnog ureda Rijeka te Izvršnom odboru HUP- Udruge trgovine koji mogu ukazati na gospodarska kretanja i trendove iz svih djelatnosti, a koje su sve osjetile negativne posljedice tijekom pandemije na svoje poslovanje.

Tagovi: HUP-ova Udruga trgovine, Primorsko-goranska županija
PROČITAJ I OVO
Otvaranje Njemačke Lufthansi donijelo snažan rast potražnje za letovima
UZLET
Otvaranje Njemačke Lufthansi donijelo snažan rast potražnje za letovima
FRANKFURT - Njemačka aviokompanija Lufthansa objavila je u utorak da bilježi rast potražnje za letovima prema SAD-u i europskim destinacijama nakon popuštanja njemačkih ograničenja putovanja paralelno padu broja novih slučajeva zaraze covidom 19.
Generali: Uzlet neto dobiti u prvom kvartalu
SNAŽAN RAST
Generali: Uzlet neto dobiti u prvom kvartalu
MILANO - Talijanski osiguravatelj Generali izvijestio u utorak o dvoznamenkastom rastu dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući odjelima neživotnih osiguranja i upravljanja imovinom. Konsolidirana operativna dobit porasla je u prvom tromjesečju 11 posto, na 1,6 milijardi eura.
Heineken zainteresiran za preuzimanje Distella
INTERES
Heineken zainteresiran za preuzimanje Distella
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken potvrdio je u utorak da pregovara s južnoafričkom tvrtkom Distell o mogućoj akviziciji, što bi značilo njegov ulazak na tržište vina i žestokih pića.
Ikea povlači dva proizvoda
POVLAČENJE
Ikea povlači dva proizvoda
ZAGREB - IKEA poziva sve kupce koji posjeduju tanjure, zdjele i šalice HEROISK ili TALRIKA da ih prestanu koristiti te da im se obrate za puni povrat novca.
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
KAPITAL
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
VARAŽDIN - Varteks je povećao temeljni kapital za pet milijuna kuna i sada on iznosi 46.066.860 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE