GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Izvještavanje o učincima epidemije dodatno opterećenje poduzetnicima

HUP: Izvještavanje o učincima epidemije dodatno opterećenje poduzetnicima
NAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 11:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorili su da bi se uredbom o praćenju i izvješćivanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć poduzetnicima uvela nova administrativna opterećenja i povećavaju troškovi poslovanja za poduzetnike.

Ministarstvo financija u javnu raspravu početkom tjedna pustilo je prijedlog uredbe prema kojoj bi Fina uspostavila i vodila izvještajni sustav radi praćenja učinka pandemije koronavirusa na gospodarstvo i živote građana Hrvatske, kao i mjera pomoći gospodarstvu, a izvještaji o tomu sastavljali bi se najmanje tromjesečno. Javna rasprava traje do 11. siječnja.

"Krajnje je neprimjereno, pogotovo u ovako teškoj gospodarskoj situaciji, uvoditi nove obveze i nove troškove poduzetnicima", istaknuli su u HUP-a.

Prijedlog uredbe koji se nalazi na e-savjetovanju smatraju korakom unatrag, a koliko je pogrešan govore i mnogobrojne reakcije HUP-ovih članova koji su zatečeni činjenicom da "nešto za što su se godinama zalagali i konačno uspjeli maknuti kao obvezu iz zakonodavstva, a radi se upravo o kvartalnim izvještajima, nakon par godina Vlada pokušava ponovno uvesti kao obvezu".

Iz HUP-a upozoravaju kako je dodatno administriranje ove vrste u potpunoj suprotnosti s EU zakonodavstvom o malom i srednjem poduzetništvu, kao i svim politikama koje zahtijevaju da se, u slučaju uvođenja novog opterećenja, treba ukinuti neko postojeće.

Podsjećaju da je krajem prosinca 2020. godine Europska komisija donijela Smjernice za mala i srednja poduzeća i zaključila kako im nedostaju potrebni resursi za suočavanje sa složenim birokratskim zahtjevima, a višak administrativnog i regulatornog tereta ometa njihovu sposobnost napredovanja.


Repetitivno izvještavanje

EK se opredijelila za načelo " jedan usvojen, jedan van " i poziva na definiranje konkretnih i obvezujućih ciljeva za bolju regulaciju i pojednostavljenje, napominju iz HUP-a.

"Izvještavanje je postalo repetitivno - isti podaci se dostavljaju na više mjesta u neznatno izmijenjenom obliku, uz njih se obavlja redovna komunikacija sa svim institucijama, izvještavamo i Državni zavod za statistiku praktički o svemu - od broja zaposlenih do utrošenih kilovat sati na gradilištu", kazala je članica HUP- Udruge malih i srednjih poduzetnika, računovođa i vlasnica tvrtke Solventa Vesna Varšava.

Sve to, kako je navela, događa se u vremenu kada je administrativno rasterećenje jedna od najvažnijih mjera pomoći poduzetništvu pogođenim posljedicama pandemije koronavirusa, uz dva razorna potresa u godini dana.

"Neprihvatljivo je da ovom Uredbom bankarsku tajnu Ministarstvo financija želi proglasiti nevažećom, dok istovremeno definira naplatnost tih informacija i propisuje prekršajne kazne poduzetnicima od 25.000 kuna za nepredavanje u predviđenim rokovima", istaknula je Varšava.

Iz HUP-a napominju kako računovođe ionako izuzetno teško servisiraju sve zahtjeve institucija spram poduzetnika, posebno u vrijeme niza covid mjera i njihove popratne administracije koju za poduzetnike obavljaju računovođe, te stvaraju neizvedivu vremensku stisku u vrijeme godišnjih financijskih i poreznih izvještaja.

"Uslijed pandemije mnogi su se računovođe zatekli u situaciji da usklađuju podatke radi brojnih pogrešaka između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji isplaćuje potpore poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i Porezne uprave koja otpisuje doprinose na isplaćene mjere", ističu iz HUP-a.

Napominju i kako su u nekoliko navrata predlagali bolje povezivanje podataka između institucija Porezne uprave i HZZ, HZZO, HZMO, no pomaci su minorni.

HUP smatra kako su računovođe stavljene u poziciju u kojoj ne bi smjeli biti, a to je služenje državi, a ne poduzetniku koji ih angažira i plaća.

"Potrebno je smanjenje prereguliranosti gospodarstva, umjesto uvođenja novih neopravdanih administriranja i nameta", poručili su poslodavci.

HUP poziva predlagatelja da odustane od uvođenja kvartalnih izvješća i na taj način otkloni uvođenje neopravdane regulatorne prepreke koja otežava pristup i obavljanje reguliranih profesija te da se ne uvodi dodatno administrativno opterećenje poduzetnika.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, izvještavanje o učincima epidemije
PROČITAJ I OVO
Pragusa tvrdi da će od lipnja iz Dubrovnika letjeti za New York, Peking i Tokio?!
HRABRE NAJAVE
Pragusa tvrdi da će od lipnja iz Dubrovnika letjeti za New York, Peking i Tokio?!
ZAGREB - Kompanija pod imenom Pragusa (kombinacija imena Praga i Dubrovnika - Ragusa) planira u predstojećem ljetnom redu letenja pokrenuti zanimljiv program - u planu je baziranje dva širokotrupna zrakoplova u oba spomenuta grada i pokretanje linija prema svjetski poznatim odredištima.
Erjavec postao pomoćnik direktora Iskratela
KARIJERE
Erjavec postao pomoćnik direktora Iskratela
LJUBLJANA – Bivši slovenski ministar vanjskih poslova i lider DeSUS-a, Karl Erjavec, imenovan je za pomoćnika direktora za strana tržišta kompanije Iskratel iz Kranja, potvrdila je danas ta kompanija.
Osnovano čak 40% manje tvrtki nego prije godinu dana
OŠTAR PAD
Osnovano čak 40% manje tvrtki nego prije godinu dana
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice veljače 2021.
United Grupa imenovala Panayotisa Georgiopoulosa izvršnim direktorom Forthneta
KARIJERE
United Grupa imenovala Panayotisa Georgiopoulosa izvršnim direktorom Forthneta
ZAGREB – United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operator u jugoistočnoj Europi, objavila je danas imenovanje Panayotisa Georgiopoulosa izvršnim direktorom svoje grčke jedinice Forthnet, pružatelja telekomunikacijskih i pay-TV usluga i to od 1. travnja 2021. godine.
H&M obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru
POTEZI
H&M obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru
KOPENHAGEN - Švedski lanac trgovina odjeće H&M potvrdio je u ponedjeljak da je obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru nakon vojnog puča i nasilnog suzbijanja prosvjeda građana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE