GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB predlaže mjere za olakšanje poslovanja tvrtki

HUB predlaže mjere za olakšanje poslovanja tvrtki
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2020 / 18:35
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) priopćila je u utorak da intenzivno radi s domaćim i međunarodnim institucijama na kreiranju prijedloga za olakšanje poslovanja tvrtki pogođenih koronavirusom, a među predloženim mjerama je stvaranje državne garantne sheme te omogućavanje bankama da odogode otplate kredita pogođenim tvrtkama i građanima do 12 mjeseci.

Predstavnici HUB-a sudjelovali su u utorak na sastanku s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem zajedno s predstavnicima HUP-a, HGK-a i HBOR-a, a vezano uz ekonomske utjecaje koronavirusa na domaće gospdaorstvo.

"Smatram da je situacija s epidemijom koronavirusa krajnje ozbiljna te da je potrebno proaktivno i zajednički reagirati, kako bismo zaštitili naše građane i gospodarstvo Hrvatske u cjelini", ističe direktor HUB-a Zdenko Adrović.

Dodaje kako su intenzivno radili na kreiranju kvalitetnih mjera koje imaju za cilj olakšati poslovanje tvrtkama, čije je poslovanje ugroženo epidemijom koronavirusa.

"Suština našeg prijedloga jest omogućiti bankama da tvrtkama odgode otplatu kredita od šest do 12 mjeseci, a za to su potrebne državne garancije kako banke ne bi trebale formirati nove rezervacije. Vjerujem da ćemo u suradnji s poslodavcima, HBOR-om, HNB-om i predstavnicima državne vlasti pronaći zajedničko rješenje te ravnopravno preuzeti odgovornost i spriječiti negativne posljedice epidemije korona virusa”, izjavio je Adrović.

Uz to, HUB predlaže i da se tvrtakma pogođenima koronavirusom obbustave uplata akontacija poreza na dobit od svibnja 2020. do prestanka tog utjecaja, potom produlje rokovi otplate postojećih kredita poduzetnika čije je poslovanje ugroženo epidemijom koronavirusa bez formiranja novih rezervacija uz dopuštenje HNB-a, kao i primjenu istih ili sličnih mjera i za financijski i operativni leasing tvrtki i stanovništva, čiji je posao ugrožen zom epidemijom.

U HUB-u se zalažu i za uvođenje novih vrsta kredita HBOR-a, kao domaće razvojne banke, za poduzetnike čije se poslovanje temelji na izvozu, kao i za turistički sektor što bi im omogućilo traženje novih tržišta i opstanak do trenutka stabilizacije svih tržišta, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, Hrvatska gospodarska komora, koronavirus, Zdenko Adrović
PROČITAJ I OVO
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE