GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP predlaže nastavak potpora za likvidnost i očuvanje radnih mjesta

HUP predlaže nastavak potpora za likvidnost i očuvanje radnih mjesta
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 13:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predlaže mjere za očuvanje likvidnosti i pokretanje privatnih investicija, koje uključuju zadržavanje potpora za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja dijela fiksnih troškova, osiguranje povoljnih kredita i produženje odgode otplate kreditnih obveza.

U očekivanju potpunog ukidanja mjera ograničavanja ili zabrane rada gospodarskih subjekata donesenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, poslodavci u obraćanju ministru financija Zdravku Mariću ističu da očuvanje likvidnosti nije pitanje samo za razdoblje zaključavanja, nego ju treba osigurati na duže razdoblje, a da je oporavak moguć jedino uz investicijski zamah.

Stoga HUP predlaže zadržavanje potpore za očuvanje radnih mjesta i nakon ukidanja ograničenja rada gospodarskih subjekata, sve dok poduzeća ne ostvare barem 90 posto prihoda iz predpandemijske 2019. godine. Poslodavci drže da napuštanje određenih mjera potpore gospodarstvu treba biti postupno, ovisno o epidemiološkoj situaciji, ali i o situaciji u svakom pojedinom sektoru kako ne bi došlo do vala stečajeva i otpuštanja.

Traže i nastavak pokrivanja određenog dijela fiksnih troškova uz uvažavanje postotnog pada prihoda, kao i osiguranje brzog i jednostavnog pristupa kreditima za likvidnost i obrtna sredstva, uključujući i jamstvene sheme za mikro, mala i srednja poduzeća.

HUP je i za otvaranje mogućnosti pretvaranja kredita u bespovratna sredstva u određenom postotku te za nastavak moratorija i prolongata na postojeće kreditne obveze, uz državna jamstva, minimalno do kraja ove godine, a i dulje, uz transparentne kriterije.

Predlaže i dodatne kreditne potpore izvoznicima i onima koji ulažu u industriju 4.0, podršku investicijama velikih poduzeća kroz povećanje potpora putem Zakona o poticanju ulaganja kao i dodatne potpore poduzećima za sufinanciranje projekta iz EU fondova.

Poslodavci predlažu i mogućnost prebijanje potraživanja (kompenzacije) između poduzeća, radi sprečavanja lančane nelikvidnosti, ubrzavanje utvrđivanja nenaplativih kredita, ubrzavanje stečaja i likvidacije poduzeća, dodatna porezna i neporezna rasterećenja ili njihovo ukidanje, a bitnim smatraju i porezne olakšice za ulaganja.

"Smatramo da državne mjere zbog narušenih gospodarskih aktivnosti uslijed covid-krize treba nastaviti dok god imamo poduzetnike koji bez mjera pomoći ne mogu poslovno funkcionirati i očuvati radna mjesta", kažu poslodavci.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, potpore za očuvanje likvidnosti i pokretanje privatnih investicija
PROČITAJ I OVO
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
IN MEMORIAM
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
KRAPINA - Gospodarstvenik Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže d.d. iz Huma na Sutli, iznenada je umro u 54. godini, potvrdili su u utorak iz te tvrtke.
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
U PLUSU
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza porasli su za 8,2 posto na 37,1 milijardu eura (u usporedbi s 34,3 milijarde eura iz drugog tromjesečja 2021. godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast broja polica i povoljan utjecaj cijena.
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
AKVIZICIJE
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
NEW YORK - Pfizer Inc u ponedjeljak je pristao platiti 5,4 milijarde dolara u gotovini za proizvođača lijekova za bolest srpastih stanica Global Blood Therapeutics, jer želi iskoristiti porast prihoda od svog cjepiva i liječenja protiv COVID-19.
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
INVESTICIJE
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
ZAGRE - Ono što je namjeravao Danko Končar još kad je prije devet godina preuzeo u privatizaciji posrnuli trogirski škver – sagraditi novu modernu marinu uz Brodotrogir – sada će izgleda realizirati novi vlasnik kojemu je lani Končar prepustio tvrtku Servisni centar Trogir, piše u utorak Večernji list.
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
SJAJNE BROJKE
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
BERLIN - Njemački farmaceutski koncern BioNTech ostvario je u prvom polugodištu ove godine 5,37 milijardi eura čiste dobiti, što je 37,2 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, objavila je tvrtka koja je zajedno s Pfizerom razvila jedno od prvih cjepiva protiv covida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE