GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUO upozorava na zabrinjavajuće nisku stopu osiguranja od požara

HUO upozorava na zabrinjavajuće nisku stopu osiguranja od požara
ZAOSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2017 / 09:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski ured za osiguranje (HUO) ističe kako je zabrinjavajuće da je osiguranje od požara i elementarnih šteta u 2016. godini sudjelovalo sa svega 6,57 posto u ukupno zaračunatoj bruto premiji i da je prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u Hrvatskoj znatno manja nego u Europskoj uniji.

Prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u Europskoj uniji iznosi 150 eura, pri čemu u Sloveniji oko 140 eura, dok u Hrvatskoj 40-ak eura. Najvišu premiju osiguranja imovine po stanovniku u rasponu 300 do 400 eura ostvaruju Švicarska, Norveška i Austrija, podaci su Insurance Europe, krovnog europskog udruženja osiguratelja i reosiguratelja.

Kako se navodi u priopćenju HUO-a, objavljenom u četvrtak, troškovi šteta od elementarnih nepogoda u stalnom su porastu, posebno zbog klimatskih promjena, a sredstva državnog proračuna te sredstva iz EU fondova namijenjena saniranju šteta u kriznim situacijama su vrlo ograničena, nedovoljna i sve je veća konkurencija obzirom na povećani broj katastrofa.

Dodaje se kako brojne studije Insurance Europea ukazuju da je u zemljama gdje je visoki postotak osigurane imovine utjecaj katastrofa na BDP manji, a oporavak puno brži.

"Što je veća zastupljenost osiguranja, to je manja eventualna obveza države u nadoknadi štete i ekonomske pomoći pojedincima i poduzećima. Osiguravatelji su učinkoviti u sanaciji i naknadi štete, čime se u kratkom roku imovina osiguranika vraća u prvobitno stanje, u cilju što brže normalizacije života osiguranika ili uspostavljanja ponovnog poslovanja", navodi se u priopćenju HUO-a.

Ovoga ljeta u Hrvatskoj je zabilježen veliki broj požara, čije se štete još procjenjuju, a bit će i znatnih šteta u poljoprivredi zbog suše.

Tagovi: Hrvatski ured za osiguranje, osiguranje od požara, požari
PROČITAJ I OVO
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
ANALITIČARI
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
PODGORICA - Najveći problem Air Montenegra (ToMontenegra) je što je u daleko lošijem položaju nego je bio Montenegro Airlines, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric u analizi koja je objavljena na regionalnom avio-portalu ZAMAaero.
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
LOŠ TREND
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
VRANJE - Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa Plam (ALFA), objavio je godišnji finansijski izveštaj za proteklu godinu tokom koje je nastavljen silazni trend poslovanja ove kompanije.
BioNTech ima velike planove u Singapuru
PLANOVI
BioNTech ima velike planove u Singapuru
BERLIN - Tvrtka BioNTech se svojim cjepivom protiv korone uzdigla u sam svjetski vrh - i financijski. Ali već razmišlja i o vremenu nakon ove pandemije i sprema golemu investiciju u Singapuru.
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
RAST
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
BEOGRAD - Kreativne industrije u Srbiji ostvarile su rast od 60 odsto tokom poslednjih šest godina, a i tokom pandemije zabeležile su rast od 3,6 odsto, saopšteno je danas.
Bolnica Srebrnjak i savjetovalište Genetika iz BiH potpisali sporazum o suradnji
SPORAZUM
Bolnica Srebrnjak i savjetovalište Genetika iz BiH potpisali sporazum o suradnji
ZAGREB - Dječja bolnica Srebrnjak i Genetičko savjetovalište Genetika iz Bosne i Hercegovine potpisali su memorandum o suradnji s planom širenja znanstveno-istraživačke i dijagnostičke djelatnosti tih dviju ustanova, izvijestila je u subotu bolnica Srebrnjak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE