GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT: Prihodi porasli 1,1 posto, organska EBITDA skočila 7,9 posto

HT: Prihodi porasli 1,1 posto, organska EBITDA skočila 7,9 posto
SNAŽNA IZVEDBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 09:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) objavio je financijsko izvješće za 2021. godinu.

Dobri poslovni rezultati odražavaju se u povećanju dobiti, prihoda i EBITDA-e nakon najmova zahvaljujući rastu poslovanja nepokretnih i pokretnih telekomunikacija te ICT-a u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, pri čemu najveća ulaganja na tržištu pridonose nastavku pozitivnih trendova i poslovnog zamaha, ističe se u priopćenju.

Organski prihodi HT Grupe u 2021. godini zabilježili su rast od 1,1% na godišnjoj osnovi zahvaljujući dobrom poslovanju u području pokretnih telekomunikacija i osnovnih nepokretnih telekomunikacija, usprkos promjeni u prihodima sistemskih rješenja, a uslijed fokusa na poslove s visokom maržom.

Organska EBITDA nakon najmova rasla je 7,9% na godišnjoj osnovi, što predstavlja rast EBITDA-e nakon najmova peto tromjesečje zaredom i potvrđuje nastavak snažnog pozitivnog poslovnog razvoja i učinaka transformacijskih mjera.

Neto dobit iznosila je 615 milijuna kuna što je rast od 4,5% u odnosu na 2020. godinu, a značajan rast zabilježen je i na tromjesečnoj osnovi, čemu je pridonijela i manja amortizacija. Ulaganja u posljednjih pet godina iznosila su više od 9 milijardi kuna, pri čemu je HT ponovno uložio više nego ostatak tržišta zajedno. Usprkos promjenjivom okruženju ispunili smo svoje ciljeve u pogledu financijskih rezultata te dapače uložili i više nego što smo planirani u 2021.

Ulaganja u optičku i 5G mrežu bila su u fokusu tijekom cijele 2021.

Hrvatski Telekom nastavio je biti fokusiran na izgradnju optičke infrastrukture diljem Hrvatske te smo dodatno povećali svoju nepokretnu mrežu s rekordnim uvođenjem optike za novih 100.000 kućanstava i poduzeća te povećanjem ukupne pokrivenosti FTTH-om za značajnih 30% u odnosu na prošlu godinu, tako da je dvije trećine novoizgrađenih optičkih priključaka u Hrvatskoj izgradio HT.

Uvođenje 5G mreže intenziviralo se 2021., što je rezultiralo jačanjem vodećeg položaja 5G mreže Hrvatskog Telekoma, koja je najveća i najbrža u Hrvatskoj. Učetverostručili smo broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. i gotovo udvostručili broj pokrivenog stanovništva na više od 2 milijuna. Nakon završetka javne dražbe spektra za 5G mrežu osiguran je najveći udio dostupnog spektra, čime smo ispunili preduvjete da 5G mreža Hrvatskog Telekoma ostane vodeća i tijekom narednih godina. Također smo nastavili postavljati industrijske standarde uvođenjem prvih usluga roaminga u 5G mreži u 13 zemalja te smo istodobno prvi u Hrvatskoj pokazali mogućnosti 5G mreže na frekvencijama od 26 GHz.

Nagrade za najbolju nepokretnu i pokretnu mrežu

Treću godinu zaredom Hrvatski Telekom osvojio je Ookla Speedtest nagradu za najbolju pokretnu mrežu, a četvrti put i umlautovu „Best in Test” nagradu. Ove nagrade su dokaz kako Hrvatski Telekom ima kako najbolju i najveću pokretnu mrežu te s najvećom pokrivenošću u Hrvatskoj. Također smo prepoznati i kao jedna od 10 najbržih pokretnih mreža u Europi.

Hrvatski Telekom dobio je i umlautovu nagradu „Best in Test” za najbolju nepokretnu mrežu, a analiza se temeljila na više od 760.000 uzoraka prikupljenih od svih pružatelja nepokretnih usluga u Hrvatskoj.

Potvrda da je HT vodeća mreža u Hrvatskoj rezultat je naših ulaganja u mreže i usmjerenosti na korisnike, čime su postignute najviše razine korisničkog iskustva u povijesti HT-a.

Završio je postupak prodaje Optime

U srpnju 2021. Hrvatski Telekom d.d. i Zagrebačka banka d.d. potpisali su s društvom Telemach Hrvatska d.o.o., koje je u vlasništvu grupacije United Group (United Group B.V., The Netherlands), sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom d.d.

Nakon potpisivanja Sporazuma o kupnji dionica Telemach je dobio sva potrebna regulatorna odobrenja te su 21. siječnja 2022., budući da su bili ispunjeni svi drugi uvjeti, Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka potpisali Sporazum o prijenosu dionica, čime su svoje dionice u Optimi prenijeli na Telemach.

Dividenda i program otkupa dionica osiguravaju atraktivan prinos za ulagatelje

Naša strategija za raspoređivanje kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost na povrate za dioničare i našu namjeru da kreiramo vrijednost dioničarima. HT je 2021. isplatio ukupno 640,3 milijuna kuna u dividendama, odnosno 8 kuna po dionici. Taj iznos predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 91,2%, što pokazuje da smo usprkos izazovima godine koju je obilježila pandemija dodatno povećali svoj visok omjer isplate.

Glavna skupština Hrvatskog Telekoma d.d. ovlastila je Upravu za otkup vlastitih dionica Društva u razdoblju od pet godina, u okviru novog Programa otkupa dionica od 29. travnja 2021. do 22. travnja 2026. godine. Maksimalni volumen novog Programa otkupa dionica tijekom njegova cijelog trajanja iznosi 600 milijuna kuna, odnosno 3 milijuna dionica, što je otprilike 3,7% ukupnog broja dionica. Programom će se stvoriti dodana vrijednost za sve dioničare Društva povrh dividende.

Od uvođenja novog Programa krajem travnja 2021. godine HT je do 31. prosinca 2021. kupio 326.838 dionica. Tijekom 2021. godine ukupno je, u okviru starog i novog programa, kupljeno 532.281 dionica (99,7 milijuna kuna).

Ukupno smo u 2021. isplatili 742 milijuna kuna dioničarima. Riječ je o ukupnom prinosu od 5,0% (na temelju zadnje cijene u trenutku zatvaranja burze u 2021.), koji se sastoji od kombinacije dividendi i otkupa dionica.

Uprava Društva je u srpnju 2021. povukla 718.720 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica koji je bio na snazi do 20. travnja 2021. godine. Time je ukupni broj dionica smanjen s 80.766.229 na 80.047.509 dionica bez nominalne vrijednosti, dok je sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećano.

Izgledi za 2022.

Naša se strategija pokazala uspješnom te namjeravamo dodatno ubrzati njezinu provedbu kako bismo nastavili graditi na ostvarenjima i dobrim rezultatima iz 2021. godine. U 2022. godini ciljevi su zadržavanje prihoda na prošlogodišnjoj razini, srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. Izgledi za regionalno širenje ostaju isti dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

Osvrćući se na poslovne rezultate za 2021., Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

„Godina 2021. bila je vrlo uspješna za Hrvatski Telekom uz dobar rast prihoda u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te impresivan rast prihoda od posjetitelja, a što je rezultiralo snažnim rastom EBITDA-e i većom neto dobiti, uz istodobno zadržavanje visoke razine ulaganja. Početkom 2021. godine smo si za ciljeve postavili profitabilan rast, jačanje vodeće pozicije naše nepokretne i pokretne mreže, daljnje poboljšanje korisničkog iskustva, rast angažmana zaposlenika i privlačnosti nas kao poslodavca, uz predvođenje digitalizacije hrvatskog gospodarstva i društva . Unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju uspješno smo ostvarili sve ciljeve, a ova izvanredna postignuća odražavaju našu predanost rastu poslovanja i pružanju podrške našim korisnicima. U 2022. nastavljamo graditi na snažnim temeljima s ciljem daljnjeg razvoja naše kompanije, ubrzavajući digitalnu transformaciju, ulažući u integrirane gigabitne mreže, dodatno poboljšavajući korisničko iskustvo i angažman zaposlenika, stvarajući veću vrijednost za korisnike i dioničare te predvodeći digitalizaciju hrvatskog društva.”

Tagovi: Hrvatski Telekom, Optima Telekom, Kostas Nebis, 5G tehnologija, optička infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
ŠIRENJE
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
LOS ANGELES - Njemački proizvođač sportske odjeće i opreme Puma želi proširiti svoju prisutnost i povećati prodaju svojih proizvoda u SAD-u, kako bi se još više približio svojim vodećim konkurentima Adidasu i Nikeu. U svjetlu tih napora, u Los Angelesu je otvoren centar za dizajn i razvoj, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE