GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Izvještavanje o učincima epidemije dodatno opterećenje poduzetnicima

HUP: Izvještavanje o učincima epidemije dodatno opterećenje poduzetnicima
NAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 11:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorili su da bi se uredbom o praćenju i izvješćivanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć poduzetnicima uvela nova administrativna opterećenja i povećavaju troškovi poslovanja za poduzetnike.

Ministarstvo financija u javnu raspravu početkom tjedna pustilo je prijedlog uredbe prema kojoj bi Fina uspostavila i vodila izvještajni sustav radi praćenja učinka pandemije koronavirusa na gospodarstvo i živote građana Hrvatske, kao i mjera pomoći gospodarstvu, a izvještaji o tomu sastavljali bi se najmanje tromjesečno. Javna rasprava traje do 11. siječnja.

"Krajnje je neprimjereno, pogotovo u ovako teškoj gospodarskoj situaciji, uvoditi nove obveze i nove troškove poduzetnicima", istaknuli su u HUP-a.

Prijedlog uredbe koji se nalazi na e-savjetovanju smatraju korakom unatrag, a koliko je pogrešan govore i mnogobrojne reakcije HUP-ovih članova koji su zatečeni činjenicom da "nešto za što su se godinama zalagali i konačno uspjeli maknuti kao obvezu iz zakonodavstva, a radi se upravo o kvartalnim izvještajima, nakon par godina Vlada pokušava ponovno uvesti kao obvezu".

Iz HUP-a upozoravaju kako je dodatno administriranje ove vrste u potpunoj suprotnosti s EU zakonodavstvom o malom i srednjem poduzetništvu, kao i svim politikama koje zahtijevaju da se, u slučaju uvođenja novog opterećenja, treba ukinuti neko postojeće.

Podsjećaju da je krajem prosinca 2020. godine Europska komisija donijela Smjernice za mala i srednja poduzeća i zaključila kako im nedostaju potrebni resursi za suočavanje sa složenim birokratskim zahtjevima, a višak administrativnog i regulatornog tereta ometa njihovu sposobnost napredovanja.


Repetitivno izvještavanje

EK se opredijelila za načelo " jedan usvojen, jedan van " i poziva na definiranje konkretnih i obvezujućih ciljeva za bolju regulaciju i pojednostavljenje, napominju iz HUP-a.

"Izvještavanje je postalo repetitivno - isti podaci se dostavljaju na više mjesta u neznatno izmijenjenom obliku, uz njih se obavlja redovna komunikacija sa svim institucijama, izvještavamo i Državni zavod za statistiku praktički o svemu - od broja zaposlenih do utrošenih kilovat sati na gradilištu", kazala je članica HUP- Udruge malih i srednjih poduzetnika, računovođa i vlasnica tvrtke Solventa Vesna Varšava.

Sve to, kako je navela, događa se u vremenu kada je administrativno rasterećenje jedna od najvažnijih mjera pomoći poduzetništvu pogođenim posljedicama pandemije koronavirusa, uz dva razorna potresa u godini dana.

"Neprihvatljivo je da ovom Uredbom bankarsku tajnu Ministarstvo financija želi proglasiti nevažećom, dok istovremeno definira naplatnost tih informacija i propisuje prekršajne kazne poduzetnicima od 25.000 kuna za nepredavanje u predviđenim rokovima", istaknula je Varšava.

Iz HUP-a napominju kako računovođe ionako izuzetno teško servisiraju sve zahtjeve institucija spram poduzetnika, posebno u vrijeme niza covid mjera i njihove popratne administracije koju za poduzetnike obavljaju računovođe, te stvaraju neizvedivu vremensku stisku u vrijeme godišnjih financijskih i poreznih izvještaja.

"Uslijed pandemije mnogi su se računovođe zatekli u situaciji da usklađuju podatke radi brojnih pogrešaka između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji isplaćuje potpore poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i Porezne uprave koja otpisuje doprinose na isplaćene mjere", ističu iz HUP-a.

Napominju i kako su u nekoliko navrata predlagali bolje povezivanje podataka između institucija Porezne uprave i HZZ, HZZO, HZMO, no pomaci su minorni.

HUP smatra kako su računovođe stavljene u poziciju u kojoj ne bi smjeli biti, a to je služenje državi, a ne poduzetniku koji ih angažira i plaća.

"Potrebno je smanjenje prereguliranosti gospodarstva, umjesto uvođenja novih neopravdanih administriranja i nameta", poručili su poslodavci.

HUP poziva predlagatelja da odustane od uvođenja kvartalnih izvješća i na taj način otkloni uvođenje neopravdane regulatorne prepreke koja otežava pristup i obavljanje reguliranih profesija te da se ne uvodi dodatno administrativno opterećenje poduzetnika.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, izvještavanje o učincima epidemije
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE